Direct la continutul paginii »

Cum pot fi tratați pacienții cu boli grave de inimă?

Poza stire 'Cum pot fi tratați pacienții cu boli grave de inimă?'
11 Noiembrie 2019 0 comentarii

 

Aproximativ 31% din populația planetei moare anual din cauza bolilor cardiovasculare. Cele mai multe decese (aproape 85%) care survin în urma acestor afecțiuni au loc din cauza complicațiilor: infarct de miocard și accident vascular cerebral. 

Care sunt cele mai periculoase boli de inimă?

Cardiopatia ischemică 

Cunoscută și sub numele de boală coronariană, cardiopatia ischemică afectează arterele coronare care alimentează inima cu sânge. Pe pereții acestor vase de sânge se acumulează plăci de aterom (grăsimi), care îngreunează circulația sângelui spre inimă. Cu timpul, afecțiunea se agravează și poate bloca arterele coronare, ceea ce duce la declanșarea infarctului miocardic acut.

 

Cardiopatia ischemică poate determina apariția altor afecțiuni, cum sunt aritmiile cardiace, insuficiența cardiacă, mărirea în volum a inimii. Acest lucru favorizează apariția complicațiilor și crește riscul de deces.

Fibrilația atrială și ventriculară

Termenul de „fibrilație” se referă la un ritm anormal, rapid și haotic al inimii, apărut din cauza alterării funcției electrice. Fibrilația atrială afectează camerele superioare ale inimii (atriile), iar fibrilația ventriculară se manifestă la nivelul camerelor inferioare (ventriculii).

 

Fibrilația atrială este periculoasă pe termen lung, în lipsa tratamentului: poate duce la infarct miocardic acut sau la accident vascular cerebral. Fibrilația ventriculară este letală dacă nu este combătută în decurs de câteva minute de la momentul apariției. 

Cardiomiopatia hipertrofică

Cardiomiopatia hipertrofică este o afecțiune în care miocardul (mușchiul inimii) se îngroasă, ceea ce duce la pierderea capacității inimii de a pompa sânge. Această boală provoacă moarte subită în rândul tinerilor sportivi.

Malformațiile congenitale cardiace

MCC sunt defecte/anomalii înnăscute ale inimii. Severitatea acestora variază. Unele malformații cardiace nu afectează funcțiile organismului, însă altele pot fi letale.

Care sunt simptomele și complicațiile bolilor de inimă?

Simptomele diferă de la o boală cardiacă la alta. De multe ori, acestea nu se manifestă decât prin apariția complicațiilor, dintre care cele mai frecvente sunt infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral ischemic. 

 

Simptomele comune bolilor de inimă sunt:

 • Sincopă (leșin)
 • Durere toracică apărută la efort sau în timpul perioadelor stresante
 • Dificultăți de respirație
 • Apnee în somn
 • Intoleranță la efort
 • Palpitații 
 • Oboseală excesivă.

Cum se tratează bolile cardiovasculare?

Tratamentul este diferit pentru fiecare afecțiune cardiovasculară în parte, dar și pentru fiecare pacient. Dacă boala nu este avansată, se apelează inițial la un tratament medicamentos, care poate include beta-blocante (tratează aritmiile), statine (scad colesterolul), anticoagulante și antiaritmice. Dacă boala nu răspunde la tratamentul medicamentos, se utilizează metode de tratament mai complexe.

 

Angioplastia cu balon și stent este un tratament intervențional care se folosește în tratamentul cardiopatiei ischemice. Procedura este minim-invazivă și presupune lărgirea arterelor coronare cu ajutorul unui balonaș sau prin implant de stent (dispozitiv cilindric, asemănător arcului de pix). Intervenția este efectuată transcutanat (prin piele), pe calea vaselor de sânge: se introduc catetere (tuburi subțiri din plastic) prin artere, iar prin ele sunt introduse dispozitivele necesare tratamentului. Riscurile procedurii sunt mici, iar recuperarea rapidă.

 

Implantul de defibrilator cardiac se folosește pentru tratarea fibrilației ventriculare. Dispozitivul are rolul de a detecta modificările de ritm și de a descărca energie electrică pentru a-l normaliza. Implantarea defibrilatorului cardiac se efectuează, de asemenea, transcutanat.

 

Fibrilația atrială poate fi tratată pe termen scurt prin metoda cardioversiei – aplicarea șocurilor electrice care restabilesc ritmul cardiac.

 

Ablația de fibrilație atrială este o procedură minim-invazivă care se realizează tot cu ajutorul cateterelor introduse prin vasele de sânge. Intervenția presupune distrugerea țesutului de la nivelul inimii care este responsabil de apariția fibrilației atriale (generează impulsuri electrice necorespunzătoare). Țesutul poate fi distrus prin utilizarea undelor radio, temperaturilor scăzute sau energiei laser.

 

Malformațiile congenitale cardiace se tratează prin intervenții chirurgicale clasice 

(pe cord deschis) sau prin tratamente intervenționale percutanate (care presupun incizii de dimensiuni mici) prin care se corectează defectele cardiace.

 

Din cauza riscului crescut de deces, tratamentul și monitorizarea bolilor cardiovasculare sunt absolut necesare.


 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta