Direct la continutul paginii »

Utilizarea pompelor de transfer lichide: ghidul începătorului

Poza stire 'Utilizarea pompelor de transfer lichide: ghidul începătorului'
12 Octombrie 2020 0 comentarii

 

Atunci când alimentezi vehiculul cu combustibil, când transferi un lichid dintr-un  rezervor în altul , sau când vrei să scurgi un rezervor sau să scoți un lichid dintr-un recipient poți face toate acestea cu ajutorul unei pompe de transfer lichide. În funcție de necesități, poți alege între o versiune manuală sau una electrică a echipamentului.

Ce este o pompă de transfer lichide și de ce ai nevoie de un astfel de echipament

Așa cum îi spune și numele, pompă de transfer ajuta la transferarea lichidelor dintr-un rezervor în altul. Se folosește atât pentru apă, dar și pentru alte lichide precum combustibil, ulei chimicale și scopul cel mai important pentru care se utilizează este ca persoană care face operațiunea să nu intre în contact cu respectivul lichid pe care îl transferă.

Faptul că pompa în sine nu este scufundată în lichid îi protejează mecanismul și previne uzura prematură, scurgerile și mirosurile. În plus, operațiunile de întreținere pentru acest tip de pompă sunt limitate.

Care sunt diferitele tipuri de pompe de transfer

Pompa de transfer manuală

Indiferent de lichidul pe care urmează să îl transferi vei avea nevoie de o pompă specială. Pompa de transfer manuală este potrivită atunci când urmează să transferi cantități mici de lichid. Aceste pompe manuale sunt extrem de fiabile și pot fi folosite chiar și de cei mai puțin inițiați în astfel de operațiuni. Pompele de transfer lichide manuale sunt de două feluri, pompe cu bilă și pompa cu cotor. Pompa cu bile sau cu sifon folosește principiile de bază ale unui vid și este este cel mai de bază tip de pompă de transfer. Alcătuit dintr-o țeavă simplă sau tub cu o supapă cu bilă atașată la ea, se creează un vacuum fie prin stoarcere și eliberare a unei mingi de cauciuc moale, fie a unei pompe manuale. 

Pompa cu cotor este un model specific tancurilor, tamburilor și butoaielor, manivelei sau manetei și se folosește de regulă în ateliere. Acest tip de pompe vin în diferite forme și dimensiuni,  mai ales în ceea ce privește diametrul și lungimea cotorului.

Pompa de transfer electrică

Pompa de transfer electrică este destinată volumelor mari de lichide și este potrivită celor care o utilizează în mod frecvent. Utilizate pe scară largă în stațiile de alimentare cu combustibil, aceste pompe sunt, de asemenea, capabile să transfere substanțe chimice (în funcție de compatibilitatea cu pompa), benzină și produse alimentare lichide (lapte, vin etc.). Ele pot face parte dintr-o instalație fixă care funcționează la 230V (volți) sau dintr-un sistem mobil între 12V sau 24V.

Pentru volume mari, atenție la puterea motorului și la diametrul conductelor de aspirație. Debitul depinde de acesta.

Marea majoritate a pompelor electrice de transfer sunt autoamorsabile, ceea ce înseamnă că corpul pompei și conducta de aspirație nu trebuie să fie pline de lichid (sau goluri de aer) pentru ca pomparea să poată  începe.

Dacă cumperi un model care nu este autoamorsant, atunci este absolut necesar să instalezi o supapă de reținere pe descărcare. Acest lucru va împiedica scurgerea lichidului din corpul pompei, altfel va trebui să faci o mulțime de manevre pentru a umple aspirația și corpul pompei la fiecare utilizare. În funcție de necesități, alege tipul adecvat de pompă, mai ales dacă este nevoie să transferi solvenți, alcool sau benzină, adică orice fluid cu un risc mare de inflamație.

Tratamentul și materialul corpului pompei și al pieselor sale mobile (roată, paleți) vor depinde de modelul specific. Este recomandat să montezi un filtru pe aspirație pentru a evita colmatarea sau blocarea pompei

Verifică sigiliile în mod regulat și asigură-te că motorul electric este curat și lubrifianti, rulmenți, ventilator, placă terminală.

Sfaturi pentru utilizarea în siguranță a pompelor de transfer lichide

Indiferent de tipul de fluid pe care dorești să îl transferi, verifică întotdeauna dacă modelul de pompă pe care l-ai selectat este cel potrivit.

Pentru utilizare staționară, verifică în mod regulat dacă podeaua este curată și uscată. Acest lucru te va ajuta să îți dai seama dacă apar eventuale scurgeri și ajută la prevenirea accidentelor.

Orice alte nevoi de pompare pe care le-ai putea avea ar trebui să fie satisfăcute fie de pompe fără motor, fie de pompe de suprafață.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta