Direct la continutul paginii »

Grabeste-te cu centrala termica! Peste numai 6 luni vine frigul!

 Pare amuzant acest titlu? Nu este, fiindca vorba din batrani “iarna car si vara sanie” este de o intelepciune maxima si s-a dovedit de fiecare data a fi adevarata. Daca trebuie pentru urmatorul sezon rece sa iti asiguri incalzirea si confortul termic printr-o centrala termica, trebuie sa te interesezi inca de pe acum de acest aspect!

 O astfel de centrala implica intotdeauna si multe alte lucruri referitoare la instalatia termica:

 

Achizitionarea acesteia, precum si racorduri si adaptori care sa o conecteze la instalatie

  • Montajul autorizat al acesteia, efectuat de profesionisti autorizati I.S.C.I.R.
  • Achizitionarea de teava de cupru si/sau PPR (polipropilena) pentru crearea instalatiei, pentru conectarea diferitelor elemente intr-un sistem
  • Achizitionarea de calorifere, daca iti trebuie sau daca le doresti mai eficiente, economice
  • Obtinerea unui manometru pentru centrala termica, pentru reglajul digital al temperaturii
  • Obtinerea unui senzor de exterior care sa comunice cu cel al centralei si cu manometrul

 

Te imaginezi facand toate aceste lucruri doar intr-o luna? Doar intr-o saptamana? Este prea putin timp, nu crezi? Pentru ca situatiile neprevazute sa nu te intampine in cele mai proaste momente, cumpara, instaleaza si testeaza totul inainte ca frigul sa isi faca simtita prezenta!

 Centralele termice pe gaze functioneaza acum folosind tehnologia condensatiei. Legea spune astfel, asadar simplele centrale termice pe gaze sunt scoase in afara legii. Centralele termice electrice sunt cumparate doar pentru locurile in care nu exista racordare la gaze, si doar pentru casele de vacanta - intrucat consuma destul de mult curent electric, si folosirea ei zi de zi timp de o luna implica o suma cu multe zerouri pe factura de electricitate.

 

Boilerul, in stransa legatura cu centrala

 

Boilerele electrice trebuie cumparate in functie de numarul persoanelor din casa (exemplu: 50 de litri pentru 2 persoane), in functie de gradul de digitalizare si in functie de aspect, pana la urma. Pentru ca aspectul plat, si nu cilindric, permite o incalzire mai rapida a apei, insa implica si un pret mai ridicat de achizitie.

 

Daca vrei ca anul acesta sa iti montezi centrala termica, apeleaza la un boiler termoelectric prin care sa treaca apa calda menajera de pe instalatie, pentru a o incalzi astfel pe cea din boiler. Acest boiler este util la etaj, in situatiile in care apa menajera care trece direct prin schimbatorul de caldura de la centrala este consumata la baia si bucataria de la parter.

 Cat timp iti ia sa asimilezi si sa operezi cu aceste informatii?

 Mai mult timp decat ai crede la prima vedere.Tocmai de aceea, daca mai ai sase luni la dispozitie, apuca-te de acum si informeaza-te, analizeaza, fa si achizitii partiale daca poti (cumperi centrala acum, cumperi boilerul peste doua luni, cumperi caloriferele peste patru luni).

 

Cui platesti pentru manopera?

 

Exista specialisti care monteaza, instaleaza, vefrifica si certifica elementele, sistemele si echipamentele privind instalatiile termice. Acestia au standarde inalte si lucrurile care tie ti se par complexe, lor li se pare rutina.

De exemplu, pentru centralele termice ei sunt autorizati sa faca PIF-ul. Ce-i acela PIF? Punere in functiune. Deja devine interesant. PIF 2? A doua punere in functiune, la doi ani distanta de PIF. Acestora care considera asta rutina trebuie sa le platesti costurile cu manopera!

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta