Direct la continutul paginii »

De ce este important să mergi la un control stomatologic în fiecare an

Poza stire 'De ce este important să mergi la un control stomatologic în fiecare an'
07 Decembrie 2020 0 comentarii

 

Ca și în cazul altor consultații și investigații medicale, multe persoane ajung la dentist prea târziu, abia când nu mai suportă durerile dentare sau când își pierd dinții. Totuși, multe afecțiuni dentare pot fi prevenite prin consultul stomatologic de rutină. De asemenea, este mult mai ieftin și mai simplu să previi, decât să tratezi afecțiunile stomatologice. Puțini oameni înțeleg importanța vizitelor la stomatolog sau prezintă o oarecare anxietate sau, chiar, frică de dentist. Însă, trebuie să știi că datorită tehnologiei avansate și anesteziilor, procedurile dentare nu sunt dureroase. Iată la ce să te aștepți de la un consult stomatologic de rutină și de ce este atât de important.

Ce presupune consultul stomatologic de rutină?

Consultul stomatologic de rutină are 2 etape:

  • Prima etapă constă în evaluarea stării danturii și a gingiilor. Medicul va examina cavitatea bucală pentru depistarea eventualelor carii, a tartrului și a plăcii bacteriene. Tartrul și placa bacteriană sunt răspunzătoare pentru gingivite, boala parodontală și apariția cariilor, dacă nu sunt eliminate timpuriu. Medicul îți poate recomanda o radiografie dentară, pentru a depista cariile sau infecțiile care nu sunt vizibile cu ochiul liber. 

  • A doua etapă a consultului stomatologic de rutină este, de cele mai multe ori dar nu obligatoriu, igienizarea. Aceasta presupune efectuarea detartrajului și a periajului profesional. Detartrajul presupune îndepărtarea tartrului de la baza dinților și dintre dinți. Periajul profesional ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene printr-o curățare eficientă, dar și la îndepărtarea petelor de pe dinți. Igienizarea este o metodă de profilaxie (prevenție) a afecțiunilor stomatologice.

În urma consultului stomatologic, este posibil ca medicul să recomande un plan de tratament, în funcție de eventualele probleme identificate. 

Cât de des trebuie să mergi la dentist?

Vizitele la cabinetul stomatologic nu trebuie să aibă loc doar atunci când apar manifestări ale afecțiunilor dentare. Frecvența vizitelor la dentist depinde de riscurile și afecțiunile fiecărui pacient. Specialiștii recomandă cel puțin două vizite pe an, pentru evaluarea danturii și igienizare. Totuși, recomandarea ar fi ca igienizarea să fie efectuată o dată la 6 luni, pentru o bună profilaxie a afecțiunilor dentare. Ba mai mult, în cazul persoanelor fumătoare, se recomandă efectuarea igienizării la fiecare 4 luni. Dacă ești din Timișoara și cauți un cabinet stomatologic, poți apela la serviciile Smile Vision.

Importanța consultului stomatologic

Consultul stomatologic de rutină este extrem de important pentru sănătatea orală, dar, te ajută și să economisești bani pe termen lung.  

Prevenirea afecțiunilor dentare

În primul rând, consultul stomatologic și igienizarea danturii, în mod frecvent, ajută la prevenirea afecțiunilor dentare. Acumularea tartrului afectează gingiile, determină  retracția acesteia și favorizează parodontoza. Pe termen lung, parodontoza crește riscul de pierdere a dinților. De asemenea, placa bacteriană duce la apariția cariilor și a infecțiilor. În cazurile severe, pierderea dinților este inevitabilă. Igienizarea periodică a dinților previne aceste probleme dentare.

Diagnosticul și tratamentul precoce al afecțiunilor dentare

Cariile în stadiu incipient nu produc simptome, însă, sunt mai ușor de tratat față de cele avansate. Diagnosticul și tratamentul precoce al acestora, dar și al altor afecțiuni stomatologice depistate, cum ar fi parodontoza, te ajută să îți salvezi dinții de la extracție. Prin urmare, nu trebuie să aștepți instalarea simptomelor pentru a merge la medic. Poți suferi de anumite afecțiuni, fără să realizezi acest lucru. Chiar dacă tu nu observi modificări ale dinților sau gingiilor, medicul le poate depista prin examinare sau radiografie. 

Economisirea pe termen lung

Mulți pacienți sunt uimiți de prețurile ridicate ale unor proceduri stomatologice, așa cum este, spre exemplu, implantul dentar. Totuși, nu ar fi nevoie de un implant dentar, dacă pacienții ar merge cel puțin de două ori pe an la stomatolog. Este mult mai ieftin să plătești, anual, un consult stomatologic și un pachet de igienizare, decât să plătești numeroasele proceduri de tratament ale afecțiunilor ce pot apărea din cauza evitării consultului de rutină. Există și clinicii care oferă acest consult gratis, ceea ce îl poate veni ca un extra avantaj.


Așadar, mergi la cabinetul stomatologic minim de două ori pe an, pentru a-ți evalua și  menține sănătatea orală. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta