Direct la continutul paginii »

Echiparea unui atelier mobil. Tot ce trebuie să știi.

Poza stire 'Echiparea unui atelier mobil. Tot ce trebuie să știi.'
24 Septembrie 2021 0 comentarii

 

Automobilul nu mai reprezintă de multă vreme un lux, ci mai degrabă o necesitate. Și, cum fiecare utilitate are nevoie de îngrijire corespunzătoare, este necesar ca atât verificările autoturismelor, cât și intervențiile asupra acestora să fie efectuate în timp util. Majoritatea operațiunilor de mentenanță, reparațiile componentelor și ale sistemelor automobilistice pot fi efectuate chiar și în afara unui atelier auto clasic. Condiția este ca mecanicul respectiv să dispună de instrumentele specifice pentru diagnoză și de sculele necesare.

Dar care este echiparea unui atelier auto mobil? Și ce trebuie să dețină tehnicianul pentru a putea efectua intervenții asupra unui automobil? Te invităm să descoperi detaliile în rândurile de mai jos.

Vehicul utilitar cu spații bine gândite

Primul și cel mai important instrument de lucru al unui mecanic mobil este autovehiculul utilitar, echipat cu rafturi pentru autoturisme, cutii și sertare, fără de care intervenția la domiciliul clientului ar fi imposibilă. Fiecare vehicul comercial are dimensiunile și spațiul interior configurat într-un anumit fel și este necesar, pentru fiecare marcă și model, un anumit set de rafturi auto personalizate. Acestea reprezintă suportul pentru stocarea în ordine a cutiilor metalice și din material plastic ce adăpostesc:

  • instrumente de diagnoză;

  • seturi de scule;

  • echipamente de lucru;

  • piese de schimb.

Spre deosebire de atelierul auto clasic, cel mobil dispune de spațiu extrem de limitat. În aceste condiții, eficiența intervenției depinde, în cea mai mare măsură, de modul în care sunt aranjate și stocate instrumentele de lucru. Așadar, modul în care este configurat și asigurat spațiul de stocare dintr-un vehicul comercial de acest gen este primordial pentru desfășurarea activităților.

Instrumente de diagnoză

În arsenalul unui mecanic auto, ochii și urechile lui sunt – cel puțin în cazul automobilelor de ultimă generație – instrumentele de diagnoză. Conectate la sistemele electronice ale mașinii, acestea sunt capabile să identifice exact defectul și să asigure astfel eficiența intervenției.

Unul dintre instrumentele de bază în diagnoze este, de fapt, un cititor de coduri. Corect conectat la computerul automobilului prin intermediul mufei OBD, accesoriul respectiv este capabil să citească orice codurile de erori și să le șteargă. Un alt instrument extrem de util este multimetrul – cel mai bun prieten al unui tehnician în identificarea problemelor electrice la un automobil.

Scannerele bidirecționale sunt echipamente avansate de diagnoză care se pot conecta wireless la un computer și sunt capabile să furnizeze date relevante despre orice sistem al mașinii, permițând o diagnoză rapidă și precisă a oricărui defect.

Cric, capre și platformă

Unul dintre marile avantaje ale intervenției într-un atelier auto clasic este posibilitatea de a avea acces complet asupra unui automobil cu ajutorul unui elevator ce ridică mașina la înălțime în siguranță. Un astfel de instrument de lucru este, însă, mult prea greu și voluminos ca să facă parte din instrumentarul unui atelier auto mobil. Astfel, cele mai bune ajutoare pentru un atelier auto mobil sunt clasicele cricuri, capre și platforma modulară. Cu ajutorul acestor structuri din oțel mașina poate fi ridicată la o înălțime decentă de sol și poate fi asigurată în vederea efectuării intervenției.

Truse de chei, clești și șurubelnițe

Automobilul cu motor pe combustie internă este un ansamblu de componente fixate cu șuruburi, șaibe și piulițe pe un șasiu. Pentru a putea interveni și înlocui unul dintre aceste elemente, este necesar un set complet de chei fixe și modulare, clești și șurubelnițe de calitate, care să reziste la presiunea ce trebuie exercitată adesea de către mecanic – de exemplu, pentru a slăbi o piuliță rigidă din cauza depozitelor de rugină. În definitiv, un mecanic auto bine pregătit are nevoie de truse formate din mii de piese modulare, din care să poată asambla cheia potrivită pentru o anumită intervenție.

La prima vedere, un atelier auto mobil ar putea părea opțiunea mai puțin dotată a unuia clasic. De fapt, este vorba despre o grupare ordonată și densă a celor mai avansate și eficiente scule de care, în mod uzual, un mecanic are nevoie. Mobilitatea atelierului este posibilă, așadar, datorită kiturilor de organizare care au adus stocarea la rang de artă, precum și avansului tehnologic, care a permis miniaturizarea multor instrumente de lucru din arsenalul unui mecanic auto.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta