Direct la continutul paginii »

Participi la un eveniment special? 20 de reguli de etichetă

Poza stire 'Participi la un eveniment special? 20 de reguli de etichetă'
11 Decembrie 2020 0 comentarii

 

Regulile de bune maniere au devenit în zilele noastre, de multe ori, opționale. Societatea s-a schimbat, și, odată cu ea și felul în care oamenii interacționează și se raportează unii la alții. Nu toate regulile de etichetă mai sunt aplicabile azi. Dar, pentru a avea o prezență elegantă și memorabilă la un eveniment deosebit, e necesar să ții seama de câteva repere de stil și bune maniere. Acestea sunt:

 1. Atunci când primești invitația, este absolut necesar să răspunzi, indiferent că răspunsul este pozitiv sau negativ. Dacă nu poți răspunde imediat, politețea cere să răspunzi în maxim 2 zile.

2. Când invitația nu specifică dacă poți veni însoțită, întreabă gazda. Este nepoliticos să vii cu invitați surpriză. 

3. De asemenea, dacă evenimentul implică un cod vestimentar, este obligatoriu să îl respecți. Dacă e bal sau cocktail party, poartă rochii elegante de ocazie, dacă e o lansare de produs, merg rochiile de zi sau costumele. Dacă nu e clar, întreabă, din nou, gazda. 

4. Eleganța este apreciată mai mult decat excentricitatea. Alege o ținută elegantă, de calitate, care să nu iasă, excesiv, în evidență. Folosește parfum puțin și discret.

5. Este politicos să respecți ora anunțată a evenimentului. Nu ajunge nici cu mult mai devreme, iar „sfertul academic”, o întârziere de maxim 15 minute, este permis.  

6. Dacă evenimentul se ține într-un restaurant, bărbatul va intra primul, întotdeauna. Dar, dacă restaurantul are portar, femeia este cea care va intra prima.

7. Dacă vrei să trimiți un cadou, este indicat să îl livrezi gazdelor, înainte de eveniment. Dacă vii cu flori, alege buchetele. Florile se oferă, întotdeauna, cu mugurii în sus și, de preferință, fără ambalaj.  

8. Dacă sunt locuri desemnate la masă, respectă-le pe toata durata evenimentului, chiar dacă nu ai compania dorită.

9. Nou venitul salută primul pe cei care sunt deja în local, la masă etc, indiferent de statut sau sex.

10. Femeia este cea care întinde mâna prima, atunci când îi este prezentat un bărbat, iar strângerea de mână trebuie să fie ușoară. Astfel, ea își exprimă acceptul de a-l cunoaste.

11. Gesturile de apropiere din partea unui bărbat față de o femeie în public sunt făcute numai cu acordul ei. Bărbatul îi poate întinde o mână de sprijin pentru a urca sau coborî din mijloace de transport sau pentru a traversa strada.

12. La masa, alege subiecte ușoare de conversație. Evită zvonurile sau discuții despre vârstă, politică, sănătate, religie, finanțe, evenimente nefericite.  

13. Ai grijă de ținută și de limbajul corporal. Vorbește și râde pe ton moderat, încearcă să ai gesturi măsurate și elegante, astfel încât să aibă toată lumea loc în jur. Nu ține coatele pe masă și păstrează o ținută dreaptă și relaxantă.

14. Nu ține geanta pe scaun, în brațe sau pe umăr. Dacă este un clutch sau un plic mic, las-o pe masă. Dacă este mai mare, agaț-o pe spătarul scaunului. 

15. Nu folosi telefonul mobil decât dacă trebuie și nu vorbi la telefon, la masă. Caută un loc retras și poartă o conversație scurtă. În restul timpului, telefonul stă în sacou sau în geantă. 

16. La masă, șervetul se ține desfăcut în poală, nu la gât și nu pe piept. Folosește-l cu eleganță, tamponând fața și gura. Dacă trebuie să te ridici, lasă-l pe scaun, iar, la sfârșitul mesei, așază-l în stânga farfuriei.

17. Țineți seama de felurile de mâncare și folosiți tacâmurile corespunzătoare. 

18. Apa stă mereu în dreapta, iar pâinea, în stânga farfuriei. Dacă ai nevoie de ceva, cere ajutor chelnerilor sau comesenilor. Evită să te întinzi peste masă.

19. Mesenii încep să mănânce doar atunci când toată lumea de la masă a fost servită. 

20. Când ai terminat de mâncat, așază tacâmurile în paralel pe farfurie, în fața ta. Este semnul că farfuria poate fi luată.

 

Nu uita de felul în care te porți cu personalul evenimentului, de la chelneri până la organizatori sau gazdă. E măsura respectului tău față de ei dar și față de tine.


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta