Direct la continutul paginii »

Cum faci o încăpere să pară mai mare: 5 secrete

Poza stire 'Cum faci o încăpere să pară mai mare: 5 secrete'
09 Decembrie 2021 0 comentarii

 

În ultima vreme, oamenii au început să-și îndrepte tot mai mult atenția către locuințele ceva mai reduse ca dimensiune. Cu toate că există și blocuri vechi în care garsonierele și apartamentele nu sunt deloc spațioase, unele dintre construcțiile din zilele noastre par chiar și mai mici decât cele ridicate odinioară. Iar explicațiile sunt simple în acest sens: generațiile actuale preferă imobile simple, care au prețuri scăzute, sunt ușor de întreținut și de curățat, iar utilitățile mai ieftine. 

Totuși, trebuie să recunoaștem că nimănui nu-i place aglomerația din casă. Partea bună e că sunt o mulțime de trucuri inteligente prin care poți face o încăpere să pară mai mare. Iată câteva pe care le poți aborda și tu dacă întâmpini astfel de probleme:

Profită de magia culorilor

Fără îndoială, cel mai simplu lucru pe care îl poți face într-o cameră mică este să te joci cu nuanțele folosite. Un perete colorat poate avea efecte mai mari decât crezi, mai ales dacă este vopsit într-o nuanță contrastantă, iar restul zidurilor sunt neutre. Culorile deschise rămân o alegere potrivită pentru spațiile mici, iar albul este cea mai indicată variantă. Însă, dacă vrei ceva mai mult poți alege finisaje în degrade, cu o nuanță mai deschisă în zona dinspre tavan. 

De exemplu, mergi pe roz sau bleu ciel în jos și alb în partea superioară. Află că și obiectele în nuanțe închise pot părea mai îndepărtate decât sunt de fapt, așa că ai în vedere și vopsirea pereților în culori precum gri cărbune, indigo sau verde camuflaj.

Alege piese de mobilier mici, cu picioare

Piesele de mobilier sunt cele care ocupă enorm de mult spațiu într-o casă. Nu trebuie să te bazezi neapărat pe designul minimalist dacă nu te atrage acest tip de decor, dar poți alege anumite articole pentru o atmosferă aerisită. 

De pildă, sunt de preferat produsele cu picioare care dau impresia că aerul și lumina circulă peste tot. O canapea cu picioare și fără brațe voluminoase, un scaun de bucătărie ergonomic, nu foarte mare, sau o comodă înaltă îți vor oferi senzația că mobila plutește în fiecare încăpere unde le vei amplasa. Ai grijă să alegi piese mici de mobilier și să încorporezi doar câteva articole de dimensiuni mai mari, ca să nu încarci spațiul.

Concentrează-ți atenția pe perdele, draperii și covoare

Ce perdele se potrivesc într-o încăpere mai puțin generoasă? Ei bine, sunt recomandate țesăturile transparente sau cele care lasă lumina să treacă cu ușurință. Optează pentru perdele simple, fără ciucuri sau volane care închid spațiul. Nu renunța nici la draperii pentru că ele fac o treabă excelentă în camerele mici dacă sunt alese corect. Ai grijă să fie vaporoase și în aceeași culoare cu pereții sau doar puțin mai închise. 

Totodată, montează perdelele și draperiile cât mai aproape de tavan, pentru ca încăperea să pară înaltă, și adaugă un covor complementar, generos, care face ca suprafața podelei să se simtă mai mare.

Folosește oglinzi

Este binecunoscut faptul că oglinzile au rolul de a mări vizual orice spațiu. Prin urmare, nu te feri să folosești o oglindă înaltă, poate chiar freestanding, în dormitor, ori să instalezi o astfel de piesă în fața sau pe ușile dulapului din hol. Oglinzile pot fi integrate în decor sub diferite forme, fie pentru a pune în valoare anumite obiecte, fie pentru a reflecta lumina.

Decorează camera cu flori

Dacă spațiul este limitat mai mult ca sigur nu-ți vei dori să-l încarci cu tot felul de decorațiuni și lucruri inutile. Prin urmare, poți miza pe puterea plantelor de interior. Verdeața face minuni în încăperile mici, doar că trebuie să păstrezi podeaua liberă și să nu o umpli cu ghivece. O soluție ar fi să creezi un zid viu cu o selecție de jardiniere deosebite sau să atârni florile de tavan ori să le lași să se reverse de pe etajerele prinse pe pereți.

O amenajare corectă poate face o încăpere să arate și, cu siguranță, să se simtă mult mai mare decât este de fapt. Pe lângă soluțiile menționate mai sus, ai în vedere și ordinea pentru că dacă îți faci un obicei din a organiza lucrurile dintr-o cameră, ea va fi automat mai spațioasă și aerisită.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta