Direct la continutul paginii »

Cum gestionezi transpirația în exces? Cauze și tratamente utile

Poza stire 'Cum gestionezi transpirația în exces? Cauze și tratamente utile'
24 Octombrie 2019 0 comentarii

 

Transpiratia in exces (sau hiperhidroza, asa cum mai este denumita aceasta afectiune in literatura de specialitate) reprezinta o reactie exagerata a glandelor sudoripare, cauzand secretii peste limitele normale, la nivelul axilelor, talpilor, palmelor etc. Transpiratia in exces poate cauza stari de anxietate, depresie, un respect scazut fata de propria persoana, precum si posibilitatea unei izolari treptate, de natura socio-profesionala.  

 

Chiar daca transpiratia este o functie fireasca a organismului, asigurand racirea corpului atunci cand este foarte cald, sau cand se executa antrenamente fizice de intensitate ridicata, secretiile excesive de o asemenea natura pot fi un simptom al unei afectiuni complicate. De aceea, este important sa cunoastem posibilele cauze ale acestei tulburari, precum si modalitatile prin care transpiratia in exces poate fi tratata: 

Exista mai multe tipuri de hipehidroza? 

Da! O prima clasificare graviteaza in jurul naturii hiperhidrozei. Astfel, exista hiperhidroza primara sau idiopatica, atunci cand nu se cunoaste cu certitudine cauza acesteia. Insa de cele mai multe ori, hiperhidroza idiopatica are la baza un anumit context genetic. Cea de-a doua manifestare excesiva a glandelor sudoripare, ca efect direct al unei afectiuni mai complicate, poarta denumirea de hiperhidroza secundara unor afectiuni sistemice

 

In functie de raspandirea acesteia, exista hiperhidroza generalizata sau hiperhidroza localizata. Cea din urma se manifesta in cele mai multe cazuri la nivelul axilelor. Pacientul se confrunta cu o umezeala permanenta a tesaturii de material, in aceasta zona. Mai mult decat atat, hainele pe care le poarta se pot pata, din cauza continutului ridicat de saruri din compozitia transpiratiei. 

 

Nu in ultimul rand, trebuie specificata prezenta mirosurilor neplacute, cauzate de cresterea culturilor bacteriene pe o arie tegumentara destul de extinsa. 

 

Care sunt principalele cauze ale hiperhidrozei?

In cazul in care nu exista o cauza de natura genetica, transpiratia in exces (hiperhidroza) trebuie tratata cu un maxim de seriozitate, pentru ca poate reprezenta prezenta unor cauze mult mai complexe: 

 

Cauze patologice 

 

 • Stres, depresie, anxietate, frica, nervozitate; 

 • Imposibilitatea de a depasi o trauma psihologica puternica; 

 

Cauze determinate de ingerarea anumitor substante:

 

 • Consumul excesiv al unor alimente prea condimentate; 

 • Consumul excesiv de alcool sau abuzul de substante narcotice; 

 • Consumul excesiv de cafea sau alte produse ce contin cofeina; 

 • Administrarea unor medicamente recomandate pentru ameliorarea tulburarilor psihiatrice, a febrei, sau a unor afectiunilor determinate de glanda tiroida. 

 

Alte cauze ale transpiratiei excesive 

 

 • Febra; 

 • Hipertiroidism si hiperglicemie; 

 • Infectii; 

 • Menopauza; 

 

Transpiratia excesiva poate fi si un simptom ce indica prezenta unui anumit tip de cancer (in special, limfoamele). In acest caz, hiperhidroza este insotita de febra (episoadele febrile apar in timpul noptii). 
Tratament pentru transpiratia excesiva (hiperhidroza)

Exista o serie de tratamente ce se dovedesc a fi eficiente in combaterea transpiratiei excesive: 

 

1.

Cel mai des utilizat tratament impotriva transpiratiei excesive este cel pe baza de clorura de aluminiu, in proportie de 20% in alcool etilic anhidru. Clorura de aluminiu determina atrofierea celulelor secretorii de la nivelul glandelor sudoripare. Contraindicatia de care pacientii trebuie sa tina cont, in acest caz, consta in posibilitatea unei hipersensibilitati a pielii la clorura de aluminiu. Aceasta se aplica direct pe pielea uscata, nelezata. 

 

2.

Alta varianta de tratament: anticolinergicele administrate sistemic. Aceasta alternativa curativa a oferit, in trecut, rezultate mai mult decat multumitoare, in tratarea transpiratiei in exces. Anticolinergicele aveau un efect inhibator asupra transmiterii nervoase, la nivelul glandelor sudoripare. Efecte adverse ale administrarii anticolinergicelor: uscaciunea mucoaselor, constipatie, dificultati de mictiune, probleme oculare. 

 

3.

O alta modalitate prin care efectele hiperhidrozei pot fi estompate: ionoforeza. Este o procedura locala, pe baza curent electric continuu (15-20 mA), aplicat pe suprafata respectiva. Fiecare sedinta dureaza in jur de 30 de minute, iar tratamentul este structurat pe 10 sedinte de acest tip. In cazul in care nu se urmeaza si un tratament adiacent de intretinere, simptomele hiperhidrozei vor reveni dupa aproximativ 1-2 saptamani. 

 

4

Nu se recomanda alternativa interventiei chirurgicale pentru rezolvarea problemelor cu transpiratia excesiva. In caz contrar, pacientul este expus unei serii intregi de complicatii postoperatorii: pneumotorax, disfunctie sexuala permanenta, aparitia sindromului Horner. 

 

5. 

Injectarea toxinei botulinice tip A, pe suprafata tegumentara afectata, ramane in continuare cea mai sigura si neinvaziva masura terapeutica, pentru combaterea transpiratiei in exces. O singura sedinta de tratament dureaza aproximativ 30 de minute si consta in injectari succesive ale substantei, pe suprafata intregii zone hiperhidrotice, la o distanta de 1-2 centimetri fata de punctia anterioara. 

 

Iata care sunt principalele cauze si masuri de tratament impotriva transpiratiei excesive. Lasata nesupravegheata, transpiratia excesiva (hiperhidroza) poate avea implicatii uriase asupra relatiilor interumane ale pacientului. Exista posibilitatea ca transpiratia in exces sa mascheze o afectiune mult mai grava, asadar, consultul medical - mai ales in cazul in care hiperhidroza este insotita de febra, stari de greata, slabire subita - este imperios necesar! 


 

0 comentarii

  Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
  Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta