Direct la continutul paginii »

Cum alegi cele mai potrivite jocuri educative pentru copilul tau

Poza stire 'Cum alegi cele mai potrivite jocuri educative pentru copilul tau'
19 Octombrie 2017 0 comentarii

Parintii investesc foarte multi bani in diverse obiecte si activitati care sa ii distreze pe cei mici. Un scop la fel de important ar trebui sa fie pentru adulti acela de a-i ajuta pe copii sa se deprinda cu diverse lucruri. Insa, tot acest proces de invatare si de adaptare la lumea reala trebuie sa se realizeze treptat, astfel incat micutii sa poata asimila informatiile. In acest caz, un rol esential il au jocurile educative, menite sa ii ajute pe copii sa se distreze si sa invete, in acelasi timp.

Care e cel mai bun joc educativ pentru copilul tau?

In primul rand, pentru a-ti raspunde la aceasta intrebare trebuie sa tii cont de varsta micutului tau. Aceata reprezinta un criteriu esential cand vorbim despre alegerea jocurilor si a jucariilor pentru cei mici. Varsta este un criteriu si mai important cand trebuie sa alegi un joc educativ, tocmai pentru ca invatarea se va face constant, deci copilul va fi obisnuit pentru inceput cu jocuri mai simple, iar odata ce va creste si dificultatea acestora va fi mai ridicata.

Totodata, jocurile pentu copii sunt adecvate varstei micutilor si din punct de vedere al materialelor din care sunt confectionate. Astfel, jucariile destinate copiilor foarte mici sunt realizate din materiale mai moi, pentru a nu se rani, in timp ce pentru copilasii mai mari se pot folosi mai multe combinatii de materiale (ex: lemn), care sa le stimuleze creativitatea si interesul.

Astfel, iata cum poti alege cele mai bune jucarii educative pentru copii, in functie de varsta micutilor:

Jocuri pentru primele 18 luni de viata

In aceasta prima etapa a dezvoltarii unui copil nu vorbim neaparat despre invatarea propriu-zisa. Aceasta este mai mult o perioada in care micutul se va familiariza cu diversi stimuli, prin urmare jucariile alese trebuie sa aiba trei caracteristici principale: sa fie moi, usoare si foarte colorate. De asemenea, in acest interval de varsta, copilasii sunt foarte atrasi de jucariile muzicale si cele luminoase, ideale pentru a le capta atentia si pentru a-i face sa fie curiosi sa le exploreze.

Jocuri pentru 1-3 ani

Copiii cu varsta cuprinsa in intervalul 1-3 ani devin deja foarte energici si incep sa isi doreasca sa cunoasca cat mai bine lumea care ii inconjoara. Cel mai potrivit joc educativ pentru un micut aflat in aceasta perioada este un puzzle cu piese de dimensiuni mari, care sa il ajute sa isi dezvolte abilitatile motrice grosiere. La fel de bine functioneaza si jucariile tip numaratoare, insa acestea sunt ideale pentru ca cei mici sa capete abilitati motrice fine.

Jocuri pentru 3-5 ani

Prescolariii sunt dornici sa descopere cat mai multe lucruri. Jucariile cele mai benefice dezvoltarii lor sunt cele care presupun lucrul cu cifrele si literele. De asemenea, printre tipurile de jocuri educative pentru ei se numara si cele lego, sau chiar cuburile, cu ajutorul carora ei pot invata sa construiasca.

Jocuri pentru 6-10 ani

De la 6 ani incolo, copiii se obisnuiesc sa interactioneze si cu ceilalti, mai ales pentru ca se pregatesc pentru a deveni elevi. In jurul acestei varste, ei isi creeaza legaturi cu prietenii de joaca si cu colegii de scoala, de aceea si jocurile pentru ei trebuie sa sustina aceasta conexiune. Jocurile de echipa, puzzle-urile cu un nivel de dificultate mai ridicat, dar si jocurile cu zaruri sau cele de societate sunt ideale pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani.

 

0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta