Direct la continutul paginii »

Tu stii cum a fost inventat ventilatorul?


Sursa foto: homex.ro

 

In zilele in care temperatura din termometre uita sa se opreasca din a urca, ne cautam un loc in care sa putem fugi de toropeala. Si cum din ce in ce mai multe persoane fug de aerul conditionat, din cauza problemelor de sanatate care ar putea aparea in cazul expunerii prelungite la acesta, solutia perfecta pentru a ne racori ramane ventilatorul. Nu multi cunosc cum a fost inventat acest aparat, dar istoria lui este una foarte interesanta.

 

Cum se racoreau oamenii in perioada antica

 

Desi avem impresia ca mai cald decat acum nu a fost niciodata, omenirea s-a lovit de disconfort termic dintotdeauna. Cald era si in perioada Egiptului Antic, cand sclavii erau cei insarcinati cu „racorirea” celor mai norocosi decat ei. Foloseau frunze imense de lotus pe care le plimbau prin aer. Apoi au descoperit ca daca le trec deasupra unui vas cu apa rece sau a unor covoare ude, temperatura din jurul lor scade considerabil.

 

Grecii si romanii erau mai sofisticati, din punctul asta de vedere. Ei foloseau pentru racorire pene de paun. Conducatorii romani au dus metodele de racorire la un alt nivel, ordonand sa fie adusa zapada de pe varful Alpilor.

 

In secolul VIII, japonezii, cel mai probabil inspirati din comportamentul liliecilor si bataile lor din aripi, au inventat evantaiele. Ele au devenit foarte celebre in perioada dinastiei Ming din China, care a cerut ca evantaiele pliabile sa fie pictate peste tot. Atat de celebre, incat au fost imediat preluate si de portughezi, la inceputul anului 1400.

 

Tot asiaticii au avut primul cuvant de spus in ceea ce priveste ventilatoarele, pentru ca au fost pionieri in ceea ce priveste vanzarea lor. Inventatorul Ting Huan, din perioada dinastiei Han, a creat primul ventilator mai apropiat ca aspect de cele cu care suntem obisnuiti astazi, cu forma rotunda si sapte palete de cate trei metri fiecare, cu care reusea sa racoreasca o intreaga incapere. Mai tarziu, ventilatoarele nu au fost folosite doar in scopul coborarii temperaturii din camere, dar si la ventilat cereale si carbunele care iesea din mine.

 

Ideea romanilor de a combina un ventilator cu gheata sau zapada, pentru un rezultat mult mai eficient, la inceputul secolului XIX, a reprezentat inceputul vietii pentru aparatele de aer conditionat.

De la evantai, la ventilator

In anul 1830, medicul american John Gorrie a observat ca daca aerul ventilat pica pe o gramada de gheata, temperatura din jur scade considerabil. A reusit astfel sa salveze de canicula bolnavii de malarie si febra galbena, boli transmise de tantari.

 

Multi ani mai tarziu, ajutat de munca lui Thomas Edison si a lui Nikola Tesla, Wheeler a inventat un ventilator electric de birou, cu doar doua palete si fara nicio cutie protectoare. A ajuns cu inventia la Institutul de Inginerie Electrica si Electronica (IIEE), unde a si donat-o, in schimbul unei cladiri in care avea sa depoziteze lucrarile unui inginer britanic, Latimer Clark. Cu ajutorul lui Andrew Carnegie, care i-a dat 1,5 milioane de dolari, Wheeler a fondat Societatea Inginerilor in New York, iar mai tarziu a ajuns presedintele IIEE.

 

Intre timp, dezvoltarea proiectului de ventilatoare a picat pe umerii lui Philip Diehl, un imigrant german, care lucra la fabrica de masini de cusut Singer. Acesta a luat un motor de masina de cusut, caruia i-a atasat palete de ventilator, si asa a fost inventat ventilatorul de tavan, pe care l-a patentat in 1887. In 1904, compania lui Diehl, care, intre timp, adaugase si becuri ventilatorului de tavan, pentru o destinatie dubla a acestuia, a descoperit cum poate face un ventilator vertical sa se roteasca.

sursa foto: homex.ro

Ventilatoarele au devenit foarte cautate in scurt timp, mai ales pentru ca Westinghouse, cea mai cunoscuta companie care le comercializa, se folosea de pretul extrem de scazut la curent pe care cei care foloseau acasa aveau sa le plateasca. Doar un sfert de penny pe ora, pentru un confort ridicat, multumita ventilatorului. In 1934 au aparut pe piata si ventilatoarele incorporate in geamuri, iar in 1937 compania Micarta le-a dat de cap, pentru mai putin zgomot si durabilitate mai mare.

 

Astazi, putem gasi ventilatoarele in aproape orice magazin, fie ca sunt puse la vanzare sau sunt folosite de catre angajatii din firma respectiva.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta