Direct la continutul paginii »

Robotul de bucătărie: cel mai bun ajutor la gătit

Poza stire 'Robotul de bucătărie: cel mai bun ajutor la gătit'
02 Septembrie 2020 0 comentarii

 

Robotul de bucătărie nu arată chiar ca un robot, dar vorbim despre o serie de aparate electrocasnice de mici dimensiuni care te pot ajuta să rezolvi foarte multe lucruri în bucătărie: feliază, pasează, stoarce.

 

Nu poți să-ți echipezi bucătăria cu toate aparatele electrocasnice care există. Trebuie, în schimb, să optezi pentru aparatele de care ai cu adevărat nevoie, pentru că nu vrei să ocupi spațiul și așa limitat din bucătărie cu aparatură pe care n-o folosești. Este nevoie, așadar, să fii atent la complexitatea și la funcțiile robotului de bucătărie, înainte de a-l achiziționa.

 

Ce poate face un robot de bucătărie

Robotul de bucătărie este un aparat multifuncțional, fiindcă are încorporate funcțiile mai multor electrocasnice: râșniță, storcător de fructe, blender, răzătoare. Cu alte cuvinte, robotul de bucătărie:

 • mixează ingredientele cu ajutorul unor palete puternice; 
 • toacă mărunt alimentele. Face asta cu ajutorul unei lame ascuțite. Face așadar ce face un blender. Poți folosi robotul la pregătirea de supe creme, sosuri, smoothie-uri. Un robot de bucătărie performant poate mărunți nu numai fructe și legume moi, ci și alimente tari precum ciocolată, nuci, morcovi;
 • pregătește aluatul: poți folosi robotul la frământarea aluatului de prăjituri, pâine și cozonac;
 • râșnește: îl poți folosi pentru cafeaua ta de fiecare dimineață;
 • stoarce fructele: poți prepara sucuri naturale din fructele sau legumele proaspete.

 

La ce trebuie să fii atent când alegi robotul de bucătărie

Dacă ai nevoie de un aparat performant, poți căuta un robot de bucătărie pe electronic-star.ro. Oricum, trebuie să fii atent la câteva aspecte importante, cum ar fi:

 • siguranța: multe accidente au loc în bucătărie, tocmai de aceea este bine să optezi pentru un robot de bucătărie dotat cu funcții de siguranță. În mod obligatoriu ar trebui să aibă funcția de auto-oprire, o vei folosi ori de câte ori aparatul se va supraîncălzi. 
 • puterea motorului: dacă ai nevoie de un robot de bucătărie pentru mai multe operațiuni trebuie să alegi unul cu o putere mare (700-800 W). Există roboți de bucătărie cu o putere mai mare de 1.000 W, care sunt foarte buni pentru preparatul aluatului de exemplu. 
 • accesoriile robotului de bucătărie: dacă vrei un robot de bucătărie multifuncțional, pe care să-l folosești pentru diverse operațiuni, ai nevoie de un aparat cu mai multe accesorii: lame pentru feliat, ras, tocat, mărunțit, râșnit, stors fructe, palete, tel pentru mixer, recipiente de diferite mărimi. 
 • dimensiunile robotului: dimensiunile unui robot de bucătărie pot fi destul de mari, tocmai de aceea trebuie să te asiguri că ai loc în bucătărie pentru el. Nu este indicat să-i lași împrăștiate componentele peste tot, se pot prăfui sau pot ajunge pe mâna copiilor. 
 • ușurința curățării: spălarea accesoriilor robotului de bucătărie este destul de migăloasă Dacă nu ai răbdare să o faci apelează mai bine la mașina de spălat vase care poate îndeplini foarte bine această sarcină. 
 • zgomotul aparatului: în mod sigur îți dorești un robot de bucătărie silențios, ai mai multe variante la dispoziție, cel mai bine ar fi să alegi un aparat cu un nivel de zgomot între 70-75 dB. Sunt aparate care depășesc 90 dB.
 • viteza aparatului: robotul de bucătărie trebuie să aibă trepte de viteză pe care să le poți adapta operațiunilor tale și tipului de alimente folosit. Modelele simple de robot de bucătărie au 2-3 trepte de viteză, cele mai sofisticate oferă până la 8 trepte de viteză.
 • capacitatea recipientelor: într-un recipient mare poți mixa și o cantitate mai mică de compoziție și una mai mare. Ideal ar fi ca vasele robotului tău de bucătărie să fie rezistente și destul de mari pentru a pregăti cantități suficiente de mâncare. Recipientul principal ar trebui să aibă 2 l, iar un bol ar trebui să aibă 1,5 l.  

 

Cele trei reguli ale întreținerii robotului de bucătărie

În ceea ce privește întreținerea robotului de bucătărie, sunt trei reguli pe care trebuie să le respecți pentru a prelungi viața aparatului și a-l păstra în bune condiții:

 

 • curăță robotul după fiecare întrebuințare: resturile alimentare rămase pe lame, sau în interiorul recipientelor îi pot afecta durata de viață. Accesoriile lui trebuie spălate cu apă și detergent, atenție însă să nu ajungă apă pe aparatul în sine, pentru că acesta are componente electronice care se pot defecta la contactul cu apa. 
 • lasă motorul să se răcească: nu suprasolicita motorul, pentru că astfel îl vei strica. Alege un model cu funcție auto-oprire, care oprește aparatul automat atunci când motorul se încinge prea tare.
 • nu forța motorul aparatului: poți face acest lucru ori de câte ori pui mai multe ingrediente decât ar trebui. Îți poți da seama dacă e prea mult după sunetul pe care îl scoate. Dacă zgomotul pe care îl face aparatul este diferit este bine să-l oprești și să scoți cantitatea suplimentară de ingrediente din recipient.

 

Robotul de bucătărie este așadar un ajutor extraordinar în orice bucătărie. Trebuie să știi însă la ce trebuie să te uiți atunci când alegi aparatul, cum îl folosești și desigur, cum îl întreții. 


 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta