Direct la continutul paginii »

Dureri de șolduri: Cum pot fi atenuate?

Poza stire 'Dureri de șolduri: Cum pot fi atenuate?'
14 August 2020 0 comentarii

 

Articulația șoldului, numită și coxofemurală este o articulație puternică, rezistentă și una dintre cele mai mobile articulații din corp, oferind raza cea mai mare de mișcare.

Cu toate acestea însă, rezistența ridicată nu o face indestructibilă. Odată cu trecerea timpului cartilajul se poate uza și deteriora, mușchii și tendoanele sunt suprasolicitate sau oasele din zona șoldului pot fi fracturate din cauza accidentelor sau căzăturilor. Toate acestea duc la apariția durerilor la nivelul șoldului.

Pentru a atenua durerea trebuie prima dată să știi cauza ei. De la fractură la hernie, coxartroză, artrită reumatoidă sau bursită, cauzele variază și pot prezenta diferite semne și simptome.

4 metode pentru atenuarea durerii

Încearcă să descoperi cu exactitate locul durerii. Dacă acesta pare a fi în interiorul șoldului sau în zona inghinală, atunci este posibil ca problema să fie de natură articulară.

Dacă durerea pare a fi în exterior, în coapsă sau fesă atunci este posibil ca problema să fie legată de mușchi și țesuturi moi.

Dacă nu este cauzată de-o fractură sau de-o afecțiune severă, durerea de șold tinde să se amelioreze prin aplicarea unor metode de auto-îngrijire.

Folosirea medicamentelor

Durerea provocată de o întindere musculară sau de tendon, de osteoartrită sau tendinită, poate fi ameliorată prin utilizarea medicamentelor disponibile fără prescripție medicală cum ar fi ibuprofenul sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

În cazul durerii cauzate de artrita reumatoidă însă, tratamentul include de cele mai multe ori medicamente antiinflamatorii care necesită prescripție medicală.

Exerciții și comprese reci

Efectuarea exercițiilor ușoare cum ar fi mersul sau înotul, care au un impact redus asupra articulației pot ajuta la ameliorarea durerii cronice de șold cauzate de artrită.

Scăderea în greutate reprezintă un alt beneficiu al exercițiilor fizice. Chiar și o scădere mică de doar 2 sau 4 kilograme poate reduce semnificativ stresul la care este supus șoldul.

O altă idee bună este sa faci o baie sau un duș cu apă caldă pentru a ajuta la relaxarea mușchilor.

Este recomandat ca înainte de toate să discuți cu medicul specialist, pentru a obține cele mai bune exerciții personalizate după condiția, greutatea și stilul tău de viață.

Atunci când nu faci exerciții fizice, pune comprese reci pe șoldul afectat pentru a reduce inflamația și durerea. Compresele pot fi folosite de mai multe ori pe zi, pentru perioade de 15 minute.

Schimbă poziția de dormit

Majoritatea persoanelor cu durere cronică de șold nu pot dormi bine, acest lucru provocând o agravare și mai mare a durerii și o reducere a mobilității în ziua următoare.

Durerea de șold pe timpul nopții afectează semnificativ șansele de recuperare completă de la leziunile sau afecțiunile pe care le ai.

Această durere poate fi cauzată de osteoartrită, tendinită, diferite accidentări, mușchi încordați sau chiar de salteaua pe care dormi.

Pentru a ameliora durerea trebuie în primul rând să-ți schimbi poziția de dormit. Folosește o pernă pe care s-o pui între picioare, pentru a susține șoldul într-o poziție corectă.

Înainte de a schimba salteaua însă, încearcă aceste poziții noi și pe alte saltele și vezi dacă există vreo schimbare. Dacă durerea s-a ameliorat în alte paturi sau pe saltele, atunci o poți înlocui pe cea veche.

Exerciții de întindere

A nu fi confundate cu exercițiile de mai sus, pentru că întinderea mușchilor trebuie efectuată înainte de orice alt exercițiu și chiar înainte de somn, acestea fiind foarte importante pentru persoanele care suferă de durere în zona șoldurilor sau zona lombară pe timp de noapte.

La fel ca exercițiile de mai sus însă, acestea ar trebui să fie recomandate de   medicul specialist sau de un fizioterapeut, pentru a obține rezultatele cele mai bune și pentru a evita posibile complicații.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta