Direct la continutul paginii »

Tipuri de plumb pentru pescuit și cum îl poți alege pe cel potrivit

Poza stire 'Tipuri de plumb pentru pescuit și cum îl poți alege pe cel potrivit'
13 Aprilie 2022 0 comentarii

 

Indiferent de experiența avută, pescarul trebuie să aibă în trusa de mers pe baltă plumbii potriviți pentru condițiile în care acesta lansează. Plumbii au diferite forme și gramaje, ce variază în funcție de: lungimea lansării, tipul de apă (dulce sau sărată), adâncime, curenți.


Din punct de vedere al montării pe fir, există două tipuri de plumbi pentru pescuit: în linie și ficși. Cei în linie (culisanți) se fixează trecând firul prin structura lor, iar cei ficși se montează direct pe fir, cu ajutorul unor noduri obișnuite. Află mai multe despre alegerea lor:

Cei mai buni plumbi pentru pescuit în ape stătătoare 

Apele stătătoare sunt localizate în zone geografice diferite și se formează fie prin alimentari de suprafață (pluviale, nivale, pluvio-nivale, glaciare), fie prin alimentari subterane. Exemple de ape stătătoare: lacurile și bălțile. 


Pentru cei care preferă să lanseze pe ape stătătoare (mai ales în cazul aruncărilor pe distanțe mari și foarte mari, din barcă sau de pe mal), se recomandă plumbii de pescuit cu centru de greutate poziționat cât mai în față.  


Această categorie de produse nu este recomandată în cazul în care pescuitul se practică pe întinderi de apă stătătoare cu fundul mâlos, deoarece există o probabilitate foarte mare de a se scufunda adânc în substrat. 

Cei mai buni plumbi pentru pescuit în ape curgătoare 

Apele curgătoare urmează traseul unei albii, vărsându-se într-o altă apă, curgătoare sau stătătoare. Se clasifică în: ape curgătoare periodice (torenții), ape curgătoare permanente naturale (pâraiele, râurile, fluviile), ape curgătoare permanente artificiale (canalele).


În zonele de apă curgătoare, unde se formează curenți puternici, cei mai buni plumbi pentru pescuit au forma ușor alungită și cât mai plată. Aceste caracteristici asigură o rezistență sporită în fața presiunii ridicate și împiedică rostogolirea plumbului pe fundul apei. 


Dacă se lansează de pe mal în ape curgătoare, problema curenților puternici este dublată de riscul ca montura să se prindă în vegetația subacvatică. În astfel de condiții, sunt indicați plumbii pentru pescuit cu formă alungită și capăt rotund, ideali pentru vegetație abundentă.

Cei mai buni plumbi pentru aruncări pe distanțe extreme 

În cazul pescuitului la crap, aruncările la distanțe extreme sunt esențiale, datorită modului în acest pește străbate întinderile de apă, ferindu-se pe cât de mult posibil de zona malului. De aceea, se utilizează o anumită categorie de plumbi, cu o serie de caracteristici proprii. 


Plumbii pentru aruncări pe distanțe extreme sunt mult mai ușori decât celelalte categorii prezentate până acum și au o formă aerodinamică. Un astfel de design asigură o dispersie uniformă a aerului, de-a lungul traiectoriei până la punctul de contact cu apa. 


Mai mult decât atât, greutatea lor redusă asigură o fixare bună pe fundul apei, cu risc redus de îngropare în substrat, sau de rostogolire. Plumbii pentru aruncări pe distanțe extreme sunt eficienți și în cazul lansărilor în zone cu vegetație, datorită formei aerodinamice. 


Pescuitul cu plumb presupune aruncarea momelii la o distanță considerabilă față de locul lansării (barcă sau mal) și scufundarea acesteia la o adâncime considerabilă, acolo unde înoată pești precum somnul sau crapul. 


Alege plumbi de pescuit în funcție de specificul apei către care te îndrepți în weekend, însă tine cont și de alte criterii menționate în rândurile acestui articol, precum nivelul de vegetație sau tipul de aruncare pe care o realizezi, pentru șanse reale de a prinde capturi importante. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta