Direct la continutul paginii »

Masajul de relaxare: beneficii şi contraindicaţii

Poza stire 'Masajul de relaxare: beneficii şi contraindicaţii'
30 Octombrie 2020 0 comentarii

 

Relaxarea este o stare pe care foarte mulţi dintre noi o caută şi puţini îşi fac timp să o găsească. Sarcinile dificile de la serviciu, problemele de acasă, situaţia incertă prin care trecem cu toţii, veştile rele sunt doar câteva dintre sursele de epuizare fizică şi emoţională prin care treci.

Starea de spirit se reflectă în postura greşită a corpului când mergi, când conduci sau când lucrezi la birou. În asemenea condiţii, câteva minute de masaj nu pot fi decât o oază de deconectare. Deşi probabil vei observa că plusurile întrec cu mult minusurile acestei terapii, este bine să cunoşti şi contraindicaţiile masajului de relaxare.

Cum alegi terapia de masaj potrivită

Pentru oamenii clinic sănătoşi, dar cu problemele cotidiene amintite mai sus, masajul este o terapie complementară medicinei alopate, pe care nu o înlocuieşte. Aceştia se deosebesc de persoanele cu probleme de sănătate, care tratează anumite boli sau urmează un tratament de recuperare inclusiv prin masaj medical. 

Aşadar, dacă nu ai un diagnostic în urma căruia medicul specialist ţi-a prescris un anumit tip de masaj special pentru afecţiunea respectivă, rămâne la latitudinea ta să alegi terapia care ţi se potriveşte. Cel mai indicat este să soliciţi asistenţă din partea unui specialist, care să-ţi recomande cea mai bună tehnică de masaj în funcţie de programul şi nevoile tale. 

Minutele de relaxare pot avea loc la sala de sport, după sesiunea de efort, la o clinică specializată, acasă sau la serviciu cu ajutorul unor scaune de masaj.

Beneficiile unei sesiuni de masaj

Beneficiile masajului au fost observate de specialişti atât în terapiile complementare, împreună cu un tratament standard pentru diferite afecţiuni şi situaţii medicale, cât şi ca tehnică de relaxare. 

În general, studiile de specialitate coincid cu mărturiile celor ce practică frecvent sesiunile de masaj. Între argumentele pozitive ale acestora regăsim eliberarea de stres, gestionarea anxietăţii şi a depresiei, atenuarea durerilor, eliberarea de rigiditate, controlul tensiunii arteriale, creşterea imunităţii, supravegherea şi ajutorarea creşterii copiilor. 

Dincolo de beneficiile specifice unei anumite condiţii medicale, masajul îţi poate aduce relaxare, senzaţie de confort şi stare de bine.

Riscurile masajului

În pofida tuturor beneficiilor de mai sus, masajul nu poate şi nu trebuie să înlocuiască medicina tradiţională. Pentru orice afecţiune trebuie să consulţi mai întâi medicul de specialitate, care te va îndruma către terapia de masaj potrivită condiţiei tale medicale. 

Riscurile din timpul unei sesiuni de masaj sunt în general scăzute atunci când apelezi la un terapeut instruit. Aşadar, calitatea persoanei sau a aparatului care aplică procedurile de masaj este esenţială. Senzaţia de durere din timpul sesiunii de masaj nu este firească şi trebuie urmărită cauza acesteia. 

În cazul aplicării de creme, uleiuri sau alte substanţe pe pielea corpului pot apărea reacţii adverse cum ar fi iritaţiile, arsurile, răni deschise sau chiar boli grave precum cancerul. Mişcările greşite ale pacientului sau ale celui care administrează masajul pot duce la leziuni, întinderi sau rupturi musculare, entorse sau chiar fracturi. În cazul masajului de relaxare, starea de bine trebuie resimţită în timpul şi după primirea terapiei. Dacă întâmpini dureri sau o presiune suplimentară trebuie să anunţi acest lucru.


Masajul nu mai este de multă vreme un lux disponibil doar celor care îşi permiteau abonamentul la un spa sau la un centru de sănătate de lux. Dezvoltarea învăţământului sanitar orientat către remedierea afecţiunilor prin terapia masajului a dus la popularizarea acestui serviciu. Cu toate că lista plusurilor întrece cu mult argumentele contra masajului de relaxare, este bine să ai o viziune de ansamblu şi să cunoşti toate argumentele pro şi contra, ca să alegi în deplină cunoştinţă de cauză.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta