Direct la continutul paginii »

Cum alegi hârtia de desen potrivită pentru pictura în acuarelă

Poza stire 'Cum alegi hârtia de desen potrivită pentru pictura în acuarelă'
11 Ianuarie 2022 0 comentarii

 

Dacă îți place să pictezi, ești deja conștient de toată atenția și concentrarea pe care o investești în fiecare pictură. Când folosești materiale nepotrivite sau de calitate inferioară, toată munca ta este în zadar. De aceea, este important să cunoști caracteristicile resurselor cu care lucrezi. Acuareliștii trebuie să fie atenți atât la culori și pensule, cât și la suport. Hârtia de acuarelă trebuie să aibă anumite caracteristici pentru ca rezultatul final să fie pe măsura așteptărilor. Acestea țin atât de specificul tehnicii picturii în acuarelă, cât și de stilul și preferințele personale. Descoperă în continuare cum alegi hârtia potrivită pentru pictura în acuarelă. 


Ține cont de criteriile importante


Calitatea


Hârtia de acuarelă se încadrează în două categorii de calitate principale:

  • Pentru elevi/studenți

  • Pentru artiști/profesioniști


Cea din prima categorie nu rezistă bine în timp și are tendința de a se îngălbeni și sfărâma după o perioadă de timp. Cea destinată artiștilor nu este tratată cu acizi, așa că rezistă mult mai bine. În plus, culoarea se așează mai bine pe ea și absorbția apei nu este imediată. Dacă doar exersezi sau ești începător, hârtia pentru elevi este bună, dar nu te aștepta să reziste prea mult. 


Modalitatea de producție


Hârtia pentru acuarelă se fabrică prin una din aceste trei metode:

  • Manual

  • După mulaj

  • Mecanizat 


Hârtia produsă manual este cea mai bună, iar cea după mulaj are o calitate aproape similară. Ambele sunt durabile, stabile și nu se cutează când aplici multă apă. Suprafața lor este neregulată, ceea ce oferă un plus de plăcere în timp ce pictezi. Hârtia pentru artiști se fabrică prin aceste metode, iar cea pentru elevi prin mijloace complet mecanizate. Fabricarea industrială scade costul hârtiei, dar și calitatea are de suferit.


Conținutul


Hârtia se face dintr-un amestec de apă și fibre de celuloză. În cazul hârtiei de acuarelă destinate artiștilor, fibrele sunt 100% din bumbac. Aceasta este rezistentă și elastică, astfel că poți aplica fără teamă procedee ca ștersul sau zgârierea. Hârtia mai ieftină are în componență fibră lemnoasă, fie singură, fie în combinație cu bumbacul. 


Greutatea


Există și hârtie ușoară de calitate, dar când pictezi în acuarelă ai nevoie de o suprafață compactă, care nu se întinde și poate absorbi multă apă. Hârtia ușoară are până în 300 g pe metrul pătrat, iar cea grea până la 850 g pe metrul pătrat. Dacă ești începător, poți economisi bani alegând coli ușoare, dar, pe măsură ce evoluezi și vrei să-ți păstrezi picturile, este bine să te orientezi spre hârtia mai grea.


Textura


Textura nu este un indicator al calității, dar este un criteriu de care trebuie să ții cont. Fiecare tip de textură face ca hârtia de acuarelă să se comporte altfel în contact cu vopseaua. Colile presate la cald sunt utile pentru efecte de curgere și un stil difuz, în timp ce colile presate la rece permit un control mai bun al vopselei. O a treia categorie, hârtia cu textură groasă, este bună pentru picturi expresive, în care granulația face parte din compoziție. 


Testează hârtia


Informațiile teoretice sunt utile, dar cel mai bun mod de a te obișnui cu caracteristicile fiecărui tip de hârtie de acuarelă este testarea. Achiziționează câteva coli din fiecare categorie și lipește-le pe un panou de lucru, una lângă alta. Aplică tușe similare, cu aceleași culori, și urmărește cum se comportă culoarea și hârtia. Astfel, prin observație directă, poți descoperi singur ce hârtie este de calitate și care se potrivește stilului tău sau compozițiilor pe care intenționezi să le așterni pe hârtie.


Nu este dificil să alegi hârtia de acuarelă, dacă ții cont de criteriile prezentate și de sfaturile legate de testare. Achiziționează hârtia potrivită și picturile tale vor fi frumoase și rezistente.


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta