Direct la continutul paginii »

Cum verifici presiunea în pneuri și care sunt valorile corecte?

Poza stire 'Cum verifici presiunea în pneuri și care sunt valorile corecte?'
28 August 2020 0 comentarii

 

Anvelopele sunt componente esențiale ale automobilului. Ele sunt singurele elemente care vin în contact cu drumul, așa că suportă o fricțiune puternică. Pneurile susțin greutatea mașinii, protejează roțile și asigură aderența vehiculului la carosabil. Întreținerea anvelopelor este, așadar, o activitate necesară, care trebuie efectuată regulat. Pe lângă verificarea gradului de uzură, îngrijirea pneurilor constă și în măsurarea presiunii și în menținerea acesteia la valori normale.


Verificarea presiunii poate fi dificilă, mai ales pentru șoferii începători. În plus, valorile acesteia variază de la un producător la altul, dar și în funcție de tipul de drum, încărcătură și condiții. Pentru a afla cum să verifici presiunea din anvelopele mașinii tale și care sunt valorile corecte pe care să le menții, citește în continuare acest articol.


Când este necesară verificarea presiunii?


Presiunea din cauciucuri scade cu aproximativ 0,7 bari pe lună, însă este recomandat ca șoferii să o verifice la fiecare două săptămâni ca să se asigure că nu există vreo pierdere anormală de aer. La același interval este bine să inspectezi cu atenție anvelopa, astfel încât să observi eventuale crăpături sau obiecte înfipte în cauciuc. Aruncă o privire și la capace - ele protejează jantele. Dacă sunt deteriorate sau nu acoperă roata corespunzător, ia în calcul schimbarea lor. Găsești capace pentru roți pe Piesacupiesa.ro.


Cum se măsoară presiunea din pneuri?


Poți verifica presiunea din avelope la un service sau singur, dacă ai un instrument de măsurare a presiunii portabil sau un compresor. Dacă nu știi cum trebuie să procedezi, roagă să-ți arate pe cineva care știe . Nu este o operațiune dificilă. Desfă capacul valvei și fixează instrumentul portabil sau furtunul compresorului pe valvă astfel încât să nu scape aer pe lângă. Presiunea va fi afișată imediat pe ecranul aparatului sau pe indicatorul compresorului.


Care sunt valorile corecte de presiune?


Informațiile despre parametrii corespunzători de presiune se găsesc în cartea tehnică a autoturismului și pe interiorul ușii șoferului. Valorile recomandate de producători sunt valori care se măsoară la temperaturi scăzute. Astfel, măsurarea presiunii nu se face după ce ai condus zeci de minute sau când mașina stă în soare. 


Există trei unități de măsură a presiunii:

  • Bari
  • KPa (kiloPascali)
  • PSI (Livre pe inch pătrat)

Presiunea recomandată în mod obișnuit este 2.07 bari, care înseamnă 207 KPa sau 30 PSI. În cazul în care aparatul de măsurare nu îți indică valorile în bari, reține că un bar este egal cu 1 KPa/100, iar 1 KPa este aproximativ egal cu 1 PSI multiplicat cu 7.


Cum influențează presiunea din pneuri mașina?


Presiunea ridicată (2.8 bari sau mai mult) este indicată doar pentru șofatul cu viteză, adică pentru pistele de concurs. Cauciucurile umflate prea tare preiau mai puternic șocurile transmise de drum și creează disconfort. În plus, se uzează mai repede, de obicei pe centrul benzii de rulare.


Presiunea mai mică de 2.05 bari asigură mai puține șocuri, dar afectează manevrabilitatea și păstrarea direcției. Schimbarea direcției este mai dificilă și cauciucurile se uzează prematur, în special pe marginile benzii de rulare. 


Păstrarea presiunii între 2.07-2.60 bari este ideală pentru cele mai multe modele de mașini. Ține cont, totuși, că la mașinile cu motor în partea din spate sau cele care transportă încărcătură grea în portbagaj, presiunea pneurilor posterioare trebuie să fie mai mare decât cea a celor anterioare, astfel încât distribuirea greutății pe suprafața automobilului să fie echilibrată.


Indiferent dacă folosești mașina zilnic sau doar ocazional, dacă parcurgi distanțe scurte sau faci călătorii lungi, verificarea presiunii pneurilor este o măsură de bază pentru întreținerea mașinii și pentru siguranța ta. Măsoară regulat presiunea din anvelope și menține-o la valorile optime.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta