Îmbutelierea vinului - 5 pași esențiali pentru un gust autentic

Pe lângă calitatea strugurilor, secretul unui vin de bun constă și în modul în care acesta a fost îmbuteliat. Toamna, după multă muncă depusă pentru fermentarea și filtrarea vinului, cei mai mulți oameni se gândesc cum își pot depozita licoarea produsă pentru a se bucura de un gust autentic și peste câțiva ani. Potrivit specialiștilor, ca să obții o băutură de excepție, vinul trebuie lăsat la macerat după ce a fost îmbuteliat în mod corect. Dacă vrei să realizezi așa cum se cuvine etapa finală a procesului de vinificație te sfătuim să iei în considerare următorii pași pentru conservarea băuturii:
1. Stabilizarea vinului
Limpezirea vinului nu este facultativă, ci reprezintă un atribut de bază ce face referire la maturitatea și calitatea băuturii. Un vin se poate îmbutelia doar dacă este limpede, stabilizat și sănătos și dacă are toate caracteristicile dorite în materie de gust, culoare, miros, aciditate sau concentrație alcoolică. Stabilizarea vinului este o etapă premergătoare îmbutelierii, însă absolut esențială. Înainte de a conserva licoarea, vinul trebuie să treacă prin trei etape de pritoc, respectiv tragerea de pe drojdie, bentonizarea și filtrarea sa.
2. Pregătirea sticlelor pentru îmbuteliere
Grație aspectului elegant, sticla este considerată standardul pentru îmbutelierea vinului, dar și pentru faptul că permite învechirea băuturii la potențialul său maxim. Mai mult de atât, sticla păstrează calitățile vinului intacte și permite oricând evaluarea vizuală a produsului. În general, se recomandă folosirea unor sticle transparente pentru vinul alb și cel rose și sticle colorate pentru vinul roșu. Recipientele trebuie alese în funcție de tipul și calitatea băuturii și, chiar dacă sunt la prima utilizare, trebuie să fie bine spălate cu apă dedurizată și apoi dezinfectate cu o soluție de dioxid de sulf. Recomandările în funcție de vin și perioada de păstrare sunt următoarele:
- Pentru vinurile roșii de consum curent se utilizează tot sticle de tip Bordeaux, de aceeași dimensiune, dar care să fie verzi brune;
- Pentru vinurile albe și rose de consum curent se folosesc sticle de tip Bordeaux transparente de 0.75, 1 sau 1.5 litri;
- Pentru vinurile premium se folosesc doar sticle premium, inclusiv de tip Bordeaux, dar doar de 0.75 litri.
3. Umplerea sticlelor cu vin
Mai departe, sticlele se vor umple cu vin, eventual cu ajutorul unui pistol dozator. Ce este important de reținut e faptul că trebuie lăsat un spațiu de 10-15 mm de la suprafața vinului la nivelul dopului. Mai exact, sticlele nu se vor umple de tot, ci va rămâne un gol de aer.
4. Montarea dopurilor
Dopuirea trebuie să fie realizată cât mai repede după umplerea sticlelor pentru a evita ca vinul să stea prea mult timp în contact cu aerul. Este indicat să se aleagă dopuri de plută deoarece oferă o închidere etanșă, iar în timp contribuie la buchetul vinului. Sunt disponibile mai multe tipuri de dopuri și anume din plută naturală, din plută naturală colmatată sau din plută aglomerată. Rolul acestora este de a asigura microoxigenarea vinului. După dopuire, se recomandă ca sticlele să fie menținute cel puțin 24 de ore în poziție verticală pentru ca dopul să se muleze perfect în recipient. În cazul în care este necesar, se va monta și capișonul din plastic termocontractabil.
5. Păstrarea sticlelor de vin umplute
După umplere și scurgerea celor 24 de ore de stat în poziție verticală, sticlele de vin se vor așeza în poziție orizontală pentru a permite licorii să fie în permanent contact cu dopul. În acest fel, se previne uscarea dopului din plută și pătrunderea aerului în interiorul sticlei. Vinul îmbuteliat se păstrează într-un loc întunecat, la o temperatură cuprinsă între 15-20 de grade Celsius.
Procesul de îmbuteliere trebuie efectuat într-un mediu cât mai steril și igienic. Chiar dacă de la recoltă și până când poți turna cu bucurie un vin cu gust autentic în pahar pare cale lungă, dacă respecți cu strictețe pașii menționați ai toate șansele să te bucuri de o licoare de înaltă calitate.
0 comentarii
Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.
-
Gofrele belgiene, un adevărat deliciu la micul ... in categoria Categorii firme
0 comentarii -
Îmbutelierea vinului - 5 pași esențiali pentru ... in categoria Categorii firme
0 comentarii -
De unde îți poți face provizii pentru o ... in categoria Categorii firme
0 comentarii -
Importanța produselor lactate într-o dietă ... in categoria Categorii firme
0 comentarii -
4 destinatii ideale pentru gurmanzi in categoria Categorii firme
0 comentarii