Direct la continutul paginii »

Cum alegem un compresor de aerAlegerea compresorului de aer adecvat necesităților tale poate fi copleşitoare dacă nu ştii la ce ar trebui să fii atent şi ce anume să cauţi. Compresoarele de aer alimentează o gamă variată de ustensile şi îşi găsesc aplicabilitatea în multe aplicaţii. 

Iată de ce ar trebui să ţii cont la alegerea unui compresor de aer.


Află exact care sunt cerinţele echipamentului care va fi alimentat


Intenţionezi să achiziţionezi un compresor de aer pentru a alimenta utilaje, scule pneumatice sau doar pentru a umfla o anvelopă? Este important să stabileşti clar de la început care va fi utilizarea compresorului de aer şi, totodată, să ţii cont de cerinţele echipamentului pentru care îl cumperi şi care poate necesita un anumit debit. Pe lângă debit, nu uita să ţii cont şi de cerinţele de volum şi presiune. 


Dacă nu vei alege un compresor de aer suficient de mare pentru utilajul pe care vrei să îl alimentezi, vor apărea timpi de aşteptare pentru umplerea rezervorului, iar acest lucru va scădea sesizabil eficienta lucrării. 


Înţelege care sunt tipurile compresoare


Există două tipuri diferite de compresoare cu aer:


Compresoare cu şurub alternativ - sunt cele mai comune. Acestea sunt prevăzute cu un cilindru cu un piston care se mişca pe verticală, în sus şi în jos, şi o supapă cu sens unic poziţionată deasupra pistonului mobil. 

Compresoare cu şurub rotativ - sunt proiectate pentru utilizare continuă şi deservesc cel mai bine echipamentele care funcţionează pe perioade de câteva minute, precum cheile de impact sau ciocanele din aplicaţiile industriale.  


Caracteristici specifice


Puterea compresorului - acestea pot avea puterea între 1.5 şi 6.5 CP. Pentru utilizări industriale, există compresoare cu capacitate mai mare care oferă un psi mai mare. 

Debitul volumetric - se schimbă în funcţie de psi-ul compresorului.


Dimensiunile şi portabilitatea


Când achiziţionezi un compresor de aer nu uita să ţii cont de dimensiunile acestuia şi de modul în care îl vei muta. Compresoarele de aer pot fi de dimensiuni mici şi, prin urmare, mai uşor de manipulat, sau de dimensiuni mari şi mai dificil de ridicat şi de transportat. Portabilitatea este o facilitate confortabilă, însă, dacă intenţionezi să ţii compresorul într-un colţ al garajului, poţi lua în calcul utilizarea unui furtun mai lung.  


Ce sursa de energie vei utiliza


Dacă dispui de o sursă de curent electric în orice moment, poţi alege un compresor de aer electric. Altfel, va trebui să te orientezi către un compresor de aer mobil cu motor pe benzină sau motorină. Acestea din urmă se pot integra în motorul vehiculului pe care îl alimentează, sau pot folosi un oricifiu hidraulic. Din fericire, în prezent există mai multe soluţii pentru a alimenta un compresor de aer. 


Mărimea rezervorului de aer


În cazul în care urmează să montezi compresorul de aer la un rezervor, este bine să ştii exact care sunt dimensiunile acestuia. Astfel, dacă intenţionezi să utilizezi compresorul doar pentru perioade scurte de timp, te vei descurca cu un rezervor mic, însă, pentru utilizarea pe perioade lungi îţi vei dori un rezervor mai mare. Dimensiunile acestora se măsoară în galoane. 


Compresoare cu piston


Acest tip de compresor este dotat cu un motor care creşte presiunea aerului în timpul utilizării. Acestea sunt dotate cu un rezervor, ceea ce le face mai dificil de mutat. 

Compresoarele de aer cu piston pot fi:


Cu o singură treaptă - Acestea funcționează într-o singură etapă, evacuând doar un piston pentru compresia aerului şi oferă 150 psi. Sunt ideale pentru lucrările mici de uz casnic. La aceste modele motorul aspiră aerul şi îl comprima la fiecare rotaţie. 


Cu două sau mai multe trepte - Utilizează două pistoane şi asigură o presiune constantă de 200 psi. Sunt recomandate pentru lucrări comerciale care necesită o presiune constantă a aerului. În primul pas, aceste compresoare aspira aerul şi îl comprima imediat. Prin intermediul unui intercooler, aerul comprimat este canalizat şi eliberat în următoarea etapă. Este mai eficient din punct de vedere energetic decât cel cu o singură treaptă. 


Compresoare de aer portabile


Chiar dacă îndeplinesc aceleaşi funcţii ca şi compresoarele cu piston, cele portabile nu sunt dotate cu rezervor, ceea ce le face uşor de deplasat. Furnizează presiune continua pentru aer şi sunt ideale pentru uz casnic şi activităţi facile. Compresoarele de aer portabile îşi găsesc aplicabilitate în alimentarea pompelor, a sculelor pneumatice, a echipamentelor de uz casnic sau a ţevilor. Acestea sunt mai eficiente şi mai rapide decât compresoarele cu un singur piston. 


Concluzie - ce compresor ar trebui să alegem


Utilizarea unui anumit tip de compresor este o alegere bazată pe preferinţe şi nivelul de confort dorit. Chiar dacă modelele cu piston sunt mai scumpe decât cele portabile, ambele tipuri de compresoare sunt facil de utilizat. Diferenţele care ar putea schimba decizia, este faptul că modelul de compresor de aer cu piston vine cu un rezervor de stocare a presiunii aerului, în vreme ce modelul portabil este uşor de mutat. 


0 comentarii

    Momentan nu exista nici un comentariu adaugat.
    Daca doriti sa adaugati unul, completati formularul de mai jos.

Spune parerea ta