Direct la continutul paginii »

Sfaturi pentru piscina ta - cum obții un pH potrivit

Poza stire 'Sfaturi pentru piscina ta - cum obții un pH potrivit '
01 August 2022 0 comentarii

 

pH-ul optim al apei din piscină reprezintă un indicator al calității acesteia, pe care trebuie să îl monitorizezi în permanență, dacă îți dorești un mediu ideal pentru utilizare. 


Menținerea unui pH între limitele normale este simplu de realizat, prin aplicarea unor soluții de corectare a valorilor înregistrate. Daca deții o piscină, iată ce trebuie să știi despre acest subiect: 

Ce reprezintă pH-ul apei din piscină? 

pH-ul este unitatea de valoare care determină aciditatea sau alcalinitatea apei din piscină, prin indicarea concentrației de ioni de hidrogen prezente în acest mediul. Acronimul “pH” provine de la “potențialul hidrogenului” sau “potențialul ionilor de hidrogen”. 


Valoarea acestui indicator de calitate este exprimată logaritmic, pe o scară cu valori cuprinse între 0 (concentrație extrem de acidă) și 14 (concentrație extrem de alcalină). La mijlocul acestei scări există o valoare a ph-ului indicată ca fiind cea neutră - valoarea 7.  


Deoarece valorile pH-ului se află afișate pe o scară logaritmică, înseamnă că valoarea 8 a indicatorului este mai mare de 10 ori față de valoarea 7, valoarea 9 este mai mare de 100 de ori decât valoarea 7 samd


Pentru ca o piscină să funcționeze la parametri optimi, verificarea și ajustarea pH-ului apei reprezintă o activitate pe care trebuie să o realizezi periodic. 

Între ce valori optime trebuie menținut pH-ul?

pH-ul este un factor determinant pentru cantitatea de acid hipocloros (dezinfectant), dar și pentru cea de acid cianuric (stabilizator), cele două elemente importante ale clorului utilizat pentru igienizarea acestui mediu apos. 


Intervalul optim în care trebuie să se încadreze valoarea pH-ului este 7.2 - 7.6, astfel încât ponderile de acid hipocloros și acid cianuric să asigure un raport optim, privind calitatea apei din piscină. Valorile cuprinse în acest interval sunt cele mai apropiate de pH-ul natural al pielii. 


Dacă valoarea înregistrată a pH-ului este de 7.4, vorbim despre situația ideală, cu acid hipocloros 65% și acid cianuric 35% în cantitatea de clor utilizată. 


Valoarea pH-ului înregistrat în apa din piscină nu trebuie să înregistreze valori foarte îndepărtate de cele optime. În caz contrar, te vei confrunta cu anumite costuri suplimentare pentru înlocuirea unor elemente ale întregului sistem, deteriorate în timp. 


Valori scăzute ale pH-ului apei


 • corodarea elementelor metalice (scări, balustrade etc); 

 • formarea de oxizi metalici, cu impact asupra finisajelor;

 • măcinarea graduală a elementelor din ipsos sau ciment. 


Valori crescute ale pH-ului apei


Acest scenariu presupune formarea depunerilor de calcar pe țevile piscinei, dar și pe particulele de nisip prezente în filtru. Se va produce fenomenul de pietrificare a nisipului cuarțos, fiind afectată astfel capacitatea de filtrare a sistemului montat. 


De asemenea, este important de precizat că o valoare incorectă a pH-ului din apă determină usturimi ale ochilor și nasului, precum și posibile probleme apărute la nivel cutanat (mai ales în cazul unei acidități crescute). Mai mult decât atât, în privința procesului de igienizare, soluțiile utilizate nu își vor mai face efectul, în cazul unui pH impropriu. 

Cum stabilești valoarea pH-ului apei din piscină?

 • acest indicator de calitate al apei din piscină poate fi măsurat prin utilizarea unui pH-metru cu electrolizi pH selectivi: electrod de sticlă, electrod de hidrogen, electrod de chinhidronă.

 • pentru determinarea cu acuratețe a valorii pH-ului, se recomandă și utilizarea indicatorilor de pH în mostra analizată. Culoarea acestora variază în funcție de valorile înregistrate. 


 • secundar, pot fi implementate și alte metode spectrofotometrice, pentru identificarea fiecărui constituent ce influențează culoarea indicatorului de pH. 

Cum se reglează valoarea pH-ului înregistrat?

Cea mai sigură variantă prin care se poate rezolva această problemă este cea a utilizării corectorilor de pH. Aceste produse pot fi lichide sau cu textură granulată, iar acțiunea acestora asupra pH-ului se realizează în urma unei acțiuni simple.


Dozarea se poate realiza fie manual, fie prin introducerea corectorilor de pH în sistemul inteligent al piscinei pentru dozare automată: 


 • în cazul unei valori peste pragul maxim de 7.6, dizolva in piscina pH minus granulat sau lichid, adăugând doza optimă de substanță conform instrucțiunilor de pe ambalajul produsului utilizat. 


 • în cazul unei valori sub pragul minim de 7.2, dizolvă în apa din piscină un corector pH plus granulat sau lichid, adăugând doza optimă de substanță conform instrucțiunilor de pe ambalajul produsului utilizat. 


Factorii ce pot influența dozarea sunt variați: calitatea apei, frecvența utilizării piscinei, factorii de mediu etc Asigură-te că înțelegi modul în care funcționează produsele utilizate, cerând sfatul unui specialist în întreținerea piscinelor, în caz de nevoie. 


0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta