Direct la continutul paginii »

Tratament modern pentru cele mai frecvente tumori cerebrale

Poza stire 'Tratament modern pentru cele mai frecvente tumori cerebrale'
25 August 2021 0 comentarii

 

Tumorile cerebrale pot pune în pericol viața pacientului. Există peste 130 de tipuri de tumori cerebrale, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Acestea diferă în funcție de celule din care provin, modul de răspândire, viteza de creștere și localizare. De asemenea, tumorile cerebrale pot fi atât benigne (necanceroase), cât și maligne (canceroase). Indiferent de tipul acesteia, o tumoră cerebrală este o afecțiune delicată, iar tratamentele necesare sunt destul de complexe. Necesitatea unei intervenții chirurgicale poate pune o mare presiune pe pacientul cu tumoră cerebrală, însă este important de știut că aceste formațiuni pot fi îndepărtate și prin tehnici minim invazive. Iată cum se pot trata tumorile cerebrale și care sunt avantajele tratamentelor moderne.

Tipuri de tumori cerebrale frecvente

Există foarte multe tipuri de tumori cerebrale, dintre care cele mai frecvente sunt:


 • Meningiomul – cel mai frecvent tip de tumori cerebrale benigne. Are originea în meninge, stratul protector de la nivelul creierului și măduvei spinării. Nu necesită întotdeauna chirurgie.

 • Glioblastomul – tumoră glială, care se dezvoltă din astrocite, un tip de celule gliale. Celulele gliale se găsesc printre celulele nervoase și au rol de susținere. Glioblastomul este o tumoră canceroasă agresivă.

 • Astrocitomul – cel mai comun tip de gliom (tumoră provenită din celulele gliale), cu originea în astrocite, care poate apărea la nivel cerebral sau spinal. Tumora este de tip malign.

 • Craniofaringiomul – tumoră benignă, dificil de îndepărtat din cauza localizării. Aceasta crește la nivelul unei porțiuni din glanda pituitară, aflată în craniu.

Cele mai utilizate tratamente

În funcție de tipul tumorii, localizarea acesteia, simptomatologie și severitate, medicul poate recomanda diferite tipuri de tratament. Cele mai utilizate soluții terapeutice sunt:


 • Medicamente – se utilizează pentru tratamentul simptomatic al tumorilor cerebrale. Aceste afecțiuni pot avea simptome foarte diverse, de la dureri de cap, convulsii, până la depresie. Din acest motiv, poate fi nevoie de diferite tipuri de medicamente.

 • Chirurgie – chirurgia este cea mai utilizată metodă în ceea ce privește tumorile cerebrale, care vizează îndepărtarea acestora. Metodele chirurgicale clasice sunt, însă, complexe și sunt asociate cu riscuri majore. Se utilizează și în cazul tumorilor maligne, după tratamentul chimioterapeutic și radioterapeutic.

 • Chimioterapie – presupune administrarea intravenoasă sau orală a medicamentelor citostatice, care au rolul de a ucide celulele canceroase.

 • Radioterapie – se utilizează raze X pentru a distruge celulele tumorale canceroase.

Tratamente de ultimă generație

Tehnologia modernă a permis dezvoltarea unor tratamente de ultimă generație pentru tumorile cerebrale, cu eficiență crescută și riscuri minime pentru pacient: 


Radiochirurgie 

Radiochirurgia este un tip de chirurgie neconvențională, care nu folosește bisturiul. Tumorile sunt distruse cu ajutorul radiațiilor, țintite cu o precizie foarte mare. Tehnologia permite păstrarea integrității structurilor din jur. Radiochirurgia folosește fascicule de radiații foarte concentrate, care în punctul de întâlnire reușesc să distrugă țesutul. Pentru radiochirurgie se pot folosi diferite tipuri de tehnologii, cum ar fi tehnologia Gamma Knife sau acceleratorul liniar.

Neurochirurgie minim-invazivă

Neurochirurgia minim-invazivă este un tip de chirurgie realizată „prin gaura cheii”. Dacă chirurgia clasică presupune îndepărtarea unei porțiuni mari de craniu și mai multor țesuturi, chirurgia minim invazivă se efectuează țintit, prin incizii foarte mici. Neurochirurgia minim invazivă utilizează tehnologia numită neuronavigație, tehnologie care îi permite medicului să găsească cel mai bun abord și traseu până la zona de interes. Unele zone din creier pot fi accesate prin orificii naturale, cum ar fi nasul, astfel încât nu vor rămâne cicatrici. Recuperarea după neurochirurgia minim invazivă este mult mai ușoară decât în cazul chirurgiei clasice. Află mai multe despre neurochirurgia minim invazivă pe https://neurohope.ro/chirurgia-cranio-cerebrala-minim-invaziva/.


Totuși, radiochirurgia Gamma Knife și neurochirurgia minim-invazivă nu se practică în orice instituție medicală, ci doar în centre specializate. 


În concluzie, dacă ai de ales, este indicat să optezi pentru tratamentele chirurgicale minim invazive pentru tumorile cerebrale, deoarece acestea prezintă o serie de avantaje, spre deosebire de chirurgia clasică. 


0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta