Direct la continutul paginii »

Totul despre hemoroizi: cauze, simptome și tratament

 Hemoroizii sunt o problemă medicală comună fiind diagnosticați atât la femei, cât și la bărbați. În ciuda simptomelor neplăcute, majoritatea celor care se confruntă cu hemoroizi preferă să sufere în tăcere și ajung la medic când problemele se agravează. Există mai multe opțiuni de tratament, schimbările în stilul de viață alături de administrarea unor medicamente pot oferi rezultate eficiente. În situații complexe, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală. 

Hemoroizii se pot dezvolta în interiorul rectului, dar pot fi localizați și la exterior. Evoluția, manifestările și complicațiile ce pot să apară de la hemoroizi sunt diferite de la un caz la altul, durerea intensă și disconfortul accentuat necesită îngrijiri de specialitate în majoritatea cazurilor. 

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene umflate care se formează atât în interiorul anusului, cât și în zona din exterior. Pe lângă durerea intensă și disconfortul major, aceste formațiuni determină apariția sângerării rectale. Structura hemoroizilor este asemănătoare unor grupuri de vene, plasate în mucoasa care căptușește partea inferioară a rectului și a anusului. Aceștia există la fiecare individ încă de la naștere. Hemoroizii se dezvoltă și apar manifestările neplăcute când venele din interior devin întinse și umflate. (1)

Există două tipuri de hemoroizi: 

- interni - apar în rectul inferior, pot sângera uneori, dar nu sunt dureroși și se pot extinde în exteriorul anusului ceea ce determină apariția complicațiilor, precum iritațiile și mâncărimile;
- externi - sunt localizați sub pielea din jurul anusului, determină erodarea pielii la exterior, durerea poate fi bruscă și severă când se formează un cheag de sânge în interiorul structurii - hemoroizi trombozați. După dizolvarea cheagului, pielea poate fi lăsată, apar mâncărimile și iritațiile. (2)

Cauzele apariției hemoroizilor

- Scăderea tonusului peretelui venos;
- Constipația cronică;
- Acumularea de presiune în zona bazinului;
- Alimentație bazată pe condimente și alimente picante;
- Consum de alcool;
- Sedentarism;
- Consum redus de lichide. 

Factori de risc în apariția hemoroizilor:

- moștenirea genetică;
- constipația cronică;
- diareea cronică;
- sarcina;
- nașterea naturală;
- sindromul premenstrual;
- statul în picioare sau în șezut pentru perioade îndelungate;
- utilizarea unor produse iritative locale - laxative, supozitoare;
- unele sporturi - ciclism, motociclism, călărit. (1), (2)

Simptome specifice hemoroizilor

- Mâncărime sau iritație în regiunea anală;
- Durere intensă;
- Disconfort local;
- Senzație de arsură;
- Inflamație și umflături în zona anusului;
- Sensibilitate crescută când nodulii sunt externi deoarece sunt proeminenți;
- Sângerare rectală dureroasă în cazul hemoroizilor externi și nedureroasă pentru cei interni, apare în timpul mișcărilor intestinale. (3)

Diagnosticarea hemoroizilor

Medicul proctolog trebuie să știe istoricul medical și familial al pacientului înainte de examinarea fizică și examenul digital rectal. Investigațiile amănunțite pe care specialistul le are la dispoziție în stabilirea unui diagnostic complet vizează: 

- anoscopia; 
- sigmoidoscopia;
- colonoscopia. (1)

Opțiuni de tratament pentru hemoroizi

Schimbarea stilului de viață

O primă opțiune, când hemoroizii nu pun probleme deosebite, poate fi adoptarea unui stil de viață sănătos, cu schimbarea unor obiceiuri care au favorizat apariția acestei probleme. O dietă echilibrată înseamnă în această situație o alimentație bogată în fibre, fructe, legume și cereale integrale pentru un tranzit intestinal ușor și o eliminare facilă. 

Alături de aceasta este necesară fie utilizare unei creme pentru hemoroizi, fie a unor supozitoare, administrarea unor analgezice orale pentru diminuarea durerii și a senzației de disconfort. Igiena zonei este deosebit de importantă, iar ritualul băilor scurte, călduțe, poate fi de ajutor. 

Tratament medicamentos

Uneori poate fi necesar un tratament specific pentru a oferi alinare și a produce vindecarea la nivel local. Medicul specialist poate prescrie tratamente personalizate. (3)

Proceduri minim invazive

Trombectomia externă este o procedură de eliminare, realizată cu anestezie locală și poate fi aplicată în decurs de 72 de ore de la formarea unui cheag de sânge la nivelul unui hemoroid extern.

Mai sunt și alte proceduri ce pot fi recomandate, în funcție de nevoile fiecărui pacient în parte: 

- scleroterapia;
- crioterapia;
- ligaturarea cu inele;
- fotocoagularea;
- electroterapia. (3), (4)

Tratament chirurgical

În situații complexe, în care celelalte variante de tratament nu pot fi aplicate sau când problemele sunt severe, medicul specialist poate propune ca soluție pentru tratarea hemoroizilor intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acestora sau hemoroidectomia. (3)

Acest articol este informativ și nu poate înlocui un diagnostic avizat. Dacă te confrunți cu dureri și senzații de arsură la nivelul anusului, mergi la un control de specialitate și respectă indicațiile medicului!

Surse de informare:

1. Hemorrhoids - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15120-hemorrhoids

2. Hemorrhoids and what to do about them - https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them

3. Hemorrhoids - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268#:~:text=Hemorrhoids%20(HEM%2Duh%2Droids,hemorrhoids%20from%20time%20to%20time.

4. Hemorrhoids - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hemorrhoids

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta