Direct la continutul paginii »

Cum să ai grijă de sănătatea ta, la orice vârstă

Poza stire 'Cum să ai grijă de sănătatea ta, la orice vârstă'
22 Mai 2020 0 comentarii

 

Înaintarea în vârstă vine cu schimbări, în special fizice, pe care trebuie să le conștientizezi și să le ții sub control. Odată cu trecerea anilor, este bine ca ritualurile de îngrijire să fie frecvente și mai riguroase, pentru că organismul are nevoie de ajutor pentru a îmbătrâni frumos. Iată câteva dintre schimbările care intervin în corpul tău, pe măsură ce înaintezi în vârstă, și modul în care poți să contracarezi trecerea timpului.

Oase mai fragile

Scăderea nivelului de calciu și lipsa vitaminei D în timpul menopauzei afectează sistemul osos. Astfel, în timp, oasele se subțiază și devin mai fragile, mai ușor de rupt. Osteoporoza bate la ușă iar, în cazul unei căzături, fracturile sunt mai frecvente și mai periculoase. Discută cu medicul tău de familie, după instalarea menopauzei și află ce poți face pentru întărirea sistemului osos. Poți lua suplimente cu calciu, vitamina D sau colagen. Fă testul pentru osteoporoză și exerciții fizice ușoare care să îți mențină flexibilitatea.

Mușchiul inimii se poate mări

Odată cu înaintarea în vârstă și instalarea menopauzei apar și problemele cardiace, la femei. În perioada fertilă, femeile sunt mai protejate decât bărbații de evenimentele cardiace, datorită estrogenului. Însă, după vârsta de 50 de ani, mușchiul cordului se îngroașă, iar arterele inimii se pot îngusta, din cauza depunerilor de colesterol. Fă un control cardiologic, odată pe an, pentru a preveni orice afecțiune.

Sistemul nervos obosește

Vârsta vine și cu o degradare progresivă a sistemului nervos. Poți observa schimbări în reflexele tale sau în privința unor simțuri - auzul, mirosul, vederea. Nu este neobișnuit pentru persoanele mai în vârstă să uite lucruri sau să aibă mici goluri de memorie. Aceste schimbări pot fi încetinite prin activitate fizică regulată, antrenament mental - citit, dezlegat rebus și o dietă echilibrată.

Sistemul digestiv devine mai rigid

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, sistemul tău digestiv devine mai rigid. Asta se traduce prin probleme digestive mai frecvente: constipație, dureri de stomac, reflux gastro-esofagian, stări de greață. Întreabă medicul cum ar trebui să îți adaptezi dieta pentru a preveni astfel de simptome.

Smalțul dinților slăbește

Smalțul protejează dinții, de-a lungul timpului, de acțiunea bacteriilor care formează carii. În timp, acesta slăbește, iar, după o anumită vârstă, cariile pot apărea mai ușor. În plus, gingiile sunt mai fragile iar problemele gingivale, mai dese. De aceea, igiena orală este foarte importantă, iar vizitele profilactice la dentist te pot ajuta să îți păstrezi zâmbetul frumos și la o vârstă mai înaintată.

Pielea își pierde elasticitatea

Odată cu vârsta, pielea își pierde elasticitatea, din cauza pierderilor de colagen și a acțiunii razelor UV. De aceea, este bine să folosești protecție solară în permanență, de la vârste cât mai tinere, pentru ca pielea să arate bine, la peste 50 de ani. Din fericire, există acum produse care repară epiderma în profunzime și îi pot reda aspectul tineresc și strălucitor.


Aceste schimbări fac parte din procesul natural de îmbătrânire a organismului, însă apariția lor nu înseamnă că trebuie să te resemnezi. Ai la îndemână multe instrumente utile care te ajută să îți păstrezi frumusețea și sănătatea și să înaintezi în vârstă, cu grație. Iată ce poți să faci:

  • Rămâi activă din punct de vedere fizic, fă mișcare frecven și regulat

  • Păstrează-ți cercul social și implică-te în activități cu familia, prietenii sau comunitatea din care faci parte

  • Mănâncă sănătos, echilibrat - renunță la fast-food, în schimbul unor alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi și colesterol

  • Nu te neglija: fă-ți programări la consulturi de rutină la medic, verifică-ți vederea, dantura și starea generală de sănătate

  • Ia tratamentul indicat de medicul tău, dacă suferi de o boală cronică

  • Redu consumul de alcool și fumatul


O viață activă, fără stres, alături de oameni dragi și încărcată cu momente fericite îți poate aduce liniștea de care organismul tău are nevoie pentru a îmbătrâni armonios.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta