Direct la continutul paginii »

Top 6 tradiții și obiceiuri de nuntă în Cluj

Poza stire 'Top 6 tradiții și obiceiuri de nuntă în Cluj'
01 August 2022 0 comentarii

 

Ai participat vreodată la o nuntă în Cluj? La fel ca în orice altă zonă a țării, Ardealul se bucură de propriile tradiții și obiceiuri, care nu s-au pierdut în timp. Deși tradițiile sunt respectate mai mult la nunțile organizate la țară, vei vedea că și la oraș, există câteva tradiții prin care Clujul se remarcă.

Dacă ai primit o invitație de nuntă în acest oraș minunat, descoperă ce tradiții poți întâlni, pentru o distracție pe cinste.

Nașii sunt aleși din familie

În zilele noastre, nașii unui cuplu care dorește să se căsătorească sunt în special prieteni ai acestora, de vârstă apropiată. Ei bine, tradiția din Ardeal spune că nașii de cununie ar trebui să fie aleși din familia mirelui, fie că este vorba de frați sau de simple rude.


Nașii au datoria, ca în orice zonă a țării, să plătească taxa de cununie, lumânările sau accesoriile pentru mireasă, de la flori, până la bijuterii.

Invitațiile de nuntă se aleg cu grijă și se pot oferi personal

Deși această tradiție nu mai este atât de populară astăzi, la o nuntă în Cluj, mirii își chemau apropiații la petrecere folosind un adevărat ritual. Astfel, cu aproximativ o lună înainte de eveniment, tinerii care urmau să se căsătorească mergeau din casă în casă, alături de prieteni, îmbrăcați în costum popular. Aici, ofereau invitații apropiaților și le ofereau vin și țuică.


Acest obicei încă se mai păstrează în anumite zone rurale din Cluj și Ardeal. Azi, majoritatea mirilor au la dispoziție numeroase tipuri de invitații pentru nuntă, care conțin data la care va avea loc, numele mirilor și al nașilor, precum și numele restaurantului.


Totodată, tinerii din Cluj trimit invitații la nuntă cu câteva luni înainte de eveniment, astfel încât persoanele să aibă timp să-și verifice programul și să confirme sau infirme prezența. De cele mai multe ori, invitațiile sunt înmânate personal viitorilor nuntași.

Împodobitul bradului și alaiul de nuntă

În mod tradițional, nunțile în Cluj încep la casa nașilor. De aici, se pleacă alături de lăutari spre casa mirelui și abia apoi spre cea a miresei. La o nuntă în Ardeal, există tradiția împodobirii unui brad, care este decorat cu funde, panglici sau diferite ghirlande.


La fel de populară este și împodobirea steagului. Spre deosebire de decorarea bradului, acest eveniment are loc cu aproximativ o săptămână înainte de nuntă. După ce se împodobește steagul, mirii, domnișoarele de onoare, cavalerii și stegarul dansează în jurul steagului.

Bocirea miresei

Bocirea miresei este un obicei comun în Ardeal, care se aseamănă cu alte zone din România. Prietenele miresei se adună și bocesc sau cântă cununa, care simbolizează plecarea fetei de acasă. 


Între timp, are loc și bărbierirea simbolică a mirelui, în casa acestuia, folosind o sapă sau o coasă.

Spargerea unui pahar de către miri și nași

O altă tradiție din Cluj spune că la petrecere, mirii și nașii servesc un pahar de șampanie, pe care îl sparg apoi în fața invitaților. Cioburile sparte simbolizează ținerea la distanță a ghinionului.


În plus, nimeni nu se așează la masă până când nu ajung invitații care au confirmat prezența. Mirii stau de fiecare dată în capul mesei.

Dansul sau jocul găinii

Dansul găinii este o tradiție foarte populară în zona Clujului și are loc spre finalul petrecerii. Nu știi ce reprezintă acest joc? O găină bine gătită este jucată deasupra capului miresei. Nașul are datoria să plătească pentru această tradiție, care reprezintă răscumpărarea miresei de la părinți.


După acest joc, capul miresei se acoperă cu un batic sau o eșarfă, care simbolizează transformarea miresei din fată, în femeie măritată.


Dacă ai primit o invitație de nuntă în Cluj, ai putea să vezi oricare dintre aceste tradiții. Tu ce obiceiuri mai cunoști din zona Ardealului?


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta