Direct la continutul paginii »

Horia Gustă, CEO Certinvest: 100 de lei economisiți lunar, pe o perioadă de câțiva ani, ne pot aduce surprize plăcute!

 

Conservarea și plasarea propriului capital în produse financiare, pe un anumit interval de timp, sunt decizii de economisire pe care din ce în ce mai multi romani le iau, în contextul în care mediul economic este unul extrem de instabil.

 

Totodată, direcționarea economiilor către un anumit fond de investiții este o alegere construită în jurul unor nevoi personale - plata studiilor pentru copii, călătoriile, achiziționarea unor anumite bunuri etc - luând în calcul însă și riscul (mai mare sau mai mic) pe care mi-l asum și perioada de timp în care voi investi și care este recomandabil să fie de minim un an.

 

„La un administrator de fond nu trebuie să vii cu lecția învățată, dar trebuie să știi care îți sunt obiectivele personale pentru care investești. Cele mai frecvente întrebări venite din partea viitorilor investitori sunt legate de randamentele fondurilor, de riscurile la care se expun și - nu în ultimul rând - sunt preocupați de valoarea brandului”, declară Horia Gustă, director general SAI Certinvest, primul administrator independent de fonduri din România.

 

Pentru cei care fac primii pași în “arena investitorilor”, plasarea propriilor economii în fonduri de investiții are o puternică încărcătură emoțională. De aceea, specialiștii Certinvest vor răspunde în rândurile de mai jos celor mai importante întrebări pe care un investitor, aflat în fața primului său plasament financiar, trebuie să și le pună:

Ce trebuie să aflu despre un fond de investiții?

Pentru a obține informații corecte și complete, un investitor trebuie să apeleze la surse acreditate:

 

 • Site-ul oficial al administratorului fondului de investitii;
 • Asociația Administratorilor de Fonduri din România
 • Platforme online de educație financiară și investiții;

 

Iată o listă cu informațiile esențiale pe care trebuie să le dețineți, referitoare la un fond de investiții, și care vă pot ajuta să vă conturați o idee mult mai clară despre fondul de care sunteți interesați:

 

 • Informații privind politica de investiții (instrumentele în care fondul investește - spre ex.: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat etc.), comisioanele percepute, modalitățile prin care se pot efectua subscrieri și răscumpărări, perioada recomandată de deținere a investiției  se găsesc în Documentele fondului (Prospectul de emisiune și Informații cheie destinate investitorilor);
 • Rapoartele trimestriale și anuale ale fondului de investiții respectiv;
 • Informații cu privire la istoricul valorii unității de fond (de la momentul lansării fondului);
 • Informații despre depozitarul fondului (banca depozitară certifică valoarea activului fondului);

 

Cum aleg un fond de investiții?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/business-paperwork-deal-agreement-3152586/

 

Investitorii aflați pentru prima dată în fața deciziei de a-și direcționa economiile către un fond de investiții, trebuie să fie conștienți de faptul că:

 

 • randamentul unui plasament este direct proporțional cu riscul asumat de către investitor și cu perioada deținerii investiției;
 • realizarea propriului profil de risc este un alt aspect important, pentru că relevă un anumit tip de comportament (ce diferă de la un investitor la altul) în fața unei decizii financiare importante și vă ajută în alegerea unui fond de investiții;
 • performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare;

 

Ce riscuri îmi asum ca investitor?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/photo-of-person-holding-black-pen-990818/

 

Fluctuațiile de pe piața de capital influențează comportamentele investitorilor. În perioadele de scădere ale cotațiilor bursiere unii iau decizii emoționale (nu tolerează riscul și atunci preferă să vândă deținerile), în timp ce alții consideră momentul favorabil cumpărării de unități de fond, la un preț scăzut.  

Spre exemplu, adoptarea OUG 114/2018, numită și „Taxa pe lăcomie”, care a determinat scăderi bruște ale cotațiilor bursiere, a fost considerată de unii investitori ca fiind și o oportunitate pentru investițiile lor.

Mulți dintre aceștia au decis că este un moment bun pentru a investi în fondurile de indici bursieri administrate de Certinvest, dovadă că dețin cunoștințe avansate și că au știut să răspundă și unor astfel de situații.


Horia Gustă, CEO Certinvest: „Chiar și 100 de lei economisiți lunar ne pot aduce surprize plăcute”

Există multiple posibilități de a avea venituri suplimentare pasive, pentru care trebuie doar să economisim și să avem un plan financiar personal bine definit și pe care să îl respectăm. Chiar și 100 de lei economisiți lunar, pe o perioadă de câțiva ani, ne pot aduce surprize plăcute”, mărturisește Horia Gustă, director general SAI Certinvest.

 

SAI Certinvest este primul administrator independent de fonduri din România, creat în 1994, având capital sută la sută românesc și care oferă clienților o gamă diversificată de soluții investiționale pentru economiile proprii. În prezent, administrează șase fonduri deschise de investiții, trei fonduri de investiții alternative și peste 240 de portofolii administrate privat.

 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta