Direct la continutul paginii »

Cum te pregătești pentru ecografia de sân: Sfaturi practice

Poza stire 'Cum te pregătești pentru ecografia de sân: Sfaturi practice'
20 Mai 2022 0 comentarii

 

Ecografia de sân face parte din categoria investigatiilor imagistice menite să monitorizeze starea de sănătate a pacientelor. Este un test non-invaziv, non-iradiant, nedureros, lipsit de contraindicații sau efecte adverse, pe care este bine să îl efectuezi anual, până la vârsta de 40 de ani. Fie că ai programat ecografia mamară la Donna Medical Center sau în alt centru medical, procedura este similară.


Când este recomandată efectuarea unei ecografii mamare?

Există câteva situații în care medicul recomandă efectuarea unei ecografii de sân, în afara controlului anual de prevenție:

  • Dacă a fost identificată o formațiune în structura sânului;

  • Dacă există o zonă dureroasă în zona sânului;

  • Dacă pielea sânului sau mamelonul au o modificare de aspect sau textură;

  • Dacă există o scurgere din mamelon [1]. 


Care este cel mai bun moment pentru efectuarea ecografiei de sân?

Teoretic, nu există nici un fel de contraindicații legate de momentul efectuării ecografiei de sân. Pe de altă parte, după momentul ovulației, densitatea țesutului mamar începe sa crească, astfel că în ultima săptămână înainte de menstruație, precizia investigației este redusă [3]. 


Cum trebuie să te pregătești?

Nu există recomandări speciale legate de pregătirile pe care ar trebui să le faci în vederea efectuării ecografiei de sân. Totuși, medicul îți poate da niște sfaturi practice orientative:

  • Evită să aplici loțiuni, soluții, pudre sau alte substanțe pe suprafața sânului sau a axilei, deoarece acestea pot reduce precizia examinării;

  • Mai ales în cazul în care ecografia este efectuată ca urmare a identificării unei formațiuni la nivelul sânului, se preferă ca pacienta să fie însoțită de cineva apropiat, care să ofere suport moral; 

  • Având în vedere faptul că ecografia presupune expunerea sânilor și a axilei, medicul va solicita ca pacienta să se dezbrace complet de la jumătate în sus. Îmbrăcămintea confortabilă, ușor de îmbrăcat și dezbrăcat, este preferabilă [2]. 


Cum se desfășoară ecografia de sân?

În general, o ecografie care presupune examinarea ambilor sâni și a ambelor axile poate dura între 15 și 30 minute. Rareori, ea se poate prelungi dincolo de acest interval de timp. Investigația nu este dureroasă [1].

Etapele examenului ecografic al sânului includ:

  • Anamneza: medicul va dori să știe care sunt motivele solicitării efectuării investigației, dacă există vreo formațiune la nivelul sânului, în ce moment a fost identificată, dacă și-a modificat dimensiunile sau consistența, dacă există alte simptome, dacă în familia apropiată au existat sau există cazuri de cancer la sân;

  • Ecografia propriu-zisă începe cu aplicarea unui gel direct pe piele. Acesta poate fi puțin rece, dar nu determină nici un alt fel de disconfort;

  • După aplicarea gelului, medicul va plimba sonda ecografului pe suprafața sânului, cu mișcări concentrice, insistând în zonele în care țesuturile sunt mai dense, pentru a lămuri cu precizie structura;

  • Uneori, medicul poate cere pacientei să schimbe poziția: cu fața în sus sau pe o parte, în funcție de modul în care undele ecografului străbat țesuturile;

  • Examenul ecografic se încheie cu examinarea axilelor pentru identificarea eventualelor modificări apărute la nivelul ganglionilor locali [1].


Este dureroasă examinarea ecografică a sânului?

Nu, examinarea sânului nu este dureroasă; singurul lucru inconfortabil este contactul pielii cu gelul rece. 

În cazul în care există o formațiune dureroasă la nivelul țesutului mamar, este posibil ca aceasta să reacționeze la presiunea ușoară a sondei ecografice. În acest caz, comunica deschis cu medicul specialist și spune-i despre problema ta [3]. 


Ce urmează după ecografia de sân?

În funcție de aspectele ecografice identificate, medicul îți va da un buletin de interpretare ecografică în care va nota aspectele observate. În cazul în care, în structura sânilor, a fost identificată o formațiune solidă care generează motive de îngrijorare, ți se va recomanda efectuarea unor investigații suplimentare, cum ar fi puncția, biopsia, eventual o examinare RMN [1].


Nu toate formațiunile sunt cancer!

Chiar dacă faci parte dintre persoanele care au de continuat investigațiile, trebuie să reții că nu toate formațiunile de la nivelul sânului sunt un semn de cancer. Majoritatea sunt probleme benigne, care dispar cu tratament. Mai mult decât atât, identificarea precoce a cancerului de sân permite adeseori tratarea sa completă [1]. 


Controlul preventiv al sânilor este util și necesar pentru sănătatea fiecărei femei. Respectă recomandările medicale și dăruiește-ți o ecografie mamară anuală. Ai grijă de tine! 




Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/breast-ultrasound#preparation afisat la 11.04.2022

  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319202#results afisat la 11.04.2022

  3. https://www.radiologyinfo.org/en/info/breastus#top afisat la 11.04.2022

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta