Direct la continutul paginii »

Lege Pungi Plastic: Interzise prin Lege de la 1 Ianuarie 2019

Poza stire 'Lege Pungi Plastic: Interzise prin Lege de la 1 Ianuarie 2019'
09 Septembrie 2020 0 comentarii

 

Pungile din plastic au avut un impact major asupra mediului. Ele sunt un risc pentru sӑnӑtatea și aspectul ȋntregii planete. Sunt un pericol pentru animale, pentru pӑsӑri și orice alte vietӑți. De aceea era necesarӑ modificarea anumitor standarde pentru aceste obiecte utilizate zilnic. Pungile de plastic sunt folosite ȋn numӑr mare pe ȋntreg globul ȋn orice zi, la cumpӑrӑturi. Tocmai pentru ca sunt unele dintre cele mai utilizate tipuri de transport pentru alimente și alte tipuri de produse, au fost luate mӑsuri de prevenție. Așadar, ȋn Romȃnia, de la 1 ianuarie 2019, pungile de plastic sunt interzise prin lege. Iatӑ cȃteva informații importante despre aceastӑ modificare, conform Neopack.

Legea care interzice pungile de plastic

Legea 87/2018 presupune interzicerea comercializӑrii pungilor de plastic pentru operatorii economici. Ea a fost promulgatӑ ȋn 1 ianuarie 2019 și este foarte strictӑ pentru cei care ȋncalcӑ noile reglementӑri. Amenzile care pot sӑ fie luate dacӑ nu sunt respectate mӑsurile cerute, sunt de 15000 și pȃnӑ la 25000 de lei. 

Prima etapӑ a acestei legi a fost impunerea strictӑ a obligației de a nu mai introduce pe piața naționalӑ a pungilor de transport de plastic. Aceste pungi sunt cele de plastic subțire cu mȃner. Prima etapӑ a fost realizatӑ ȋn data de 1 iulie 2018. 

Cea de-a doua etapӑ a fost realizatӑ la 1 ianuarie 2019 și a presupus interzicerea comercializӑrii acelorași pungi de plastic subțire cu mȃner. 

Aceasta informație legatӑ de tipul de pungi este una importantӑ. Legea care a fost datӑ se referӑ doar la pungile de plastic subțire cu mȃner, și nu la cele care nu au forma de mȃner. Acestea nu au intrat ȋn noua lege din Romȃnia. 

Care este impactul ȋn ȋntreaga lume

Datoritӑ folosirii excesive a pungilor de plastic ȋn ȋntreaga lume, natura a avut foarte mult de suferit. Astfel, oamenii și animalele au avut multe dezavantaje. Pungile de plastic au ajuns ȋn adȃncul mӑrilor, au afectat negativ peștii și viețuitoarele marine. De asemenea au avut efecte distructive prin ȋnsӑși procesul de creație. Procedeele utilizate ȋn fabricile de pungi de plastic polueazӑ intens mediul. De aceea era importantӑ construirea unor materiale sustenabile pentru a ajuta natura. Acum, interzicerea introducerii ȋn țarӑ și a comercializӑrii acestor pungi de plastic subțire cu mȃner, va reduce semnificativ impactul asupra mediului.  

Cum putem ajuta natura prin reciclare, reutilizare, reducere a consumului

Legea de la 1 ianuarie 2019 a avut un impact pozitiv asupra consumatorilor din Romȃnia. Orice aspect ce ține de utilizarea unor materiale potrivite pentru mediu, poate sӑ determine anumite schimbӑri pozitive. Metodele de ȋmbunӑtӑțire a sӑnӑtӑții naturii pot sӑ fie legate și de obiceiurile de consum ale populației. Așadar, se pot reutiliza anumite obiecte deja existente ȋn casӑ sau se pot refolosi pungile care sunt deja ȋn uz. De asemenea se pot reduce cumpӑrӑturile ȋn anumite zone de interes și se pot gӑsi soluții de reciclare. Reciclarea presupune transformarea anumitor obiecte pentru a putea sӑ fie din nou folosite. Materialele care se preteazӑ acestui lucru sunt metalul, hȃrtia, sticla, plasticul, electronicele, etc. Dacӑ sunt luate simultan aceste mӑsuri pentru protejare continuӑ a naturii, atunci viața va cӑpӑta anumite beneficii. Aerul va putea sӑ aibӑ o calitate superioarӑ, animalele vor putea sӑ trӑiascӑ bine și corect, iar apele vor fi curate. Poluarea are un efect distructiv pe care ȋl putem reduce sau chiar stopa ȋn timp. De aceea, legea de la 1 ianuarie 2019, este perfectӑ pentru a pune ȋn aplicare un plan pe termen lung, de protejare și susținere a calitӑțӑții vieții. 

Care este diferența dintre biodegradabil și compostabil

Pe lȃngӑ impactul negativ al pungilor de plastic asupra mediului ȋnconjurӑtor, acestea afecteazӑ și animalele și plantele ȋn dezvoltarea lor. Educația ȋn direcția salvӑrii naturii este importantӑ. De aceea este important sӑ știm diferența dintre biodegradabil și compostabil. Aceste douӑ noțiuni pot sӑ fie ușor confundate pentru cӑ au fost date publicului fӑrӑ explicații detaliate. Așadar, o pungӑ biodegradabilӑ este diferitӑ ca și compoziție de una compostabilӑ. 

Pungile biodegradabile se pot degrada ȋn timp și se descompun ȋn pӑrți mici, care nu sunt asimilate complet, precum sunt cele compostabile. Ele nu au un timp limitӑ ȋn care se deterioreazӑ. Pungile biodegradabile pot sӑ fie depozitate ȋn pubelele pentru deșeuri generale. Pungile biodegrdabile sunt de cele mai multe ori construite din plastic și anumite microorganisme care ajutӑ la degradare ȋn condiții propice de oxigen, cӑldurӑ și umiditate. 

Pungile compostabile sunt realizate din materiale naturale, precum amidonul de porumb. Ele sunt complet dezintegrate, ajutȃnd natura. Nu au cum sӑ aibӑ impact negativ pentru cӑ sunt realizate din material organic și se transformӑ ȋn compost. Ele au nevoie de o anumitӑ temperaturӑ pentru a se dezintegra. Au nevoie de aproximativ 90 de zile pentru un proces complet, precum frunzele sau hȃrtia sau alte materiale de acest gen.  


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta