Direct la continutul paginii »

Tipuri de kinetoterapie și beneficiile acestora

Poza stire 'Tipuri de kinetoterapie și beneficiile acestora'
29 Septembrie 2021 0 comentarii

 

În timp ce kinetologia reprezintă știința care studiază mișcarea organismelor vii, kinetoterapia se referă la terapia prin mișcare. Kinetoterapia face parte din medicina fizică de recuperare, având ca scop redarea funcționalității unor organe sau sisteme și îmbunătățirea calității vieții, adresându-se în special deficiențelor fizice. Obiectivul principal este de a maximiza capacitatea pacienților de a-și desfășura activitățile fizice uzuale, fără dificultăți. 


Kinetoterapia este utilizată în tratamentul a numeroase afecțiuni care implică deficit motor, precum și în prevenția acestora și a complicațiilor asociate. De asemenea, aceasta ajută la recuperarea țesuturilor după intervenții chirurgicale sau traumatisme. Astfel, se diferențiază 3 tipuri principale de kinetoterapie – profilactică, curativă și de recuperare. Află mai multe despre acestea.


Kinetoterapia profilactică

Kinetoterapia profilactică are ca scop prevenția primară, secundară și terțiară. Prevenția primară se referă la profilaxia apariției afecțiunilor și la menținerea stării de sănătate, iar cea secundară presupune prevenția complicațiilor acestor afecțiuni, după ce acestea deja s-au instalat. Prevenția terțiară se referă la prevenirea dizabilităților fizice sau psihice care pot apărea în fazele avansate ale unor afecțiuni. 


În ceea ce privește prevenția primară, aceasta este cea mai simplă formă de kinetoterapie, fiind reprezentată de exerciții fizice de bază. Kinetoterapia profilactică presupune 3 ședințe pe săptămână.


Beneficiile kinetoterapiei profilactice sunt:


 • Prevenirea apariției afecțiunilor, mai ales cele cronice (cardiovasculare, respiratorii, ale aparatului locomotor) și complicațiilor acestora

 • Îmbunătățirea posturii / Conștientizarea posturilor vicioase

 • Menținerea unei stări fizice și psihice optime

 • Menținerea/creșterea tonusului muscular și rezistenței la efort

 • Obținerea și păstrarea unei greutăți corporale în limitele normale în funcție de parametrii proprii (înălțime, vârsta, sex, factor de activitate)

 • Îmbunătățirea tranzitului intestinal

 • Menținerea/creșterea coordonării și echilibrului

Kinetoterapia curativă și de recuperare

Aceasta presupune tehnici și metode kinetoterapeutice care au scop terapeutic și de reducere a disfuncțiilor sau deficitelor cauzate de unele afecțiuni. Kinetoterapia curativă se întrepătrunde cu cea de recuperare, care presupune redarea funcției unor țesuturi afectate de traumatisme sau intervenții chirurgicale, pentru creșterea independenței pacientului. Astfel, kinetoterapia curativă și de recuperare se utilizează în cazul:


 • Bolilor neurologice – recuperarea post-accident vascular cerebral; îmbunătățirea condiției fizice în cazul pacienților cu scleroză multiplă, miastenia gravis, boala Parkinson; recuperarea țesuturilor după traumatisme spinale sau cerebrale; ameliorarea parezei și paraliziilor, prin stimularea neuroplasticității (capacitatea neuronilor de a-și reorganiza conexiunile, pentru preluarea funcțiilor neuronilor afectați). 

 • Afecțiunilor spinale – spondiloza, hernia de disc, sindroame dureroase ale coloanei, sciatica, deficiențe fizice (scolioză, cifoză, lordoză).

 • Tulburărilor de creștere și dezvoltare ale copiilor, asociate cu deficit motor și întârziere în dezvoltare (cum ar fi dispraxia) – kinetoterapia ajută în acest caz la îmbunătățirea capacităților motorii, de coordonare și de echilibru și a forței musculare.

 • Atrofiilor musculare (pierderea masei musculare, care poate apărea din diverse cauze) – exercițiile ajută la creșterea tonusului mușchilor scheletici și la recăpătarea forței acestora.

 • Accidentărilor sportive – pentru refacerea țesuturilor și redarea abilităților sportive.

 • Afecțiunilor ortopedice – refacerea țesuturilor și redarea funcționalității membrelor în caz de entorse, fracturi, luxații, rupturi de tendon. 

 • Afecțiuni osoase – osteoporoza, osteomalacia.

 • Afecțiunilor reumatologice – ameliorarea simptomatologiei artrozelor  (coxartroza, gonartroza), artritei reumatoide, lupusului.

 • Perioadei de recuperare de după o intervenție chirurgicală – pentru grăbirea refacerii țesuturilor, redarea capacității membrului/sistemului asupra căruia s-a intervenit și revenirea rapidă la locul de muncă. 

 • Perioadei pre- și postnatale – în cazul perioadei prenatale, kinetoterapia ajută la prevenirea sau reducerea simptomelor asociate cu sarcina, cum ar fi durerile lombare, incontinența urinară, oboseala și slăbiciunea musculară cauzate de câștigul brusc în greutate, deviațiilor de coloană vertebrală, edemele membrelor inferioare. Postpartum, exercițiile de kinetoterapie ameliorează durerile pelviene, refac mușchii planșeului pelvian,  îmbunătățesc condiția fizică și postura. 


Prin urmare, pacienții beneficiază de pe urma acestor tipuri de kinetoterapie în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții, pentru desfășurarea activităților obișnuite în condiții optime.  


În concluzie, kinetoterapia are indicație este indicată pentru o listă lungă de afecțiuni, dar și pentru prevenirea acestora. Apelează la specialiști kinetoterapeuți, pentru un plan personalizat de recuperare medicală, conform patologiei și particularităților fiziologice. 


0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta