Direct la continutul paginii »

Metode care protejează solul din grădina de legume pentru sezonul rece

Poza stire 'Metode care protejează solul din grădina de legume pentru sezonul rece'
04 Noiembrie 2020 0 comentarii

Agricultorii știu foarte bine că succesul culturilor de primăvară depind de modul în care pământul este îngrijit toamna.Acest lucru nu se aplică doar în cazul culturilor în câmp deschis, ci și serelor sau grădinilor.


Este foarte important să cunoști metodele prin care poți proteja eficient solul de condițiile vitrege ale iernii.


Așadar, iată care sunt principalele preocupări ale fiecărui grădinar, odată cu apariția temperaturilor mai scăzute.

 

Eliminarea plantelor dăunătoare

Oricât de multă atenție ai acordat grădinii tale pe timp de vara, buruienile vor continua să apară chiar și după sosirea toamnei. Dacă nu sunt îndepărtate la timp, acestea rămân în sol, în stare latentă și își vor face apariția în primăvară.

Asigura-te că le-ai eliminat în totalitate, indiferent dacă îți dorești să înființezi o cultură de toamnă sau dacă vrei să pregătești solul pentru anul următor.

Una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru îndepărtarea buruienilor este reprezentată de erbicide. Dacă totuși, nu dorești să aplici niciun fel de substanță pe sol, le poți îndepărta manual.

Nu uită că pe lângă buruieni, pot fi și alte plante bolnave care în timp, vor atrage dăunători.

Săparea pământului

La finalul ultimei recolte, solul are nevoie de îngrijirea necesară pentru a-și păstra substanțele nutritive. De aceea, una dintre modalitățile prin care îl poți ajuta este aerarea, adică săparea solului cu o cazma. Acest proces favorizează schimbul de gaze între sol și atmosferă, dar mai mult de atât, oferă o reținere mai bună a apei, odată cu apariția precipitațiilor. 

Acoperirea pământului cu un strat de mulci

În sezonul rece, solul trebuie să fie protejat împotriva ploilor și frigului. Dacă pământul este afânat, cea mai  bună metodă de protecție este mulcirea.

Stratul de mulci poate fi atât organic (rumeguș, compost,gunoi de grajd, etc.), cât și anorganic (pietriș sau folie). Pe lângă rolul evident al mulcirii, cel de protecție, acesta contribuie și la: păstrarea umidității optime a solului, îmbogățirea cu substanțe nutritive, eliminarea riscului de dezvoltare a buruienilor. 

Curățarea plantelor moarte și folosirea lor pe post de compost

Cu ajutorul unei greble, poți curăța curtea de frunze sau orice alte plante moarte și le poți utiliza la crearea compostului. Cu ajutorul acestuia poți fertiliza solul și astfel, poți crește productivitatea viitoarelor culturi.

Există, însă, și un dezavantaj. Faptul că nu vei putea folosi materia organică anul acesta deoarece fabricarea compostului se realizează într-un interval de 6-12 luni.

Pe lângă realizarea lucrărilor de protejare a solului, toamna este un prilej bun pentru  înființarea unor noi culturi. Așadar, achiziționează semințe de legume profesionale și bucură-te în continuare de recolte bogate.

Nu uita! Sănătatea solului ar trebui să reprezinte o prioritate pentru tine! 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta