Direct la continutul paginii »

Tipul de vin potrivit în funcție de meniul servit la masă

Poza stire 'Tipul de vin potrivit în funcție de meniul servit la masă'
22 Noiembrie 2021 0 comentarii

 

Un pahar de vin este întotdeauna un companion binevenit pentru mâncărurile servite la masă, dat pentru ca satisfacția gustului să fie mai puternică, e important să știi cum să alegi vinul potrivit în funcție de ce pui în farfurie.

Diferitele feluri de mâncare cer anumite tipuri de vin, iar dacă vrei să afli mai multe despre cum să le poți potrivi perfect, îți recomandăm să parcurgi până la capăt acest material.


Alegerea vinului pe bază de culoare

Este una dintre cele mai cunoscute și mai simple reguli, făcând referire la alegerea vinurilor potrivite pentru principalele feluri de carne servite la masă. Astfel, vinurile albe sunt servite alături de feluri de mâncare pe bază de carne de pui, pește, fructe de mare, adică acele categorii denumite generic „carne albă”. De asemenea, vinurile albe trebuie să acompanieze felurile de mâncare cu sosuri galbene sau albe.

De cealaltă parte, avem mâncărurile mai grele, având ca ingredient carnea roșie, care evident că trebuie servite cu vin roșu. Carnea de porc, cea de vită, oaie sau vânat intră în această categorie, iar vinul roșu mai este recomandat și alături de mâncăruri cu sosuri de culoare închisă.

 

Cum alegi vinul în funcție de gustul mâncării

Gustul mâncării este un alt criteriu de alegere a vinului potrivit, iar din acest punct de vedere ne raportăm la cele patru gusturi de bază.

  • Mâncărurile sărate – gustul sărat poate anula buchetul specific al multor tipuri de vin, însă în combinație cu un vin dulce putem obține o savoare deosebită. De asemenea, vinurile spumante se potrivesc de minune alături de mâncărurile sărate. Explicația constă în faptul că aciditatea acestora diminuează din intensitatea gustului sărat, creând în același timp o savoare unică, foarte plăcută.

  • Mâncărurile dulci – evident, ne referim în mod special la deserturi, iar aici regula este ca dulciurile să fie servite în compania unor vinuri dulci. De obicei vinurile trebuie să fie mai dulci decât preparatele servite, pentru că în caz contrar acestea vor anula savoarea licorii. O combinație foarte inspirată este aceea între ciocolată neagră amăruie și un vin roșu dulce.

  • Mâncărurile acre – din această categorie fac parte în special salatele, dar și preparatele peste care se adaugă suc de lămâie, așa cum ar fi peștele. Pentru astfel de mâncăruri se recomandă vinuri cu un gust acrișor, care să fie cel puțin la fel de intens precum cel al felului din farfurie. În general, la astfel de mâncăruri, cele mai potrivite sunt vinurile albe.

  • Mâncărurile amărui – deși mai puțin populare în România, mâncărurile cu gust amărui constituie adevărate delicii în alte zone ale lumii. Dacă vei avea posibilitatea să servești un astfel de preparat cu gust amărui, cel mai potrivit ar fi un vin pelin cu aceeași aromă amăruie care se va combina cu cea a mâncării.

 

Ce vinuri „taie” grăsimea

Bucătăria românească, și nu numai, include numeroase mâncăruri grase, care pot cădea greu la stomac. Când servești o astfel de mâncare, este recomandat să o faci alături de un vin ușor amărui, care să mai „taie” din gustul puternic al grăsimii și să-l completeze. De aceea, vinurile taninoase, cum ar fi Cabernetul, sunt cele mai potrivite la fripturi, tochitură, pomana porcului, sarmale și alte mâncăruri bogate în grăsime.

 

Nu în ultimul rând, mai trebuie să ții cont de faptul că la felurile de mâncare rafinate și elaborate cu migală se pretează licori selectate din oferte la vinurile premium, adică vinuri la fel de fine și de rafinate. În același timp, la mâncărurile „mai pe tradițional” merg cel mai bine vinurile autohtone. Ține cont și că atunci când servești o mâncare tradițională specifică unei anumite regiuni, e musai ca vinul pe care îl pui alături să provină din aceeași zonă.  


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta