Direct la continutul paginii »

Cum alegi gardul potrivit pentru casa ta

 

Gardul este ultimul element care se realizează la construcția unei case, având în egală măsură un rol practic, dar și estetic. Rolul practic constă în delimitarea proprietății și protejarea acesteia, asigurând și intimitate, dacă proprietarul își dorește acest lucru.

Totodată, gardul este primul element al locuinței care se înfățișează vederii, astfel că trebuie să arate bine din punct de vedere estetic. Acesta trebuie să se potrivească atât cu stilul locuinței, cât și cu specificul zonei în care este construit, astfel încât să nu atragă atenția în mod deosebit.

Acestea sunt principalele criterii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți construiești un gard, iar în funcție de ele, ai la dispoziție mai multe variante, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

 

Gardul din lemn

Lemnul este materialul folosit din cele mai vechi timpuri pentru construcția gardurilor,  rămânând la fel de popular și în zilele noastre. Este un material natural, ușor de procurat, ieftin și foarte versatil. Se poate adapta cu ușurință oricărui stil, fiind potrivit atât pentru casele construite în stil rustic cât și pentru cele în stil modern sau chiar avangardist. Totodată, este și ușor de prelucrat, putând fi modelat după preferințe cu ajutorul unui fierăstrău vertical.

Singurul inconvenient este legat de faptul că se deteriorează în timp, iar pentru a-i lungi durata de viață, are nevoie de tratamente periodice. Corect întreținut, un gard de lemn poate rezista până la 15 ani.

 

Gardul din fier forjat

Dacă vrei un gard cu o rezistență sporită, aceasta este alegerea cea mai potrivită. Fierul forjat conferă un grad sporit de siguranță locuinței, punctând foarte bine și la capitolul estetic, datorită aspectului impunător pe care îl conferă gardului. Este vorba de un aliaj de fier și zgură, care are o rezistență sporită la rugină, astfel că durata de viață a unui astfel de gard este de ordinul zecilor de ani.

Toate aceste avantaje se reflectă în costul materialului, care este mai ridicat, însă avantajele unui astfel de gard justifică investiția.

 

Gardul din tablă

Este o variantă oarecum minimalistă, recomandată în cazul în care nu vrei să cheltui mult sau te mulțumești cu un simplu gard care să-ți delimiteze proprietatea. Tabla este un material ieftin, destul de rezistentă în timp, dar vulnerabilă la șocuri, pentru că se deformează ușor. Din punct de vedere estetic, tabla simplă nu are calități deosebite, însă acest inconvenient poate fi corectat prin vopsirea gardului. Un alt inconvenient în cazul acestor garduri este dat de zgomotul pe care tabla îl face atunci când bate vântul, și care este destul de deranjant pentru cei din locuință, dar și pentru vecini.

 

Gardul din beton

Este recomandat celor care pun un accent deosebit pe gardul de protecție pe care gardul trebuie să îl ofere locuinței. Totodată, un gard din beton de o înălțime potrivită asigură și intimitate locatarilor, nemaivorbind de gradul sporit de rezistență și de durabilitatea în timp. Gardurile din beton turnat sunt cele mai rezistente dar și ce mai greu de realizat, fiind construite de cele mai multe ori în combinație cu alte materiale, pentru a câștiga și pe partea estetică.

Pentru cei care preferă soluțiile mai simple și mai puțin costisitoare sunt potrivite gardurile din panouri de beton.

 

Gardul viu

Este varianta preferată de cei care au o locuință construită într-un stil arhitectonic deosebit, pe care doresc să o scoată în evidență. Totodată, gardul viu este potrivit și pentru curțile cu multă verdeață. Până când ajunge la înălțimea dorită, acesta poate fi suplinit cu un gard temporar din sârmă, iar după aceea trebuie tuns periodic. Un gard viu arată foarte bine, însă trebuie să fie permanent îngrijit.

 

Punând în balanță avantajele și dezavantajele pe care le prezintă fiecare tip de gard, vei putea să iei în final o decizie potrivită pentru casa ta.


 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta