Direct la continutul paginii »

Cum alegi echipamentul de alergare, funcție de temperatura de afară

Poza stire 'Cum alegi echipamentul de alergare, funcție de temperatura de afară'
14 Mai 2020 0 comentarii

 

Dacă nu îți place să alergi pe bandă, la o sală de fitness, cel mai probabil ești amator al mișcării în natură. Din acest motiv, trebuie să alegi echipamentul potrivit pentru alergare, funcție de temperatura de afară. Nu renunța la mișcarea în natură nici dacă e frig. Acordă mai multă atenție alegerii îmbrăcămintei și încălțărilor potrivite și ești gata de mișcare. Află criteriile de care să ții cont în alegerea echipamentului de alergare funcție de sezon, din rândurile de mai jos!

Asigură confortul termic la nivelul extremităților

Pentru că o mare parte din căldura corpului se elimină prin extremități, organismul se luptă cu restabilirea confortului termic. Astfel, se consumă din energia pe care ar trebui să o ai pentru sesiunea de alergare. Pentru zilele în care temperaturile de afară sunt favorabile, poartă mănuși de alergat, care ajută la eliminarea umezelii. În schimb, pentru zilele mai friguroase, sunt recomandate mănușile cu un singur deget, cu ajutorul cărora căldura corpului se va distribui uniform. În privința protecției picioarelor, se pot folosi șosete de alergat. Dacă mărimea pantofilor îți permite, poartă două perechi de șosete, în zilele cu temperaturi scăzute. Totuși, acestea nu trebuie să te incomodeze în timp ce alergi, iar încălțămintea să fie una adecvată.

Acoperă-ți capul, în zilele reci

Pentru zilele reci de toamnă sau iarnă, cel mai probabil vei avea nevoie de o căciulă, care va preveni pierderea căldurii din corp. Poți opta și pentru o masca de față, pe care o găsești în magazinele de sport, sau pentru o eșarfă, care încălzește aerul pe care îl respiri și îți protejează fața.

Poartă încălțări adecvate pentru alergare

Din fericire, găsești numeroase perechi de pantofi potrivite pentru alergare, funcție de brand, preț, culoare sau model. Acestea pot fi purtate indiferent de sezon, dacă adaugi șosete călduroase pentru alergarea pe timp de iarnă sau toamnă târzie. Dacă ai încălțările potrivite, picioarele tale nu vor simți căldura puternică sau umezeala, până la finalul antrenamentului. Caută încălțămintea sport adecvată pentru vremea de afară dar și pentru terenul pe care obișnuiești să alergi, pentru o aderență optimă.

Cum ne îmbrăcăm în funcție de temperatura de afară?

Echipamentul pentru vremea rece trebuie să fie călduros și să permită evaporarea transpirației. Dacă porți o ținută nepotrivită pentru temperaturi scăzute, aceasta nu te va proteja, ci va conduce la supraîncălzirea corpului. De aceea, poți să te îmbraci în straturi și să elimini câte un obiect vestimentar, funcție de temperatura resimțită în timp ce alergi. Primul strat trebuie să fie plăcut la atingere (din poliester și polipropilenă) și să împiedice transpirația. Dacă afară este mai cald, acest prim strat poate fi un tricou cu mânecă scurtă. Al doilea strat va bloca pătrunderea vântului rece și va elimina, rapid, umezeala. Pentru partea inferioară a corpului, colanții mai groși, flaușați la interior, pot fi o variantă perfectă. Vrei să alergi, dimineața, în parc? Alege o pereche de colanți călduroși, încălțăminte adecvată, un tricou simplu și hanorace Adidas pentru bărbați, care îți garantează tot confortul de care ai nevoie.


Hainele în care alergăm trebuie să fie confortabile și confecționate din materiale de calitate. Pentru o temperatură între 4 și 10 grade C, poți alege ca strat de bază o bluză cu mânecă lungă, o pereche de pantaloni lungi și subțiri sau pantaloni trei sferturi. Ca strat izolant, poartă o bluză subțire cu fermoar, pe care o poți îmbrăca dacă îți este frig.

Pentru temperaturi mai scăzute, între -1 și 4 grade Celsius, ai nevoie de o bluză subțire, cu mânecă lungă și neapărat pantaloni lungi. Și de această dată, bluza de trening îți va veni în ajutor, ca strat izolant. Nu uita de accesorii: mănuși și apărători pentru urechi.

Dacă ieși la alergat când afară sunt între -6 și -1 grad C, stratul de bază poate fi compus dintr-o bluză cu mânecă lungă și pantaloni subțiri. Aceștia pot fi purtați pe sub pantalonii lungi de trening, pentru protecție suplimentară. Geaca de alergare ușoară îți va fi la fel de utilă, la fel și accesoriile (mănuși sau căciulă).

 

Echipamentul de alergare poate suferi modificări notabile, funcție de temperatura de afară. Important este să te simți confortabil atunci când alergi, indiferent de vreme!

 

 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta