Direct la continutul paginii »

Top 5 sfaturi ca să-ți găsești un job când nu ai experiență

Poza stire 'Top 5 sfaturi ca să-ți găsești un job când nu ai experiență'
26 Februarie 2020 0 comentarii

 

Una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă tinerii care își finalizează studiile este găsirea unui loc de muncă. În funcție de natura jobului, cei mai mulți angajatori așteaptă ca viitorii salariați să aibă o anumită experiență profesională, astfel că șansele celor care nu au mai lucrat până acum, ca să obțină o slujbă, sunt destul de reduse. Acest lucru nu trebuie să te descurajeze, chiar dacă la toate posturile vacante se solicită experiență anterioară, pentru că nu sunt rare cazurile când companiile decid să dea o șansă și studenților sau proaspeților absolvenți. Desigur, nu este ușor să găsești firmele dispuse să te integreze în câmpul muncii, însă dacă îți dorești să faci cât mai repede trecerea de la fost student la actual angajat, urmează câteva sfaturi utile care te vor aduce mai aproape de obținerea primului tău job.

1. Începe cu voluntariat sau un stagiu de pregătire plătit

O metodă proactivă care te va ajuta să intri pe piața forței de muncă este participarea la diferite programe de internship sau activități de voluntariat. Multe companii le oferă tinerilor stagii de pregătire plătite, tocmai din dorința ca la finalul proiectului să reușească să angajeze cât mai mulți dintre ei. Așadar, cu ajutorul unor astfel de programe poți avea parte de contracte stabile pentru o anumită perioadă de timp, dar care sunt totodată extrem de folositoare în găsirea unui loc de muncă. Voluntariatul este, de asemenea, o modalitate prin care poți dovedi viitorilor angajatori că tratezi cu seriozitate și responsabilitate îndeplinirea anumitor sarcini ori lucrul în echipă.

2. Fii deschis spre relocare

Chiar dacă locuiești într-un oraș mare și oferta de joburi este numeroasă, asta nu îți garantează găsirea unei slujbe potrivite. Pretențiile angajatorilor sunt adesea aproape exagerate atunci când au la dispoziție foarte mulți candidați, așa că îi vor alege pe cei bine pregătiți. Ca să îți crești șansele de angajare, caută posturi vacante și în alte zone, mai ales că pe fondul dezvoltării și apariției companiilor multinaționale în diferite regiuni ale țării, a crescut și numărul firmelor care au înțeles că trebuie să investească în oameni pentru a-și crește afacerile. De pildă, vezi aici oferte de muncă în Constanța, unul dintre orașele în care poți oricând să găsești joburi sezoniere sau pe termen lung, în domenii cât mai variate și unde experiența anterioară nu este întotdeauna o condiție obligatorie.

3. Creează un CV care să atragă atenția

Un CV standard nu mai impresionează companiile care au devenit foarte selective atunci când vine vorba de procesul de recrutare. Compensează lipsa de experiență prin determinare, aceasta fiind una dintre cele mai importante calități pe care le caută recrutorii la un potențial angajat. Realizează un CV care să scoată în evidență calitățile și competențele tale, menționează obiectivele de carieră, așteptările pe care le ai de la un loc de muncă și dorința de a învăța lucruri noi. Fii concis în exprimare, ordonat și original, atrage atenția asupra unor proiecte pe care le-ai realizat foarte bine și cu siguranță o să convingi angajatorii să te cheme la un interviu, unde vei putea să excelezi și să te prezinți onorabil.

4. Aplică la cât mai multe joburi

Atunci când nu ai nici un fel de experiență, vei fi nevoit să aplici pentru foarte multe posturi vacante, însă o să constați că eforturile tale nu sunt întotdeauna răsplătite cu un răspuns. Trebuie să știi că zilnic apar noi oportunități, așa că e important să fii consecvent și implicat în procesul de căutare. Încearcă să nu trimiți haotic sute de CV-uri pentru că acest lucru îți va crea frustrări dacă nu ești chemat la interviu, ci caută targetat un loc de muncă. Aplică la joburile care te interesează sau consideri că ți se potrivesc, fii realist și nu îți supraevalua capacitățile atunci când citești cerințele unui anunț de angajare.

5. Bazează-te pe networking

Când ești în căutarea unui loc de muncă este absolut necesar să profiți de orice șansă. Apelează la prieteni ca să te ajute cu recomandări, mergi la târgurile și evenimentele de profil, relaționează cu reprezentanții firmelor, urmărește paginile web sau de pe rețelele sociale ale companiilor de care ești interesat ori înscrie-te în diferite grupuri unde se discută despre piața forței de muncă. Aceasta este o strategie obligatorie atunci când vrei să obții un job. Încearcă să îți crești constant rețeaua de relații și cunoștințe pentru că îți va fi de mare ajutor la un moment dat.

 

Aceasta este o perioadă critică în încercarea de a-ți găsi un job, deoarece s-ar putea să simți că eforturile tale nu vor fi prea ușor încununate de succes. Nu îți pierde entuziasmul și optimismul, pentru că o atitudine pozitivă și multă ambiție îți vor aduce într-un final oferta de angajare mult dorită. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta