Direct la continutul paginii »

Rolul animalelor de companie în viața copiilor

Poza stire 'Rolul animalelor de companie în viața copiilor'
25 August 2021 0 comentarii

 Una dintre componentele cheie în dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, în educarea lor și în crearea unui mediu familial perfect, este animalul de companie. Mic sau mare, cu blană, cu coadă stufoasă sau chiar fără, animăluțul din casă sau din curte nu este doar o ființă necuvântătoare ci devine membru cu drepturi depline al familiei, companion de încredere al celor mici și mari – cu siguranță, rămâne cel mai bun partener de joacă pentru toți ai casei. Vrei să știi ce rol au animalele de companie în viața copiilor? Urmărește răspunsurile în rândurile ce urmează.

Animalul de companie copilul în procesul de învățare.

În cazul copiilor singuri la părinți sau în privința copiilor între care există o diferență mare de vârstă, dorința de a citi, de a colora, de a face exerciții matematice poate fi frânată de lipsa unui partener cu care această ofertă – nu foarte tentantă – să devină o joacă interesantă. Animalele de companie, în special câinii, sunt foarte interesate și dornice să li se citească povești, să li se arate poze, să fie parte din joaca sau din învățarea prichindelului familiei. Studiile de specialitate au analizat nivelul de stres pe care îl resimte un copil atunci când i se cere să citească un text la prima vedere în fața unui profesor, a altor copii, a unuia sau ambilor părinți sau a prietenului blănos și, în mod deloc surprinzător, copilul s-a simțit cel mai bine în preajma patrupedului.

În interacțiunea cu animalul de companie, copilul nu învață doar abilități curriculare. Îngrijirea prietenului necuvântător presupune învățarea unor detalii legate de produse, hrana și accesorii pentru animale de companie, dezvoltarea unei relații în care nevoia unuia este preocuparea celuilalt. În acest mod, copilul învață că animalul de companie are nevoie de hrană și apă, de un așternut curat, de o plimbare care să-i dezmorțească picioarele și să interacționeze cu semenii lui, iar de modul în care este preocupat de îngrijirea lui depinde fericirea celui mai bun prieten.

Animalul de companie și pacea din momentele grele

Multi dintre părinți sunt prinși de valul vieții moderne și uită adeseori de frustrările și supărările pe care cei mici le experimentează în interacțiunea cu ceilalți copii sau cu alți adulți. Studiile au arătat că acei copii suficient de norocoși să aibă un animal de companie în familia lor sunt cu până la 80% mai puțin anxioși și supărați de evenimentele negative ce se petrec în viața lor. În mod deloc surprinzător, necuvântătoarele oferă umărul pe care să plângă și înțelegerea pe care adulții, din varii motive, nu o pot oferi la timpul potrivit.

Legătura sufletească care se creează între copil și companionul său este greu de surprins plenar în câteva cuvinte. Spre deosebire de oameni, animalele nu judecă și sunt atât de generoase cu un copil sau cu un adultul, încât își dedică întreaga existență stăpânului lor. Cel mai probabil din acest motiv, profunzimea legăturii sufletești dintre două suflete inocente este imposibil de evaluat și analizat. 

Animalul de companie este liantul perfect în relațiile de familie.

Acolo unde există unul sau mai multe animale de companie, prietenul necuvântător este centrul atenției tuturor, mici sau mari; există chiar o competiție în a oferi de mâncare, în a schimba apa, a-l plimba sau a-l peria, iar patrupedul se simte răsfățat. Însă animalele de companie nu rămân datoare nicio secundă, dimpotrivă, modul lor unic de a interacționa cu fiecare în parte și cu toți membrii familiei este cea mai frumoasă metodă de a-i aduce pe toți împreună.

Nu există nici urmă de îndoială că animalele de companie au un rol extraordinar în formarea unor adulți de calitate: copii sunt încurajați să dezvolte o atitudine pozitivă, sănătoasă față de provocările vieții, au stimă de sine și încredere ridicată în propriile forțe, sunt altruiști și înclinați spre a dezvolta relații frumoase cu ceilalți semeni ai lor. 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta