Direct la continutul paginii »

Diferenţa dintre Motocultor şi Motosapa

Îngrijirea grădinii necesită diverse utilaje şi echipamente printre care şi o motosapă sau un motocultor. Ambele utilaje sunt destinate prelucrării solului, dar, cu toate că arată aproape la fel, sunt maşini complet diferite. În vreme ce un motocultor este recomandat pentru a ara solul dificil şi a săpa, motosapa este destinată lucrărilor de afânare, plivire şi compostare.

 

Continuă să citeşti pentru a afla mai multe diferenţe între motocultor şi motosapă.

 

Motocultorul - descriere

 

Motocultoarele sunt incredibil de robuste şi sunt utilaje special concepute pentru a săpa adânc în pământ. Aceste maşini sunt utile atât pentru a întreţine o grădină, cât şi pentru a ara solul dur. Cu toate că există trei tipuri de motocultoare, cele mai populare sunt cele cu dinţi frontali sau cu dinţii în spate. 

Motocultoarele sunt numai în varianta motoarelor cu benzină, iar alegerea dinţilor potriviţi este condiţionată de adâncimea de săpare şi de dimensiunea grădinii. 

 

Motocultoarele cu dinţi frontali

 

Motocultoarele cu dinţi frontali sunt potrivite pentru grădinile mici şi mijlocii. Dinţii aşezaţi în partea din faţă a maşinii facilitează manevrele şi deplasarea în teren. Acestea fac faţă cu succes terenurilor mai puţin dure şi sunt eficiente în afânarea solului. Dacă ai de lucrat o grădină cu arbuşti şi flori, un motocultor cu dinţi frontali este perfecte pentru că nu va tăia rădăcinile plantelor. 

Datorită faptului că rotile sunt poziţionate în spate, acest utilaj permite controlul deplin asupra mişcării şi facilitează utilizarea pe suprafeţe mici. 

 

Motocultorul cu dinţii în spate

 

Motocultorul cu dintii este mai mare, mai greu, dar şi mai puternic. Acesta este proiectat pentru lucrări în grădinile mari cu sol dur şi stâncos şi mai dificil de utilizat în grădinile mici. Dacă ai un teren mare cu sol greu de arat, un motocultor cu dinţii în spate este cea mai bună opţiune. Acesta este alimentat cu benzină şi oferă rezultate foarte bune pentru săparea şi afânarea terenurilor nelucrate. 

 

Motosapele - descriere

 

Motosapele sunt mai mici decât motocultorul şi sunt destinate întreţinerii grădinilor. Nu sunt la fel de puternice ca motocultoarele, dar pot pregăti cu succes terenul pentru însămânţare. Sunt utilajele perfecte pentru a afâna, a composta şi a plivi solul. 

 

Motosapele sunt o investiţie excelentă pentru a întreţine o grădină pentru că sunt uşor de utilizat şi de depozitat. Prin urmare, dacă ai o grădină mică sau medie, motosapa este exact ceea ce îţi trebuie pentru lucrări. Alegerea motosapei potrivite este condiţionată de tipul motorului şi sursa de energie pe care utilizatorul doreşte să o folosească. 

 

Motosapele mici

 

O mini-motosapa este utilajul ideal pentru a întreţine grădinile mici. Aceasta are trei dinţi în faţă şi este eficientă pentru a afâna solul. De obicei se găseşte în varianta pe benzină.

 

Motosapa electrică

Motosapele electrice au nevoie de o sursă de curent pentru a funcţiona. Acestea nu există în varianta fără fir şi se recomandă pentru grădinile de dimensiuni mici. Sunt la fel de puternice ca o mini-motosapa şi oferă aproape aceleaşi rezultate, cu diferenţa că vor condiţiona utilizatorul de utilizarea unui cablu. Sunt recomandate pentru afânarea solului şi pregătirea grădinii pentru însămânţare. 

 

Motocultor versus motosapa - ce ar trebui ales?

 

După enumerarea detaliilor despre motocultoare şi motosape, este momentul să decizi ce utilaj vei alege pentru a-ţi uşura lucrările în grădină. 

 

Am văzut că motocultorul este utilajul perfect pentru a ara un teren care nu a mai fost lucrat, in timp ce motosapa este utilă pentru a afâna, composta şi plivi solul. Motocultoarele sunt mai puternice şi pot săpa mai adânc în sol, în vreme ce motosapele sunt concepute pentru a pregăti solul pentru plantare.

Motocultoarele sunt perfecte pentru suprafeţele mari, dar sunt şi mai voluminoase decât o mini-motosapa, necesitând mai mult spaţiu pentru depozitare. Funcţionează cu benzină şi pot finaliza lucrările mai repede decât o motosapă. 

 

Motosapele sunt mai uşoare, mai compacte şi mai potrivite pentru grădinile mici şi reprezintă utilajul ideal pentru a întreţine grădinile. Din păcate, nu sunt la fel de eficiente ca motocultoarele pentru a ara un teren care nu a mai fost folosit, pentru că nu pot săpa în adâncime. Motosapele sunt utile pentru a pregăti solul, compostare şi îndepărtarea buruienilor. 

 

Concluzie 

 

Este dificil să alegi între un motocultor şi o motosapă. Deţinerea ambelor utilaje ar fi ideală, dar, dacă ar trebui să optezi pentru unul singur, motosapa ar putea fi cea mai bună alegere dacă grădina deja există şi nu trebuie arat un teren dur. 


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta