Direct la continutul paginii »

Top 5 lucrări agricole pentru o recoltă bogată

Poza stire 'Top 5 lucrări agricole pentru o recoltă bogată'
10 Februarie 2021 0 comentarii

Un fermier nu are nicio clipă de răgaz pe parcursul unui sezon agricol, întrucât îngrijirea unei culturi necesită o serie de lucrări care se succed într-un ritm susținut. Nerespectarea calendarului de lucrări, sau orice întârziere se va reflecta în mod negativ asupra producției, care va fi mai slabă decât s-a preconizat.

Nu se poate spune că o lucrare agricolă este mai importantă decât alta, însă în cele ce urmează ți le prezentăm pe cele care au un impact major asupra recoltei.

Aratul

Este activitatea care deschide o nouă campanie agricolă și constă în pregătirea terenului pentru înființarea unei culturi. Piesa principală este plugul, care în trecut era acționat cu forță umană. Ulterior, agricultorii au început să folosească boii și caii pentru a trage plugul prin brazdă, însă chiar și așa, aratul continua să fie o activitate foarte solicitantă.

În zilele noastre, aratul de face mecanizat, plugul fiind atașat unui tractor, iar animalele de tracțiune mai sunt folosite foarte rar și doar pe suprafețe mici de teren.

Lucrarea se efectuează la diferite adâncimi, în funcție de tipul culturii și constă în întoarcerea brazdelor de pământ pentru a afâna și oxigena solul pe suprafețele ce urmează semănate. Se efectuează în fiecare sezon, înaintea însămânțărilor de primăvară și de toamnă.

Pregătirea patului germinativ

Terenul arat trebuie apoi pregătit pentru a oferi condiții optime pentru însămânțare și pentru dezvoltarea plantelor. Această etapă se numește „pregătirea patului germinativ” și constă într-o serie lucrări de prelucrare a terenului arat, cu diferite utilaje.

Combinatorul este unul dintre acestea, fiind capabil să execute o gamă variată de lucrări. Cu ajutorul săgeților pentru combinator, se asigură o bună afânare a solului, totodată fiind mărunțiți și bulgării mari de pământ. Totodată, combinatorul tasează și nivelează solul, creând  condițiile propice pentru însămânțare.

Semănatul

După ce solul a fost pregătit prin modalitățile prezentate mai sus, urmează campania de semănat. Fiecare cultură necesită anumite condiții pentru semănat, cele mai importante fiind temperatura solului și condițiile meteo. De asemenea, trebuie respectată adâncimea optimă de semănat pentru fiecare cultură precum și densitatea la care sunt împrăștiate semințele.

Utilajul folosit pentru această operațiune este semănătoarea, care poate fi adaptată, astfel încât să respecte cu strictețe cerințele impuse pentru fiecare cultură înființată.

Este importantă și calitatea semințelor folosite, precum și respectarea perioadei optime pentru semănat.

 

Fertilizarea solului

Pentru a se dezvolta și a da rod, plantele au nevoie de substanțe nutritive pe care și le extrag din sol. Chiar și pe un teren foarte roditor, aceste substanțe din sol nu sunt inepuizabile, astfel că este necesar ca rezerva să fie completată pentru ca plantele să aibă la dispoziție cantitățile suficiente de nutrienți. În acest scop, solul este tratat periodic cu îngrășăminte, iar această operațiune se numește fertilizare.

Îngrășămintele se împart în două categorii distincte, respectiv îngrășămintele chimice și cele organice, fiecare prezentând propriile avantaje și dezavantaje. Opțiunile fermierilor pentru una din cele două categorii diferă de la caz la caz, însă important este că în ambele cazuri, îngrășămintele eliberează în sol substanțele nutritive necesare plantelor.

Aplicarea tratamentelor fitosanitare

În perioada de dezvoltare, plantele sunt vulnerabile în fața atacurilor dăunătorilor ale ciupercilor și altor agenți patogeni care le pot provoca boli. De asemenea, și buruienile reprezintă o serioasă amenințare dacă sunt lăsate se dezvolte într-o cultură. Pentru a evita astfel de situații, este necesară aplicarea unor soluții speciale care poartă denumirea generică de produse fitosanitare. Este vorba de insecticide, erbicide și fungicide, cu efect împotriva insectelor, buruienilor și ciupercilor care atacă plantele.

Tratamentele fitosanitare se aplică în scop preventiv, dar sunt necesare și pentru a combate anumite boli sau dăunători atunci când plantele au fost deja afectate.

Efectuând la timpul lor aceste lucrări și monitorizând permanent culturile din câmp, poți spera la o recoltă bogată la sfârșitul sezonului agricol.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta