Direct la continutul paginii »

Tratamente minim-invazive recomandate pentru aritmiile grave

Poza stire 'Tratamente minim-invazive recomandate pentru aritmiile grave'
16 Martie 2020 0 comentarii

 

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces la nivel mondial. Acestea includ o serie de afecțiuni la nivelul inimii și vaselor de sânge, printre care se numără și aritmiile. Din fericire, acestea se pot trata prin metode minim invazive, adică prin tehnici care presupun incizii de mici dimensiuni, spre deosebire de chirurgia clasică. Iată care sunt tratamentele minim-invazive recomandate pentru aritmiile grave.

Ce sunt aritmiile?

Ritmul cardiac normal este de 60-100 bătăi pe minut. Aritmiile reprezintă tulburări de ritm cardiac. Atunci când ritmul cardiac scade anormal sub 60 de bătăi pe minut, se numește bradicardie. Atunci când acesta crește peste 100 de bătăi pe minut, se numește tahicardie. Fibrilația atrială și flutterul atrial sunt tahicardii caracterizate de un ritm cardiac haotic și rapid.

 

Aritmiile pot fi normale în unele cazuri fiziologice (sportul, situațiile stresante, somnul sau consumul anumitor substanțe energizante), atunci când apar ca o reacție a organismului la anumiți stimuli. 

 

Însă în cazurile patologice, aritmiile sunt cauzate de o dereglare a sistemului electric al inimii. Nodul sinusal nu mai funcționează corespunzător, iar funcția acestuia este preluată de alte zone nespecializate care generează impulsuri neregulate.

Aritmiile grave

Nu toate aritmiile sunt periculoase. În multe dintre cazuri, acestea pot fi ținute sub control prin medicație corespunzătoare. Însă există și aritmii care pun în pericol viața pacientului. Acestea sunt:

  • Tahicardia ventriculară – bătăi foarte rapide ale inimii care apar în episoade de câteva secunde sau mai mult. Atunci când acestea sunt prelungite, pot provoca un stop cardio-respirator.
  • Fibrilația ventriculară – ritm cardiac foarte rapid și haotic, caracterizat de contracții slabe, care nu asigură o ejecție normală a sângelui. Aritmia apare în episoade și poate fi fatală dacă nu se intervine de urgență.
  • Fibrilația atrială – ritm haotic în camerele superioare ale inimii, care poate atinge chiar și 350 de bătăi pe minut. Afecțiunea favorizează formarea cheagurilor de sânge, ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral ischemic.
  • Flutter atrial – ritm dezorganizat, afectează camerele superioare ale inimii și poate atinge 240-400 bătăi pe minut.
  • Sindromul QT lung – ritm cardiac rapid și haotic care poate provoca leșin și chiar moarte subită.
  • Bradicardia în formă severă – ritm cardiac lent, care nu asigură necesitățile organismului și poate provoca ischemie (moartea ireversibilă a celulelor prin lipsă de oxigen) la nivelul țesuturilor și organelor (rinichi, membre, creier, inimă etc.). 

Tratamente minim-invazive pentru aritmii

Ablația cu radiofrecvență

Ablația cu radiofrecvență este o metodă minim-invazivă prin care se distruge țesutul răspunzător de impulsuri electrice anormale. Astfel, activitatea acestuia este blocată, iar ritmul este normalizat. Procedura poate fi utilizată pentru ablația de flutter atrial, de fibrilație atrială și de alte tahicardii. 

Crioablația

Crioablația este o procedură asemănătoare ablației cu radiofrecvență. Spre deosebire de aceasta, crioablația utilizează temperaturi foarte scăzute pentru distrugerea țesutului care provoacă aritmia. Crioablația prezintă avantajul că poate fi reversibilă, în cazul în care zona tratată nu este cea răspunzătoare de aritmie. 

Implantul unui defibrilator/stimulator cardiac

Stimulatorul și defibrilatorul cardiac sunt dispozitive de dimensiunea unor cutii de chibrituri, care au rolul de a monitoriza constant ritmul inimii, de a depista ritmul cardiac anormal și de a-l normaliza. 

 

Stimulatorul cardiac transmite impulsuri electrice care stimulează ritmul cardiac în cazul aritmiei. Defibrilatorul cardiac descarcă șocuri electrice pentru a normaliza ritmul prea rapid, astfel încât să fie prevenit stopul cardio-respirator.

 

Procedura watchman

Procedura watchman se efectuează prin tehnica cateterismului și presupune implantul unui dispozitiv la nivelul auriculului stâng. În cazul fibrilației atriale, în auriculul stâng se pot acumula cheaguri de sânge. Acestea sunt trimise în circulație și pot duce la infarct de miocard sau accident vascular cerebral. Prin procedura watchman, auriculul stâng este acoperit. Astfel, formarea cheagurilor de sânge este prevenită. 

 

Așadar, aritmiile grave pot fi tratate eficient prin metode cu impact minim asupra organismului. 


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta