Direct la continutul paginii »

Dezvoltarea comunicării la copii. 10 jocuri pe care să le faci cu ei

Poza stire 'Dezvoltarea comunicării la copii. 10 jocuri pe care să le faci cu ei'
13 Ianuarie 2022 0 comentarii

 

Dezvoltarea comunicării la copii este una dintre etapele principale ale educației celor mici. Părinții, tutorii și educatorii au rolul de a sprijini înțelegerea și dezvoltarea comunicării prin variate metode, una dintre ele fiind chiar jocul. Datorită acestui tip de activitate, copilul va deprinde următoarele abilități: atenție, ascultare, imitare, înțelegere și chiar vorbire.


Descoperă care sunt cele mai atractive 10 jocuri pentru cei mici pe care să le faci împreună cu ei și ajută-i să își dezvolte abilitățile de comunicare, de joc și de joacă!


Jucării din lemn

Jucăriile din lemn sunt ideale pentru bebeluși și pentru copii de vârste fragede de până la 14 ani, oferindu-le acestora numeroase experiențe plăcute și activități distractive. Alege produsele ideale de la Goki, brandul de jucării pentru copii, care pune la dispoziție o gamă variată de obiecte interactive din lemn, precum: puzzle-uri, mașinuțe, jucării motrice, jucării educative, instrumente muzicale, blocuri de construcție și multe altele.


Dezvoltarea comunicării prin muzică

Muzica este un limbaj al artei și poate fi înțeles de orice persoană, fie aceasta copil sau adult, deoarece transmite sentimente puternice. Un mod non-verbal prin care copilul va reuși să-și dezvolte aptitudinile de comunicare cu celelalte persoane din jurul său este de a dansa alături de părinți; fiind de altfel și o activitate plăcută pentru cel mic.


Jocul „Cine a strigat?”

Jocul „Cine a strigat?” are nevoie de cel puțin 3 participanți, însă este potrivit de jucat atunci când există frați, surori și alte rude care doresc să se implice în activitate. Toți adulții se ascund sau se duc în alte camere ale casei. Unul dintre ei trebuie să spună un cuvânt (stabilit înainte de începerea propriu-zisă a jocului), iar cel mic va trebui să se ducă la persoana care a strigat. Jocul îl ajută pe copil să-și dezvolte aptitudinile de ascultare și selecționare.


Covor cu străzi și mașinuțe de jucărie

Majoritatea copiilor și adulților deopotrivă își doresc (sau au avut în copilărie) un model de covor cu străzi, magazine, clădiri, munți și mare. Cu ajutorul mașinuțelor de jucărie cei mici se pot juca alături de părinți, creând astfel o coeziune puternică și dezvoltând numeroase deprinderi: de imitare, de comunicare, motrice etc.


Jucării interactive vorbitoare

Copilul va reuși să înțeleagă într-un mod plăcut ce înseamnă să-i asculte pe cei din jurul său, să imite și, ulterior, să răspundă la stimulii exteriori datorită jucăriilor interactive vorbitoare. Adesea, aceste jucării au forme de animale: hamster, papagal, vulpe, iepure etc, care captează atenția celui mic și îl ține ocupat perioade lungi de timp.


Lego

Lego este o activitate pentru toate vârstele! Aceasta dezvoltă creativitatea, răbdarea, imaginația, comunicarea și interacțiunea. Petrece timp alături de copilul tău și construiți împreună diferite forme simple; creează modele pe care cel mic să le imite și apoi încearcă să recreezi ce a construit acesta.


Jocuri de rol

Jocurile de rol dezvoltă interactiv aptitudinile copilului de a interacționa cu cei din jurul său și de a înțelege perspective diferite. De exemplu, pune-l pe cel mic în diferite situații în care trebuie să găsească soluții creative și să reacționeze în concordanță cu rolul pe care-l are. De exemplu, copilul poate imita o meserie de: pompier, chelner, pictor, pilot etc, pe tine sau chiar personaje din jocuri, filme și desene animate.


Jucărie alfabet

Jucăriile interactive cu litere și numere vor ajuta foarte mult în dezvoltarea armonioasă de comunicare a copilului deoarece acesta va putea percepe de la o vârstă fragedă anumite cuvinte. Totodată, cel mic va putea imita sunetele auzite din jucărie. Acest produs este potrivit și pentru alte deprinderi, precum cele motrice sau de coordonare.


Jocuri cu păpuși

Copiii sunt atrași de jocurile și de piesele de teatru cu păpuși deoarece acestea imită foarte bine interacțiunile din viața reală într-un mod distractiv, plăcut și ușor de înțeles. Investește în câteva păpuși și creează scenarii alături de cel mic. 


Dialoguri și cărți cu povești

O activitate ce nu ar trebui să lipsească din dezvoltarea timpurie a copiilor este lectura. Citește-i celui mic cărți cu povești scurte și interesante. Majoritatea cărților pentru copii conțin dialoguri deoarece acestea dezvoltă indirect capacitățile de comunicare și interacțiune.


Dezvoltarea comunicării la copii este un proces complex în care copilul descoperă, înțelege și interacționează la stimulii din jurul său. Oferă-i celui mic un mediu propice de învățare, prin joc și joacă, dar și prin lectură și alte activități plăcute pentru copil și adult deopotrivă!


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta