Direct la continutul paginii »

Tot ce trebuie să știi despre creditele pentru agricultori

Poza stire 'Tot ce trebuie să știi despre creditele pentru agricultori'
13 Noiembrie 2020 0 comentarii

 

Dacă activați în domeniul agriculturii, zootehniei sau al creșterii de albine și aveți proiecte de investiții sau aveți nevoie de capital de lucru, aflați că, acum, aveți de unde alege, dacă vă doriți o finanțare. În prezent, spre deosebire de acum câțiva ani, cele mai multe bănci din România au în oferta lor credite pentru agricultură. Finanțările pentru domeniul agricol sunt servicii financiare destinate producătorilor din acest sector, indiferent de forma lor de organizare juridică: persoane juridice, societăți agricole, persoane fizice autorizate, asociații/întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, producători agricoli individuali sau alte forme de organizare. Chiar și cooperativele agricole pot solicita un astfel de credit.

Totuși, condițiile de creditare variază destul de mult de la o bancă la alta, astfel că, trebuie să faceți o prospectare serioasă a pieței, pentru a afla care este oferta cea mai avantajoasă pentru dumneavoastră, dar și cea pentru care vă calificați.

Ce se finanțează prin creditul agricol?

Împrumutul poate fi utilizat pentru finanțarea achizițiilor de ferme, utilaje, echipamente, renovări, modernizări sau pentru refinanțarea investițiilor în agricultură, realizate anterior solicitării creditului din surse proprii sau atrase.

În general, finanțarea se acordă pentru:

 • achiziționare, retehnologizare, modernizare fermă animale;

 • achiziționarea de terenuri agricole;

 • achiziționarea de teren + construcție;

 • construcție de imobil în vederea desfășurării activității agricole;

 • achiziționarea de mașini agricole/echipament agricol noi sau second-hand;

 • achiziționarea de mijloace de transport specifice;

 • achiziționarea de animale în vederea creșterii lor pentru carne, lapte, lână;

 • achiziționarea de stupi, etc.

Caracteristicile creditului agricol

Împrumutul poate fi contractat pe perioade de 5-15 ani, în lei sau euro și, de obicei, nu există o limită de sumă. Aceasta se stabilește în funcție de necesitățile afacerii și de capacitatea de rambursare a solicitantului. Valoarea împrumutului poate acoperi până la 85-95% din investiția dorită (inclusiv a TVA-ului).

Instituțiile de credit (bănci dar și IFN-uri) se laudă și cu faptul că acordarea împrumutului va fi rapidă, iar graficul de rambursare va fi personalizat. Ultimul aspect este deosebit de important pentru că rambursarea creditului ar trebui să fie corelată cu încasările tale (de exemplu: la recoltă). Există, chiar, oferte pe piață care acordă solicitantului de credit o perioadă de grație de 6 luni până la 3 ani, în cazul culturilor noi, pentru clienții a căror capacitate de rambursare depinde doar de respectiva cultură (în special în cazul plantațiilor viticole).

Condiții de acordare a creditului agricol

Criteriile generale de eligibilitate variază și ele foarte mult, de la o instituție de credit la alta. De obicei, este necesar ca ferma ta să fie înregistrată în România, indiferent de forma de organizare juridică, să nu aibă un istoric negativ de plată conform CRC, CIP pentru companii și Biroul de Credite, pentru asociați, administratori și persoană autorizată unică, nu se află în procedura de concordat preventiv sau insolvență, conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței (pentru firme). De asemenea, agricultorii care solicită un credit pentru agricultură ar trebui să aibă cel puțin șase luni/un an de funcționare, deși, pe piață, există oferte chiar și pentru start-up –uri (care beneficiază de anumite produse și o analiză specifică).

Garanții și acte necesare pentru obținerea creditului agricol

Garantarea împrumutului pentru agricultură se realizează, în general, cu obiectul investiției, dar și cu garanții imobiliare (clădiri, terenuri agricole etc.), gaj asupra unor echipamente agricole, garanții oferite de FGCR (Fondul de Garantare a Creditelor din România). Actele necesare cerute, de obicei, de la solicitanții unui credit agricol sunt situațiile financiare (ultima balanță analitică și ultimul bilanț cu balanța aferentă/declarații privind veniturile realizate în ultimii 2 ani încheiați, registrul de încasări și plăți din ultimele 6 luni și lista mijloacelor fixe), documentele care atestă forma juridică de organizare (actele de constituire și de proprietate), actele doveditoare ale proprietății- pentru garanții.

Există, pe piața de gen, și servicii constând în deplasarea agroconsilierilor instituțiilor de credit la fermă pentru furnizarea informațiilor necesare și ridicarea documentației.


0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta