Direct la continutul paginii »

Rezoluția HD, Full HD și Ultra HD: care sunt diferențele

Poza stire 'Rezoluția HD, Full HD și Ultra HD: care sunt diferențele'
13 Decembrie 2022 0 comentarii

 

Fie că ai în plan înlocuirea unui monitor sau a unui televizor, prioritățile tale sunt cel mai probabil diagonala ecranului și calitatea imaginii. Specificația care influențează semnificativ calitatea imaginii este rezoluția. Evoluția tehnologiilor utilizate pentru producția panourilor pentru ecrane îți permite să alegi între trei variante principale: HD, Full HD și Ultra HD. 


Pentru a putea face o alegere potrivită pentru tine cât mai ușor, iată câteva diferențe care există între aceste trei tipuri principale de rezoluție. 

Ce este rezoluția?

Rezoluția unui ecran reprezintă numărul total de pixeli utilizați pentru redarea unei imagini, în timp ce un pixel este cel mai mic punct luminos care emite o anumită culoare și contribuie la formarea imaginii. Cu cât acest număr de pixeli este mai mare, cu atât efectul vizual va fi mai impresionant și mai apropiat de realitate.


Din acest punct de vedere, se disting trei categorii principale de ecrane:

  • HD - au o rezoluție de 1280x720p, adică rândurile conțin 1280 de pixeli în timp ce coloanele sunt formate din 720 de pixeli.  Majoritatea canalelor TV sunt difuzate în această rezoluție. De regulă, este potrivită pentru ecrane cu o diagonală maximă de 60 de inch și mai este cunoscută și ca HD ready sau 720p. 

  • Full HD - în acest caz rezoluția este de 1920x1080p, deci este dublă față de cea HD. Cel mai adesea, numărul mai mare de pixeli este util dacă ești pasionat de gaming, preocupat de editare grafică sau vizionezi deseori filme Blu-ray. Sistemele de operare sunt de obicei optimizate pentru acest tip de rezoluție care mai este denumit și 1080i sau 1080p.

  • Ultra HD - asigură o rezoluție de 3840x2160p sau UHD care poate reda filmele, jocurile și imaginile preferate cu o claritate deosebită. Este o rezoluție des întâlnită în rândul televizoarelor Smart. Datorită numărului mare de pixeli, devine aproape imposibil să distingi fiecare dintre aceste puncte luminoase în parte chiar și atunci când ochii se apropie foarte mult de ecran. 


Te bucuri de o calitate mai bună a imaginii la aceeași dimensiune

O principală diferență între aceste trei tipuri de rezoluție este datorată faptului că o aceeași imagine, cu aceleași dimensiuni poate fi redată utilizând un număr mai mare sau mai mic de pixeli. Atunci când numărul de pixeli este mai mare, texturile, culorile, fundalurile și toate celelalte detalii care definesc imaginea sunt mai bogate și realistice. 


Comparând televizoare sau monitoare cu aceeași diagonală, vei observa că atunci când rezoluțiile sunt mai mari, imaginile vor fi mai clare și detaliate. Totul se datorează numărului de pixeli disponibili care se dublează de la o rezoluție la alta. 

Beneficiezi de o imagine mai mare la aceeași distanță

O altă diferență care apare atunci când realizezi tranziția la o rezoluție mai mare a televizorului sau monitorului este datorată imaginii mai mari de care te vei bucura fără a schimba distanța dintre ecran și cei care îl urmăresc. În plus, îți va fi imposibil să distingi pixelii între ei. Acest avantaj de datorează tot numărului mai mare de pixeli ai rezoluțiilor Full HD și Ultra HD.


Spre exemplu, poți face tranziția de la un televizor de 32 inch (81 cm) cu rezoluție Full HD și amplasat la 2.5 m de canapeaua de pe care îl urmărești la unul de 65 inch (165 cm) cu rezoluție Ultra HD fără a muta mobila. Imaginea va fi pur și simplu mai mare și mai captivantă în timp ce pixelii rămân invizibili chiar și la această distanță mică. 


În esență, cu cât rezoluția monitorului sau a televizorului pe care îl utilizezi zilnic este mai mare, cu atât calitatea imaginii de care te vei bucura este mai bună. Poți diferenția rezoluțiile HD, Full HD și Ultra HD cu ușurință prin determinarea numărului de pixeli care formează imaginea - X pe rânduri x Y pe coloane. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta