Direct la continutul paginii »

Importanța vitaminelor și mineralelor în sezonul rece

Poza stire 'Importanța vitaminelor și mineralelor în sezonul rece'
27 Noiembrie 2020 0 comentarii

 

Odată cu instalarea sezonului rece, crește și preocuparea pentru asigurarea organismului a unei cantități optime de vitamine și minerale, pentru a ne proteja de gripă și răceala. Aceste elemente sunt indispensabile pentru întărirea imunității, ajutându-ne să evităm îmbolnăvirile dar și să ne refacem rapid, în cazul în care am contractat o infecție respiratorie. Cum reușesc să facă asta, vei afla pe parcursul acestui articol.

 

Care este rolul vitaminelor și mineralelor

Ar fi greșit să credem că vitaminele și mineralele sunt necesare doar în perioada sezonului rece, întrucât organismul uman are nevoie de ele permanent, pentru realizarea tuturor proceselor metabolice. Aceste elemente sunt implicate în toate funcțiile organismului, fiecare având roluri bine definite. Pe lângă întărirea imunității, vitaminele și mineralele sunt indispensabile în procesul de creștere, în funcționarea organelor și în dezvoltarea sistemului osos și muscular. Deficitul de vitamine și minerale în organism duce la apariția unor probleme cu complicații grave, care pot fi chiar fatale.

 

Care sunt vitaminele și mineralele necesare în sezonul rece

În această perioadă, circulația virusurilor gripale și a celor care provoacă răceala se intensifică, iar organismul nostru trebuie să fie pregătit să facă față acestor atacuri. Misiunea revine sistemului imunitar, care, pentru a funcționa la parametri maximi are nevoie de anumite vitamine și minerale. Iată care sunt acestea:

 • Vitamina C – este cea mai importantă substanță nutritivă, atât pentru întărirea imunității cât și pentru asigurarea altor funcții vitale în organism. În sezonul rece, este necesară asigurarea unui aport suplimentar de vitamina C, cele mai bogate surse fiind citricele, dar și pătrunjelul.

 • Vitamina D – este un alt susținător de bază al sistemului imunitar fiind sintetizată de organismul uman sub acțiunea razelor solare. În sezonul rece nu mai putem vorbi de expunere la soare, de aceea este important să consumi alimente și suplimente care conțin vitamina D.

 • Vitamina A – este esențială în reglarea celulelor care alcătuiesc sistemul imunitar, de aceea trebuie administrată încă de la debutul sezonului rece. Rolul său este unul preventiv și mai puțin unul curativ, fiind totodată foarte importantă pentru îmbunătățirea acuității vizuale.

 • Seleniul – acționează direct asupra virusurilor, reducându-le capacitatea de multiplicare. În acest mod, intensitatea infecțiilor respiratori specifice sezonului rece este mai scăzută, iar sistemului imunitar îi este mai ușor să elimine agentul patogen.

 • Zincul – este un mineral necesar organismului în situațiile în care atacul viral a avut loc, ajutându-l să lupte cu virusurile și grăbind vindecarea.

 • Vitamina E – rolul său este de a proteja celulele împotriva factorilor inflamatori, așa cum sunt și atacurile virusurilor ce produc gripa și răceala. Celulele trebuie să fie deja pregătite în momentul în care are loc atacul, așa că vitamina E se administrează tot în scop preventiv, înainte ca primele semne ale bolii să se manifeste.

 • Complexul de vitamine B – Beneficiile vitaminelor din acest complex sunt multiple, printre ele numărându-se și fortificarea organismului în perioada de convalescență. În special vitamina B6 are acest rol, așa că, în cazul în care ai răcit sau ești gripat, te va ajuta să îți revii mai ușor.

 

De unde îți iei vitaminele și mineralele

Aceste substanțe nu pot fi sintetizate de organism, astfel că este necesar să ne asigurăm aportul necesar din alte surse. Alimentele sunt principale sursă de vitamine și minerale, iar digestia este procesul prin care organismul extrage acești nutrienți din mâncare. Se recomandă în principal consumul de alimente naturale proaspete, în special legume și fructe. De asemenea nici alte alimente precum carnea, peștele lactatele ouăle nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, întrucât conțin mare parte din vitaminele și mineralele necesare organismului. 

Există și o serie de suplimente alimentare, care pot fi administrate în completarea dietei zilnice, fără înlocui însă alimentele menționate anterior. În cazul diabeticilor, unele dintre aceste alimente nu sunt recomandate în dietă, însă aceștia pot să apeleze la suplimente alimentare pentru diabet.

 

Iată de ce este important ca în perioada sezonului rece să ai o alimentație cât mai sănătoasă, completată la nevoie cu suplimente pe bază de vitamine și minerale.


0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta