Direct la continutul paginii »

Tipuri de lumină în fotografii și cum să le folosești

Poza stire 'Tipuri de lumină în fotografii și cum să le folosești'
01 August 2022 0 comentarii

 

Îți place să faci fotografii când te plimbi prin oraș sau mergi în vacanță, pentru că astfel păstrezi amintirile frumoase din locurile deosebite pe care le vizitezi. Ca să obții cele mai bune poze trebuie să știi cum să folosești lumina, atât cea naturală, cât și blițuri, lămpi și alte surse suplimentare de lumină. Astfel vei obține imagini excelente și în studio. Iată care sunt cele mai folosite tipuri de lumină și cum să le utilizezi ca să te bucuri de fotografii profesionale.

Care sunt tipurile de lumină pentru fotografii bune

În funcție de sursa de producere, există lumină naturală (lumină solară) și lumină artificială. În funcție de intensitate, lumina este difuză, indirectă, moale, directă sau tare.

După direcția pe care o are lumina față de cadrul fotografic, numită și unghi de reflexie, se deosebesc următoarele tipuri de lumini: frontală, din spate, laterală, reflectată spre obiectul sau subiectul fotografiat, dispersată  ș.a.

În cazul luminii difuze, intensitatea este constantă și nu trebuie să-ți faci griji cu umbrele care apar în fotografii. Poți să faci poze de portret, cu detalii și nuanțe de lumină care pun în valoare trăsăturile persoanei respective.

Lumina solară este puternică, strălucitoare și acționează direct asupra obiectivului foto, de aceea este utilizată pentru poze de peisaje, pentru cadre generoase și culori care să redea frumusețea locurilor din natură.

Reține că lumina directă creează linii de contur, persoanele pe care le fotografiezi par mai mici decât în realitate, iar umbrele sunt reduse. Luminile din spate accentuează contururile subiecților, au rol modelator. 

Fotografierea cu lumini laterale ajută la scoaterea în evidență a unor detalii, iar luminile plasate deasupra obiectivului au rol de proiector și pun în valoare cadrul ce urmează să fie imortalizat în poză.

Ca să obții cele mai bune efecte, se recomandă să combini mai multe tipuri de lumină, atât naturală, cît și artificială, cu ajutorul unor accesorii foto precum lampă circulară, leduri, proiector, pânză de difuzie, baghetă led cu diferite intervale de temperatură de culoare ș.a. 

Cum să faci fotografii bune în funcție de tipul de lumină

Folosește lumina naturală pentru fotografii la răsăritul soarelui ori în orele de la apusul soarelui. Atunci vei beneficia de lumini de atmosferă, cu reflexii aurii și strălucire estompată, ce ajută la obținerea unor efecte spectaculoase.

Evită să fotografiezi persoane și obiecte plasându-le direct în sursa de lumină. Mai bine așează-le paralel cu aceasta, ca să fie luminate egal toate părțile cadrului, iar umbrele să nu acopere zonele pe care vrei să le pui în evidență. Când vrei să te joci cu lumina directă, mai bine paseaz-o în spatele persoanelor pe care vrei să le fotografiezi, nu în fața lor. Combină lumina solară cu pânze reflectorizante, pentru un plus de strălucire.

Lumina ambientală poate fi completată cu blițuri și accesorii foto de studio, iar priceperea fotografului constă în combinarea inspirată a acestor resurse și echipamente vizuale. La fiecare poză trebuie să aleagă varianta cea mai bună de folosire a luminii existente, plasare a subiecților în cadru, adăugare de efecte luminoase ș.a. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta