Direct la continutul paginii »

Mituri și adevăruri pe care ai vrut să le știi mereu despre țigările electronice

Poza stire 'Mituri și adevăruri pe care ai vrut să le știi mereu despre țigările electronice'
04 Mai 2020 0 comentarii

 

Încă de la apariția lor, țigările electronice s-au bucurat instant de faimă, datorită unei serii de aspecte pe care le vom trece rapid în revistă: 

 

- Un produs nou, poziționat din start ca o alternativă pentru țigările clasice;

- Un produs cu un design hi-tech, aflat pe o graniță subtire dintre stil și utilitate; 

- Un produs în jurul căruia societatea a construit rapid propriul set de păreri. 

 

Iar pentru că un zvon nu are nevoie de foarte multe resurse pentru a se transforma peste noapte într-o regulă de necontestat, țigările electronice s-au aflat mereu prinse la mijloc, între adevăruri pe care nimeni nu le-a verificat și mituri prea frumoase pentru a nu fi reale. Așadar, haide să vedem împreună ce este mit și ce este minciună, cu privire la aceste device-uri dedicate fumătorilor: 

Adevăruri ce vizează țigările electronice 

Iată ce trebuie să știe un fumător care este dispus să încerce alternativa țigărilor electronice: 

 

1. Țigările electronice nu produc mirosuri neplăcute

Țigările clasice lasă în urma lor un miros neplăcut, ce se imprimă pe haine și pe mâini, afectând totodată și respirația unui fumător. În cazul țigărilor electronice, mirosurile pe care acestea le emană nu își lasă “amprenta” pe anumite texturi cu care intră în contact, aromele acestora fiind, de cele mai multe ori, unele plăcute. 

 

2. Țigările electronice au în spate o lista întreagă de produse 

Arsenalul unui fumător de țigară electronică poate conține un set întreg de produse și accesorii pentru vapat. Spre deosebire de țigările clasice, aceste device-uri 2.0 au fost construite (încă de la înființarea lor) pe o tehnologie ce se dezvoltă de la an la an. 

 

Arome fructate, atomizoare pentru tigari electronice, liste extinse de uleiuri (chiar și uleiuri cu CBD), muștiucuri, moduri digitale și cu un design futurist - experiența de care se bucură un fumător de țigară electronică poate cunoaste noi valențe în fiecare lună.

 

3. Țigările electronice pot face trecerea către o viața fără fumat

Este un topic în jurul căruia se nasc în continuare o mulțime de discuții aprinse. În timp ce unii consideră că țigările electronice continuă pasiunea unei persoane pentru fumat, alții susțin vehement faptul că această tranziție este binevenită, pentru că țigările electronice le permit fumătorilor să își dozeze conținutul de nicotină absorbit de organism. 

 

În timp, se poate trece de la o vapare a unei substanțe cu un gramaj ridicat de nicotină la o vapare a unei substanțe aromate, cu un conținut de nicotină egal cu 0 g. Așadar, dependența de nicotină poate fi abordată și cu ajutorul țigărilor electronice, într-o etapă ce necesită timp și multă răbdare din partea celor care vor să se lase de fumat. 

Mituri ce vizează țigările electronice 

Evident că în cazul unui astfel de produs, miturile nu au întârziat să apară:

1. “Țigările electronice produc apă la plămâni” 

Una dintre cele mai des auzite “reclame” negative este aceea conform căreia țigările electronice cauzează apă la plămâni. Nimic mai fals de atât!. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu această condiție medicală, apa la plămâni (în termeni medicali, pleurezie) este descrisă de inflamarea pleurii ce acoperă plămânul. 

 

Dezvoltarea acestei condiții medicale poate fi pusă pe seama unei răceli mai vechi, tratate iresponsabil, sau a unei tumori prezente la unul dintre plămâni. Aerul inhalat în urma vapării nu ajunge la plămâni, așadar, utilizarea țigării electronice nu poate fi asociată cu dezvoltarea pleureziei. 

 

2. “Tigarile electronice contin anticongelant” 

Acest mit datează cu aproximație din anul 2009, atunci cand FDA găsea într-un cartuș analizat urme de dietilenglicol (C4H10O3). Chiar dacă urmele acestui anticongelant erau non-toxice, iar aceleași rezultate nu au mai putut fi confirmate și la celelalte 18 cartușe studiate ulterior, acest mit a rămas în atenția opiniei publice. 

 

Alte elemente ce au fost descoperite în lichidele studiate la acea vreme de experții FDA au fost: propilen glicolul, glicerina vegetală și o serie de potențatori aromatici, însa aceste substanțe nu prezintă niciun risc pentru organismul uman, fiind găsite și în produse din industria alimentară. 

 

3. “Lichidul țigării electronice conține o mulțime de substanțe nocive”

S-au efectuat foarte multe studii a căror unic scop a fost acela de a determina dacă lichidele utilizate în țigările electronice conțin substanțe nocive. Într-adevăr, există compuși ce pot fi dăunători pentru organism, însă cantitatea în care aceștia sunt prezenți în structura chimică a unui e-lichid nu prezintă niciun risc. 

 

De exemplu, nitrozaminele există și în țigări normale, dar și în plasturii anti-fumat. Este adevărat că au fost găsite nitrozamine și în urma unor analize realizate pe loturi de țigări electronice, însă într-o cantitate mult mai mică. Într-o doză de lichid de găsesc de aproximativ 1300 de ori mai puține nitrozamine, comparativ cu o singură țigară clasică.

 

Înainte de a testa că un astfel de produs, asigură-te că înțelegi foarte bine modul de funcționare a unei țigări electronice, precum și riscurile pe care un astfel de device le poate prezenta! 


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta