Direct la continutul paginii »

Durerile de cap în adolescență: 5 cauze

Poza stire 'Durerile de cap în adolescență: 5 cauze'
06 Februarie 2020 0 comentarii

 

Durerile de cap apar la nivelul nervilor, mușchilor și vaselor de sânge care se găsesc în cap și gât. Dacă mușchii și vasele de sânge se umflă sau se contractă, nervii din jur pot fi stimulați, ceea ce poate provoca durere. Durerile de cap nu sunt întotdeauna cauzate de o problemă la nivelul creierului, uneori acestea apar ca o reacție la alte modificări din corp. Iată care sunt cauzele durerilor de cap în adolescență și cum le poți ameliora.

Tipuri de dureri de cap

Există multe tipuri de dureri de cap. În adolescență, cele mai frecvente sunt migrena și cefaleea de tip tensional.

 

Migrenele sunt episoade severe de dureri de cap, asociate cu greață, vărsături, sensibilitate la lumină și la sunet. Migrenele apar de obicei într-o singură parte a capului și au un caracter trepidant. Acestea se transmit deseori ereditar. Durata migrenelor durează de la 30 de minute la 6 ore, însă uneori se poate prelungi pentru câteva zile.

 

Cefaleea de tip tensional apare ca urmare a rigidizării sau contracției mușchilor de la nivelul gâtului. Acest tip de cefalee apare de obicei în ambele părți ale capului sau chiar și la nivelul frunții și în spatele capului, provocând senzația unei benzi strânse în jurul acestuia. Aceasta este o durere constantă, de intensitate redusă sau moderată.

 

Durerile de cap mixte sunt o combinație între cefaleea de tip tensional și migrena.

 

În funcție de durată și frecvență durerile de cap pot fi:

 • Acute – apar spontan și dispar rapid, cu sau fără tratament.
 • Cronice non-progresive – dureri de cap frecvente asociate cu depresia și stresul. Acestea sunt comune în rândul adolescenților.
 • Cronice progresive – apar din când în când, însă au tendința de a se intensifica în timp. Acestea sunt mai rare și sunt semnul unor afecțiuni grave precum tumorile.

Cauze frecvente

1. Postura incorectă


Cefaleea de tip tensional apare din cauza contracției mușchilor gâtului și capului, ceea ce poate fi consecința unei posturi incorecte. Adolescenții petrec mult timp stând în șezut în timpul orelor de curs. De aceea, aceștia au tendința de a-și relaxa spatele și umerii într-o poziție inadecvată sau de a se cocoșa, fapt ce pune presiune asupra mușchilor gâtului. 


2. Infecțiile 


Sinuzita, răceala comună, gripa, meningita, encefalita, faringita streptococică, infecțiile la nivelul urechii pot cauza durerile de cap. Congestia nazală, blocajele la nivelul sinusului, febra, lupta sistemului imun împotriva agenților patogeni sunt căile prin care durerea de cap este legată de aceste infecții. În ceea ce privește meningita și encefalita, durerea de cap apare din cauza afectării directe a creierului.


3. Stresul/depresia 


Nu doar adulții sunt stresați. În adolescență, presiunea din partea școlii, cadrelor didactice sau părinților poate fi puternică. Divorțul între părinți, apropierea unor examene importante, problemele în relațiile cu prietenii pot fi uneori o povară pentru adolescenți. Stresul și depresia cauzează dureri de cap prin mecanismele hormonale, dar și prin oboseala asociată cu aceste stări – adolescentul nu se mai odihnește suficient din cauza stresului.


4. Stilul de viață dezechilibrat


Sedentarismul, dieta dezechilibrată, odihna insuficientă, deshidratarea sunt factori care influențează activitatea întregului organism. Durerea de cap poate surveni ca reacție la toate aceste comportamente inadecvate. 


Mesele neregulate, evitarea micului-dejun, cafeina în exces, alimentele dăunătoare organismului (fast-food, dulciurile în exces, prăjelile, sucuri din comerț) pot produce dereglări în organism și pot provoca dureri de cap.


Lipsa de activitate fizică alături de timp prelungit petrecut în fața televizorului sau computerului este una dintre cauzele cefaleei de tip tensional. În plus, statul în fața ecranelor provoacă oboseală oculară, ceea ce poate duce la dureri de cap.


Adolescenții au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte. Dacă odihna nu este suficientă, oboseala va genera o durere de cap.


Hidratarea necorespunzătoare poate favoriza apariția durerilor de cap. Adolescenții trebuie să bea între 2 și 2.5 litri de apă pe zi.


5. Problemele de vedere


Atunci când nu vedem clar obiectele, strângem pleoapele involuntar pentru a încerca să le distingem. Acest lucru obosește ochii și provoacă dureri de cap.


Bineînțeles, durerile de cap pot fi cauzate și de afecțiuni medicale grave. De aceea, este important să mergi la medic, dacă acest simptom te îngrijorează.


Sfaturi utile

Durerile de cap în adolescență pot fi ameliorate cu ajutorul unor modificări în stilul de viață:

 • Odihna suficientă (8-10 ore pe noapte)
 • Organizarea timpului pentru a evita oboseala și pentru împlinirea orelor de somn
 • Managementul stresului prin activități plăcute (hobby-uri, petrecerea timpului cu prietenii, cu familia, vizionarea unui film etc.)
 • Hidratare corespunzătoare
 • Minim 30 de minute de mișcare, zilnic
 • Corectarea posturii
 • Minimizarea timpului petrecut în fața ecranelor
 • Alimentație sănătoasă și mese regulate

 

În concluzie, durerea de cap în adolescență poate fi cauzată de factori legați de stilul de viață și poate fi ameliorată prin îmbunătățirea acestuia.


 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta