Direct la continutul paginii »

Terapia de cuplu si neintelegerile in casnicie

Poza stire 'Terapia de cuplu si neintelegerile in casnicie'
03 Februarie 2016 0 comentarii

Terapia de cuplu te poate ajuta sa ai o relatie fericita!

Ce este terapia de cuplu? Ajuta ea la reimpacarea partenerilor? Ce efecte are pe termen lung? Cand este momentul sa apelam la spijin profesionist? 

O sedinta de terapie de cuplu implica trei participanti: psihologul si partenerii aflati intr-un impas al relatiei lor. Ajutorul profesionist este solutia pentru a descoperi care sunt problemele intre parteneri, care sunt durerile, supararile si frustraile lor, in vederea gasirii unei cai de a imbunatati comunicarea.

Banalul motiv ”nepotrivire de caracter” ascunde multe nemultumiri la adresa partenerului

In zilele noastre, din ce in ce mai multe casatorii se destrama. Cel mai adesea este vorba despre cuplurile proaspat casatorite, care nu reusesc sa fie pe aceeasi lungime de unda, insa foarte numeroase sunt si divorturile dupa ani de trai in comun. Ambii parteneri se invinuiesc reciproc si, negasind o solutie la problemele lor, decid sa mearga pe cai separate. Exista situatii unde divortul este necesar, asa cum sunt cazurile ce implica violenta domestica.

Lipsa comunicarii intre parteneri distruge casnicia Foarte multe cupluri se destrama din cauza frustrarilor si a nemultumirilor nespuse celuilalt.. Multe cupluri sunt stricate din cauza infidelitatii, acesta fiind unul dintre cele mai des intalnite cazuri din terapia de cuplu. Stresul de la munca, problemele de sanatate sau cele financiare, schimbarile bruste, precum mutatul impreuna sau pierderea unui copil sunt motive ale instrainarii partenerilor si premise pentru ca relatia sa nu mai functioneze.

Terapia de cuplu este vazuta ca un colac de salvare din calea divortului

Cu toate ca exista rupturi intre parteneri, aceastea pot fi indepartate prin inceperea terapiei de cuplu. Pshihologul nu garanteaza insa ca relatia va fi complet vindecata; cheia este la cei doi parteneri, iar soarta lor depinde de cat de mut isi doresc sa fie impreuna si  cat de mult muncesc pentru a obtine acest lucru. Simpla programare la o sedinta de terapie de cuplu inseamna ca partenerii sunt dispusi sa incerce orice pentru a-si salva relatia.

In cadrul unei sedinte de terapie de cuplu, terapeutul incurajeaza partenerii sa isi comunice nemultumirile, sa isi explice starile si sa isi contureze asteptarile unul de la celalalt. Sedintele de terapie de cuplu se pot realiza cu ambii parteneri de fata sau pe rand. In acest fel, terapeutul poate afla unde sunt probleme de cuplu si care ar putea fi solutiile pentru acestea. Copiii, in caz ca exista, nu vor asista niciodata la sedintele de terapie de cuplu ale parintilor.

Terapetul nu va lua niciodata o hotarare in ceea ce priveste cuplul. El nu este in masura sa judece relatia celor doi sau sa le spuna daca despartirea este sau nu o alegere buna. Insa, datorita constientizarii sentimentelor proprii, fiecare partener isi va da seama pe parcurs care este decizia potrivita in ceea ce priveste relatia. O terapie de cuplu nu vizeaza doar reapropierea celor doi, caci succesul sedintelor de terapie de cuplu poate insemna uneori chiar separarea. Aici includem cazurile in care impacarea ar putea fi temporara, iar partenerii ar fi nefericiti. Exista cazuri in care cel mai bine pentru membri cuplului este sa traiasca separat, decat sa se complaca intr-o relatie toxica, plina de certuri si reprosuri.

Terapeutul ofera cuplului o noua perspectiva, ajuta fiecare partener sa inteleaga ce a gresit, insa decizia finala le apartine in totalitate.

In cazul in care va regasti intr-o situatie asemanatoare Psihologul Camelia Dracsineanu va poate ajuta.

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta