Direct la continutul paginii »

Cum se stabilește durata normală de funcționare pentru mijloacele fixe

Poza stire 'Cum se stabilește durata normală de funcționare pentru mijloacele fixe'
25 Noiembrie 2020 0 comentarii

 

Mijloacele fixe sunt unele dintre elementele importante utilizate în contabilitatea unei societăți. Acestea reprezintă imobilizări corporale ce sunt deținute de entitate pentru mai mult de 12 luni, în scopul generării de beneficii economice viitoare. Din punct de vedere fiscal, pentru mijloacele fixe se calculează și se înregistrează amortizarea în fiecare lună. Însă, recuperarea cheltuielilor cu aceste bunuri prin deduceri de amortizare se face ținând cont de mai multe reguli, una dintre cele mai importante fiind durata normală de funcționare a acestora. Află mai departe totul despre mijloacele fixe și modul în care sunt înregistrate în contabilitate.

Ce sunt mijloacele fixe

Mijloacele fixe sunt bunuri utilizate în producție sau prestarea de servicii, pentru a fi închiriate terților sau folosite în scopuri administrative. Potrivit HG nr.276/2013, la data intrării în patrimoniul contribuabilului, aceste imobilizări corporale au o valoare fiscală egală sau mai mare decât suma stabilită de stat, respectiv 2.500 de lei. În categoria mijloacelor fixe intră construcțiile, mijloacele de transport, aparatura de birou, animalele și plantațiile, instalațiile tehnice, echipamentele de protecție a valorii umane și materiale sau terenurile și investițiile făcute pentru amenajarea lor.

De regulă, firmele achiziționează anumite bunuri și le înregistrează în contabilitate ca mijloace fixe fiindcă le pot utiliza pe o perioadă îndelungată de timp și pot obține avantaje economice pe toată durata de utilizare a acestora. Mijloacele fixe sunt supuse amortizării, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere contabil și fiscal, pot fi recuperate treptat costurile aferente achiziționării, producerii, construirii, instalării sau îmbunătățirii imobilizărilor corporale.

Ce reprezintă durata normală de funcționare a mijloacelor fixe

După cum am menționat deja, mijloacele fixe pot fi amortizate. Durata normală de funcționare a imobilizărilor corporale înseamnă durata de utilizare în care se poate recupera valoarea bunurilor, pe calea amortizării. Durata normală de viață a mijloacelor fixe este, astfel, mai scurtă decât durata de viață fizică a acestora. De exemplu, dacă se achiziționează un computer a cărui valoare de intrare este de 2.700 de lei și are o durată de viață de 3 ani, în fiecare lună se va recunoaște, liniar, o cotă parte din sumă drept cheltuială până în momentul în care întreaga valoare a mijlocului fix este trecută pe cheltuială. Practic, se împarte suma totală, 2.700 de lei, la numărul de luni, și se obține amortizarea lunară, în cazul de față 75 de lei timp de 36 de luni (3 ani).

Există însă și mijloace fixe care nu se amortizează, cum sunt bunurile care nu își pierd valoare în timp în urma folosirii precum terenurile, locuințele de protocol sau operele de artă. În schimb, reprezintă active amortizabile amenajările de terenuri, investițiile efectuate la mijloacele fixe existente pentru îmbunătățirea sau modernizarea parametrilor tehnici inițiali ori investițiile efectuate la mijloacele fixe cu chirie.

Cum se determină durata normală de funcționare a mijloacelor fixe

Întrucât există numeroase denumiri pentru bunurile sau complexul de obiecte ce formează un mijloc fix a fost creat un catalog ce facilitează regăsirea imobilizărilor corporale. În cadrul acestui catalog, activele sunt clasificate în trei grupe și anume:

  • Grupa 1–Construcții industriale

  • Grupa 2–Instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații

  • Grupa 3–Mobilier, aparatură birotică, echipamente de protecție a valorilor umane și materiale și alte active.

Catalogul mijloacelor fixe cuprinde durata normală de funcționare, durata minimă și durata maximă pentru calculul amortizării, în ani. Imobilizările corporale sunt clasificate în grupe, subgrupe, clase și subclase, și, pentru unele dintre ele, chiar și în familii. Catalogul este aplicat în mod unitar de către toți agenții economici, instituțiile publice sau persoanele juridice fără scop patrimonial și asigură determinarea unitară a amortizării capitalului imobilizat în active corporale. Deoarece catalogul cuprinde limita minimă și cea maximă de utilizare a unui mijloc fix, fiecare societate poate să-și aleagă durata normală de funcționare cuprinsă între aceste limite stabilite conform HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe și HG 1496/2008 privind modificare anexei primei hotărâri. Astfel determinată, durata normală de funcționare pentru mijloacele fixe rămâne neschimbată până la amortizarea totală sa scoaterea din funcțiune.

 

Mijloacele fixe pot fi identificate prin intermediul catalogului, care stabilește, totodată, și durata normală de funcționare. În funcție de bunul pe care îl deține, orice societate poate să-și aleagă un anumit număr de ani pentru recuperarea cheltuielilor, însă, din intervalul prevăzut în catalog.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta