Direct la continutul paginii »

De ce unii oameni cu bani refuza sa-si cumpere masina?

 

Numarul de masini este mai mic decat numarul de locuitori ai tarii, insa este normal sa se intample asa - multi nu au bani destui sa isi cumpere o masina - sau daca incropesc suma suficienta, nu dispun de resurse financiare pentru a o intretine si pentru a o folosi cu regularitate. Multi nu au inca permis, nu au atins varsta legala pentru a conduce sau se afla in incapacitate de a conduce, din cauze care tin de sanatate sau de varsta mult prea inaintata.

 Dar exista si oameni care, din punct de vedere fizic, sunt apti pentru a conduce, care poate ca au si permis auto la purtator, care au destui bani pentru a isi cumpara masina, totusi nu o fac, alegand sa se deplaseze cu mijloacele de transport in comun si, la nevoie, sa comande un taxi.

 Care sa fie motivele din spatele deciziei?

Un motiv suficient de bun este o experienta traumatica la volan prin care acestia au trecut. Poate ca au fost implicati intr-un accident auto care s-a lasat cu victime, poate ca au generat ei un carambol sau un accident auto in care victimele au decedat, sau poate ca sunt acaparati de fiecare data de o frica de a nu trece peste pietoni sau de a nu pierde controlul volanului.

 A conduce un autovehicul nu este pentru 100% din populatia care are dreptul de a face asta, deoarece factorul psihologic isi pune amprenta asupra temperamentelor melancolice, flegmatice in sens negativ, si asupra temperamentelor sangvinice intr-un sens pozitiv (oameni carora le place foarte mult sa conduca, sa aiba parte de adrenalina si de miscare continua).

 

Un motiv aparte

Ei bine, un alt motiv a fost marturisit de o persoana care activeaza in industria creativa, si care, avand in vedere ca are peste 20 de ani de experienta in industrie, considera ca a merge cu mijloacele de transport in comun reprezinta o oportunitate de a observa oamenii, de a intelege mai bine ce consuma si cum, care este comportamentul maselor de oameni pe care le vizeaza in campaniile de promovare coordonate.

Observa oamenii mai indeaproape, ii asculta - lucru aproape imposibil atunci cand se afla intr-un autoturism, baricadat de alte autoturisme din care se aude numai muzica, radio, injurii si dinspre care vin numai claxoane.

Unele persoane vor sa conduca doar de placere, adica in timpul liber si fara sa fie nevoiti sa ajunga la o statie ITP, sa schimbe piese si astfel sa se ingrijeasca de masina. Altii nu au posibilitatea de a conduce zilnic la locul de munca, deoarece fac naveta intr-o localitate apropiata si in acea localitate sunt nevoiti sa mearga cu mijloacele de transport in comun.

In aceasta ordine de idei, multi angajati la Bucuresti care locuiesc in localitatile vecine Bucurestiului isi parcheaza masinile langa cea mai apropiata gura de metrou si iau metroul pentru a traversa orasul si a ajunge la locul de munca, zi de zi.

La o prima vedere, acesti oameni par nepregatiti pentru a merge cu mijloacele de transport in comun - nu au nicio jacheta, nicio umbrela, nicio borseta/geanta. Pantofii le sunt eleganti, care nu se preteaza pentru vremea capricioasa de afara - insa oamenii stau la adapost in masina proprie si personala.

Iata de ce sunt observati si oameni care, desi au o situatie materiala buna, par ca nu vor sa isi cumpere masina si/sau sa o conduca. S-ar putea sa fie o iluzie, in lipsa contextului.  

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta