Direct la continutul paginii »

Echipamente pentru protecția muncii: Lista completă

Poza stire 'Echipamente pentru protecția muncii: Lista completă'
11 Noiembrie 2021 0 comentarii

 

Indiferent de tipul muncii prestate, este important ca fiecare lucrător să respecte prevederile și să fie echipa conform legislației muncii. Chiar și în ipoteza unui loc de muncă cu cerințe simple este nevoie de echipamente de protecție, pentru că neprevăzutul este la tot pasul. Îți prezentăm o lista completă a acestora pentru a-ți fi mai ușor să identifici nevoile personalului pe care îl ai în subordine. 

Ce este un echipament pentru protecția muncii?

Echipamentele de protecția muncii sunt articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și accesorii care servesc la protejarea corpului persoanei care le poartă. Pentru fiecare tip de meserie în parte există echipamente de protecție a muncii specifice, însă există și un trunchi comun, baza de plecare de altfel a echipării corecte. 

Îmbrăcăminte de protecție

Salopetele de protecție sunt confecționate din diferite tipuri de materiale, cu sau fără întărituri și protejează corpul în cele mai dificile situații. Fie că vorbim despre sudură sau despre contactul cu diferite substanțe cum ar fi combustibilii sau diluanții, salopeta este un mod perfect pentru a proteja pielea corpului tău. În acest fel, chiar și în eventualitatea în care un incident s-ar produce, cum ar fi vărsarea unui recipient sau o scânteie sărită greși, pielea este pe deplin protejată de contactul direct.

La nevoie, salopeta este scoasă cu ușurință, astfel încât corpul să nu aibă de suferit. Salopetele de protecție pot fi achiziționate fie în varianta tip combinezon, fie doar pantalon și pieptar. 

Jachetele și vestele de lucru sunt echipamente ce protejează utilizatorul atât de contactul cu diferite substanțe sau obiecte ascuțite, cât și împotriva vântului. Acestea sunt prevăzute cu buzunare ce permit depozitarea uneltelor sau obiectelor mici utile în munca pe șantier. 

Pantalonii de protecție sunt indispensabili în domenii precum construcții, logistică, bricolaj și amenajări interioare. Majoritatea sunt prevăzuți cu întărituri în zona genunchilor pentru un plus de siguranță a lucrătorului și buzunare.

Vestele reflectorizante sunt echipamente de protecție utile în activități variate de la munca pe șantier, la transporturi. Acestea sunt disponibile în culori puternice: galben sau portocaliu și permit ca utilizatorul să fie ușor de reperat de la o distanță mare. 

Ochelari și viziere de protecție

Ochelarii de protecție nu trebuie să lipsească din arsenalul pentru protecția muncii, așa că ar trebui să ai în vedere alegerea unora potriviți pentru activitatea firmei tale. Ochelarii de protecție pot fi fumurii sau incolori, în funcție de activitatea desfășurată și de cerințele postului. 

Atunci când este necesară o protecție suplimentară, iar ochelarii sunt mai puțin probabil a fi folosiți, poți să echipezi echipa cu viziere speciale. Acestea  sunt fabricate din policarbonat și le oferă utilizatorilor libertate de mișcare, confort și funcționalitate. Vederea periferică este liberă datorită razei ample de acțiune a vizierei, astfel că investiția în aceste echipamente nu face altceva decât să îți protejeze membrii echipei.

Mănuși de protecție 

Mănușile de protecție sunt utile pentru persoanele care lucrează cu diferite echipamente dispozitive sau substanțe care pot periclita integritatea pielii. Unele tipuri de mănuși sunt construite astfel încât să ofere și un anumit grad de protecție împotriva lovirii. Aceste tipuri de mănuși au întărituri cauciucate care atenuează șocurile, astfel încât mâinile să fie protejate. 

Mănușile de protecție pentru sudori sunt special concepute pentru a rezista la temperaturi înalte. Acestea sunt fabricate din spalt de bovină sau piele de capră și rezistă la flacără și stropi de sudură, astfel încât mâinile să fie protejate în timpul lucrului. 

Bocanci de protecție

Încălțămintea de protecție este nelipsită mai ales în cazul locurilor de muncă ce presupun muncă fizică, brută. Șantierele de construcții, unitățile de producție sau profesiile care implică lucrul cu dispozitive sau substanțe periculoase necesită astfel de încălțări care să protejeze atât talpa, cât și zona labei piciorului (tarsiene, metatarsiene și falange).


Unele tipuri de bocanci au vârful întărit cu metal tocmai pentru a proteja piciorul în cazul căderii unor obiecte, iar alte tipuri de bocanci pot avea talpa realizată din cauciuc gros, tratat, astfel încât să împiedice electrocutarea, prin contactul cu apa și energia electrică. 

Protecția capului

Căștile de protecție sunt un tip de echipament indispensabil pentru siguranța lucrătorilor în construcții, amenajări, drumuri, dar și pentru electricieni. Acestea asigură protecție la nivelul capului împotriva impactului cu pietre sau alte obiecte dure similare. Unele tipuri de căști protejează lucrătorii și împotriva trecerii curentului electric prin corp. Căștile sunt disponibile în diferite culori, cu puncte de fixare, rezistență UV, cu sau fără burete, astfel încă poți alege exact echipamentul de care are nevoie echipa ta. 


Șepcile de protecție sunt utilizate pentru protejarea zonei capului, astfel încât praful sau anumite substanțe să nu intre în contact cu pielea. Șepcile însă nu trebuie confundate cu căștile de protecție cu întăritură, deoarece acestea sunt realizate din material textil, menit să strângă părul și să apere de soare sau de acțiunea unor factori nocivi. Unele șepci sunt reflectorizante, tocmai pentru a atrage atenția, mai ales pe timp de noapte, cu privire la prezența lucrătorilor într-o anumită zonă. 


Antifoane

Acolo unde munca devine foarte zgomotoasă, nivelul decibelilor poate fi redus cu ajutorul căștilor antifonice. Acestea au rolul de a reduce zgomotul, astfel încât auzul muncitorilor să fie protejat.


Antifoanele sunt echipamentele de protecție de care ai nevoie în mod uzual și care nu ar trebui să lipsească, alături de fișele de protecția muncii și de instructaj. Ai grijă de tine și de echipa ta atunci când aveți proiecte care implică utilajele cu zgomot puternic, precum pikhammer sau ciocan rotopercutor.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta