Direct la continutul paginii »

Curățenie în restaurant: de ce ai nevoie?

Poza stire 'Curățenie în restaurant: de ce ai nevoie?'
05 August 2021 0 comentarii

 

Respectarea regulilor de igienă este literă de rege în orice restaurant care se respectă, iar menținerea curățeniei este esențială în acest sens. Într-un restaurant, totul trebuie să strălucească de curățenie, începând cu sala de mese, și continuând cu bucătăria și grupurile sanitare. Acestea sunt principalele compartimente ale unui restaurant, fiecare necesitând operațiuni specifice de curățenie, cu frecvență zilnică, săptămânală și lunară.

Pentru aceste operațiuni, sunt necesare o serie de materiale, iar în cele ce urmează vom face o trecere în revistă a acestora.

 

Detergenți

Rolul lor este atât acela de a curăța suprafețele, vesela, tacâmurile și toate celelalte obiecte, dar și a le dezinfecta. Detergenții sunt folosiți în fiecare din cele trei zone enumerate anterior, pentru fiecare fiind necesare anumite tipuri de substanțe, după cum urmează:

  • Detergenți pentru veselă – evident, sunt folosiți la bucătărie, pentru curățarea farfuriilor murdare, a tacâmurilor și a veselei folosite pentru prepararea produselor culinare.

  • Detergenți pentru aragaz și cuptor – rămânem la bucătărie, pentru că tot aici vom găsi mașina de gătit, care se curăță la finalul fiecărei zile de lucru. Aragazul se curăță zilnic, în timp ce cuptorul poate fi curățat săptămânal. Tot săptămânal, se curăță și baia de ulei, pentru a se înlătura grăsimea acumulată.

  • Soluții detartrante – se folosesc pentru îndepărtarea depunerilor de calcar de pe instalațiile sanitare, dar și a ustensilelor de bucătărie care intră frecvent în contact cu apa. Este vorba de fierbătoare, espressoare sau dozatoare de cafea și ceai.  Această operațiune se realizează tot săptămânal.

  • Dezinfectanți pentru grupurile sanitare – grupurile sanitare trebuie curățate zilnic, folosind substanțe care au și efect dezinfectant, pentru a distruge bacteriile și alți agenți patogeni care se dezvoltă în acest mediu.

  • Detergenți pentru pardoseală –  și pardoselile se curăță zilnic, iar dacă e cazul chiar și de mai multe ori pe zi, folosind astfel de soluții care îndepărtează eficient murdăria și dau strălucire suprafeței

  • Detergenți pentru geamuri – geamurile și oglinzile unui restaurant trebuie să fie întotdeauna „cristal”, fără nici un fel de urmă de grăsime sau murdărie. Acestea se curăță cu soluții speciale, care le mențin pentru mai mult timp curățenia și strălucirea.

 

Produse de menaj

În această categorie intră ustensilele necesare activităților de curățenie, dar și echipamentele de protecție pentru personalul care efectuează aceste lucrări. Mâinile sunt cele mai expuse, pentru că pielea poate fi atacată de substanțele enumerate mai sus, astfel că trebuie evitat contactul direct. Pentru asta, recomandăm mănuși de protecție de pe sterge.ro, disponibile pentru o serie de activități.

În ceea ce privește ustensilele pentru curățenie, în magazia unui restaurant trebuie să se găsească găleți, mop, mături, lavete din bumbac și microfibră, bureți pentru vase, bureți de sârmă, pulverizatoare de soluții și saci menajeri. De asemenea, se recomandă și folosirea de odorizante după finalizarea lucrărilor de curățenie, pentru a crea  o atmosferă mai plăcută în interior dar și pentru a elimina eventuale mirosuri, cum ar fi cel de mâncare, de la bucătărie.

 

Echipamente de curățenie

Într-un restaurant mare, este destul de dificil ca activitatea de curățenie să se efectueze exclusiv manual, astfel că angajații au nevoie de o serie e echipamente care să-i ajute în acest sens. Astfel, la dispoziția acestora ar trebuie să se afle măcar un aspirator, mai ales dacă pardoseala din sala de mese este acoperită cu mochetă. De asemenea, în condițiile în care sunt serviți zilnic sute de clienți, spălarea vaselor ar fi bine să fie lăsată în seama unei mașini, mult mai eficientă decât un angajat care ar trebui să spele non-stop farfurii și tacâmuri.

Și fețele de masă trebuie spălate, la fel și uniformele angajaților de la bucătărie, iar în acest sens este foarte utilă  o mașină de spălat profesională.

 

Folosite în mod eficient, materialele enumerate mai sus sunt suficiente pentru a menține zilnic curățenia într-un restaurant, fiind important să existe și o preocupare permanentă în acest sens.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta