Direct la continutul paginii »

Ghid util: Cum sa cureti si sa dezinfectezi corect instrumentele de lucru dintr-un salon cosmetic

 

 

Sursa foto: http://www.essencebeautysalon.ca/?page_id=258

 

Primavara este timpul ideal pentru reinnoire si inlocuire. Saloanele care ofera servicii personale, precum frizerie, hairstyling, manichiura, pedichiura, make-up, epilare s.a.m.d, sunt obligate, prin lege, sa mentina un mediu curat pentru clientii lor, atat pentru a preveni bolile de piele, cat si cele transmisibile. Cred ca ai auzit de virusul hepatic B sau C.

Adresandu-ma in mod special persoanelor care lucreaza intr-un salon de infrumusetare, rolul lor, inainte de toate, este sa ofere siguranta sanatatatii fiecarui client cu care interactioneaza.

Igiena, dezinfectare si sterilizare - cele trei cuvinte cheie care te definesc ca specialist in domeniul cosmeticii   

Grija pentru igiena este perceputa drept un indicator al calitatii si sigurantei serviciilor puse la dispozitie clientilor si este, in acelasi timp, o importanta temelie pentru prestigiul salonului pentru care lucrezi.

Inainte de toate, atunci cand esti angajat intr-o astfel de institutie, salonul cosmetic este obligat sa iti asigure o formare in tot procesul de igienizare. Daca salonul nu efectueaza acesti pasi, ar trebui sa iti ridici cateva semne de intrebare. Chiar si asa, este foarte important sa stii pasii prin care trece fiecare salon cosmetic in procesul de curatare.

Metodele antiseptice. Prin acest proces, cosmeticianul este nevoit sa isi spele mainile si sa isi dezinfecteze corect pielea. Un proces aparent banal, spalatul mainilor este esential in orice industrie, mai ales in industria frumusetii. Cum efectuezi corect spalatul mainilor?

Practic: Timp de 30 de secunde - 1 minut iti cureti mainile, cu rigurozitate, avand grija ca acoperi toate suprafetele, inclusiv antebratul. Foloseste un sapun antiseptic cu activitatea bactericida si/sau produse de curatenie profesionale ce contin substante antimicrobiene.

Metode de dezinfectare. Aceasta metoda presupune distrugerea organismelor patogene de pe instrumentele de lucru. Este important sa stii ca aceste bacterii nu sunt vizibile cu ochiul liber, ceea ce face ca procesul sa fie mai important de executat corect. Faptul ca instrumentul luceste de curatenie, nu inseamna ca este si sigur de folosit. De cele mai multe ori, dezinfectia este realizata prin folosirea unor substante chimice dezinfectate - asa numitele produse biocide.

Practic: Efectueaza acest proces de dezinfectare a instrumentelor si spatiului de lucru inainte si dupa utilizarea propriu-zisa. Alegerea produsului se face in functie de tipul de instrument folosit.

Metoda de sterilizare. Prin acest proces, indispensabil in orice salon de infrumusetare, cosmeticianul este obligat sa asigure siguranta optima de lucru oricarui client. Fara acest proces, clientii sunt predispusi la contactarea virusului hepatic B sau C.

Practic: Se foloseste un aparat de sterilizare sau, cel mai adesea, sterilizanti chimici. Este foarte important sa dezinfectezi inainte de sterilizare, fiecare instrument.

 

Sfaturi practice pentru orice cosmetician 

 

 1. In fiecare salon trebuie sa existe spatii de depozitare a produselor de igiena si, separat, pentru pastrarea echipamentelor si instrumentelor de lucru. Acestea trebuie mentinute in spatii inchise, lipsite de praf si umidicate.
 2. Intr-un salon este nevoie de un spatiu pentru procesul de dezinfectare si sterilizare a instrumentelor si produselor refolosibile.
 3. Spalarea mainilor se face cu apa potabila si sapun antibacterian.
 4. Uscarea se efectueaza cu proasoape de unica folosinta sau printr-un aparat de uscare.
 5. Pentru dezinfectarea mainilor se foloseste un produs biocid.
 6. Se folosesc manusi de protectie in cazul dezinfectarii si sterilizarii instrumentelor.
 7. Materialele si echipamentele de unica folosinta se folosesc doar pentru un singur client.

Daca lucrezi intr-un salon de infrumusetare, asigura-te ca dispui de produse si echipamente destinate acestui proces. Echipamente si instrumente de unica folosinta, detergenti profesionali si substante de curatare sunt doar cateva din conditiile pe care trebuie sa le impui tu, ca angajat.

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta