Direct la continutul paginii »

Dolomit: Care sunt proprietățile acestei roci pentru sănătatea ta

Poza stire 'Dolomit: Care sunt proprietățile acestei roci pentru sănătatea ta'
22 Noiembrie 2021 0 comentarii

 

Dolomitul este o formă de calcar, compusă în părți aproximativ egale din carbonat de magneziu și carbonat de calciu. Dolomitul este o componentă care se găsește în geode, roci sedimentare sau roci magmatice alternate, bogate în magneziu. Proprietățile sale nu încetează să-i uimească pe specialiști, care continuă să anunțe frecvent ultimele descoperiri. Cea mai importantă proprietate a dolomitului se referă la faptul că are în componență aproximativ de cinci ori mai mult magneziu și calciu decât calcarul obișnuit. El conține, de asemenea, cantități mici de clor, fosfor și potasiu, pe lângă alte peste 20 de oligoelemente. 


Datorită acestor proprietăți, dolomitul este foarte apreciat în suplimente alimentare cu substanța activă de cărbune activat, fiind disponibil în diverse forme de dozare, inclusiv tablete, pastile sau praf diluabil în apă. 

Dolomitul este recomandat pentru a preveni sau trata deficiența de magneziu și calciu de care suferă majoritatea persoanelor. Datorită unei alimentații deficitare sau din cauza absorbției indeficiente, un aport scăzut de calciu în organism poate genera afecțiuni grave cum sunt pierderea osoasă (osteoporoza), oasele slabe (rahitism), scăderea activității glandei paratiroide (hipoparatiroidism) și chiar afecțiuni musculare. Dolomitul este un supliment adecvat pentru prevenirea acestor afecțiuni și poate fi utilizat cu succes și pentru alte persoane, pentru asigurarea unui aport adecvat de calciu. Este vorba despre femeile însărcinate, care alăptează care sunt în perioada postmenopauză, persoane care iau anumite medicamente, cum sunt fenitoina, fenobarbitalul sau perdison. 

Magneziul este al patrulea cel mai important mineral din corpul uman, atât din punct de vedere al cantității, dar și al efectelor. Are multiple funcționalități în sănătatea organismului și al creierului. Cu toate acestea, este posibil să nu primești un aport suficient, chiar dacă ai o dietă sănătoasă. 

Organismul uman depinde într-o foarte mare măsură de nivelul de calciu din organism. Este necesar pentru funcționarea normală a nervilor, celulelor, mușchilor și oaselor. Atunci când calciul este într-o cantitate deficitară în sânge, organismul corectează acest dezechilibru cu ajutorul calciului din oase, care vor fi slăbite. 

Dolomitul se administrează pe cale orală, în timpul mesei. În funcție de recomandările medicului de familie, doza poate fi mai mare 600 mg/zi, situație în care trebuie distribuită pe tot parcursul zilei. Pentru ca efectele să fie unele benefice, dolomitul trebuie administrat în mod regulat, eventual la aceeași oră, în fiecare zi. 

Obținerea unui aport adecvat de magneziu și de calciu este esențială pentru menținerea sănătății. Pe lângă o alimentație bogată în aceste minerale, se recomandă administrarea unor suplimente, astfel încât organismul să poată funcționa optim. 

În natură, dolomitul se găsește sub forma unei pietre transparente, translucide sau uneori opace, cu un luciu vitros sau sidefat și un sistem cristalin trigonal. Cele mai multe roci care sunt bogate în dolomit au fost depuse inițial ca nămoluri de carbonat de calciu care au fost modificate de apa din pori, bogată în magneziu, rezultatul fiind formarea dolomitului. 

Dolomitul este un tip de calcar, bogat în magneziu și carbonate de calciu, dar care conține cantități importante din alte minerale. Din acest motiv, înainte de a consuma dolomit, este important să discuți cu medicul de familie sau cu farmacistul dacă utilizezi anumite produse precum digoxină, celuloză fosfat de sodiu ori anumiți lianți de fosfat, cum este azotatul de calciu. 

Administrarea suplimentelor cu calciu poate scădea absorbția altor medicamente, din acest motiv tratamentele pe care le iei pot deveni ineficiente. Administrează cât mai departe posibil de doza de calciu medicamente precum bifosfonații, antibioticele tetracicline (cum este doxiciclina), levotiroxina sau antibiotice chinolone (de ex. levofloxacina). Medicul este singurul care îți poate recomanda cu exactitate o schemă de tratament care să îți ofere beneficii maxime. De asemenea, este important să discuți despre orice tip de alergie de care suferi. Deoarece dolomitul poate conține ingrediente inactive, cu potențial alergic, trebuie detaliat acest subiect cu medicul sau farmacistul. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta